Seehofer felelősségét firtatják

Publikálás dátuma
2019.01.08. 09:21

Fotó: RALF HIRSCHBERGER/DPA / AFP
Házkutatást tartottak Németországban, Heilbronnban egy férfinál a múlt héten nyilvánosságra került hackertámadás kapcsán, melynek során politikusok, médiaszemélyiségek, színészek, ismert emberek személyes adatait, beszélgetéseit tették közzé a Twitteren. A 19 éves fiatalembert, aki informatikusként dolgozik, tanúként hallgatták meg – közölte az ARD televízió. Egy sor technikai eszközt koboztak el a férfitól. Hírek szerint kapcsolatban állt a hackerrel. Az egész ügy egyre inkább politikai vetületet kap, s mind többen vetik fel az ügyben Horst Seehofer belügyminiszter felelősségét. Többen azt nem értik, miként fordulhatott elő az, hogy tömegesen sikerült személyes adatokhoz jutnia a hackernek, és a belügyi tárca hogy nem figyelhetett fel arra, hogy az információk már hetek óta fent voltak a Twitteren. „Kifejezetten idegesít a belügyminiszter hozzáállása, aki más ügyekben egy alkalmat se hagy ki, hogy ne szólaljon meg, ha azonban a kiberbiztonságról van szó, csak hallgat” – közölte a német szociáldemokraták parlamenti frakciójának belügyi kérdésekben illetékes politikusa, Burkhard Lischka. Hasonlóképpen foglalt állást a szabaddemokrata FDP elnökhelyettese, Wolfgang Kubicki is. Seehofer egy interjúban annyit közölt, hogy ő tényekkel, s nem feltételezésekkel akar előállni. Lars Klingbeil, az SPD főtitkára vasárnap követelte, mielőbb tárják fel, hogy az egyes szövetségi hatóságok mikor értesültek az adatlopásról, s mit tettek ez ügyben. „Horst Seehofer számára elsőbbséget kellett, hogy élvezzen az egész ügy. Elvégre demokráciánk védelméről van szó” – mutatott rá. Thomas Oppermann, a német parlament szociáldemokrata alelnöke felháborítónak nevezte, hogy napokon át mindenki számára elérhetővé váltak fontos adatok az interneten, miközben az illetékes hatóság semmit sem tett azért, hogy tájékoztassa erről az érintetteket. A politikus a Bild am Sonntagnak kifejtette, hogy az egyes biztonsági hatóságok közötti együttműködésben is súlyos hiányosságokat lehetett tapasztalni. Elsősorban a kiberbiztonsági hivatal (BSI) mulasztása merül fel, amely nyilvánvalóan rosszul mérte fel a helyzetet.
A digitális ügyek államtitkára, Dorothee Bär nem zárkózott el attól a felvetéstől, amely szerint szigorítani kell a törvényeket, hogy elkerülhetővé váljanak az adatlopással kapcsolatos esetek. „Meg kell vizsgálnunk, mindent megtettünk-e azért, hogy biztonságban legyenek az adataink” – fejtette ki a Handelsblattban a keresztényszociális CSU politikusa, Seehofer párttársa. Ez azt jelentheti, hogy szigorúbb feltételeket támasztanak a szoftvercégekkel szemben. A parlamenti pártok közül az adatlopás a Zöldeket érintette a legérzékenyebben. A párt társelnöke, Robert Habeck az ARD televízióban úgy vélte, ha most sem történik semmi, akkor az bátorítást jelenthet más hackerek számára. A frankfurti ügyészség szerint a nyomozás nagy erőkkel zajlik, részleteket azonban nem közöltek. Az internetes akció összesen 994 személyt érintett. Ötven esetben rendkívül súlyos támadásról van szó, hiszen nagy mennyiségű adatot, magánjellegű adatokat, fényképeket tettek elérhetővé a nyilvánosság számára.
Frissítve: 2019.01.08. 14:20

Lángol egy 8,4 millió liter benzinnel megrakott tankhajó Hongkongnál

Publikálás dátuma
2019.01.08. 09:07

Fotó: Handout / Hong Kong Police / AFP
A szemtanúk robbanást is hallottak, és a legénység egy tagja életét vesztette. Még nem tudni pontosan, mi történt.
Kigyulladt egy olajszállító tartályhajó kedden, hongkongi vizeken, a várostól délre - írja a Reuters. Szemtanúk egy robbanásról is beszámoltak, ami még kilométerekkel arrébb is megrengette az ablakokat. Délelőttig még nem lehet tudni, hogy mi okozta a tüzet.
A legénység egy tagja életét vesztette, de legalább 21 embert sikerült kimentenie a partiőrségnek. Egy rendőrségi szóvivő szerint ugyanakkor még több ember a hajó fedélzetén maradt.
Fényképek alapján az Aulac Fortune nevű hajóról lehet szó, ami egy kis méretűnek számító, 17 500 tonna hordképességű tankhajó. 2010-ben épült, és vietnami zászló alatt hajózik. Pillanatnyilag vagy 6000 tonna benzinnel van megrakva, ami nagyjából 8,4 millió liter.
Szerző

Kilóra mérik a drónokat: komoly szigorításokat készül elfogadni a brit kormány

Publikálás dátuma
2019.01.08. 08:24
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Megtette hatását, hogy drónokkal zargatták a londoni Gatwick repülőtér légterét, még idén bevezetnek egy 68 oldalas intézkedési tervet.
Jelentősen szigorítja az idén a brit kormány a magánszemélyek által működtetett drónok használatának szabályozását. A közlekedési minisztérium által hétfő este ismertetett 68 oldalas intézkedési tervezetben szerepel, hogy novembertől a 250 grammnál nagyobb súlyú drónok tulajdonosainak regisztráltatniuk kell magukat és eszközüket a brit polgári repülésügyi hatóságnál (CAA), és vizsgán is számot kell adniuk arról, hogy tisztában vannak-e a drónok üzemeltetésének biztonsági előírásaival.
Emellett jelentősen kibővítik a repülőterek környékén jelenleg is érvényes dróntilalmi zónákat. A mostani szabályozás szerint a brit közforgalmi légikikötők egy kilométeres körzetében tilos a drónok reptetése, de a tervezetben szereplő kiterjesztés alapján külön tilalmi övezeteket alakítanak ki a pályák végétől számított öt kilométer hosszú, egy kilométer széles, négyszög alakú térségekben. A rendőrség a jövőben, törvénysértés gyanúja esetén házkutatást tarthat a gyanúsított lakóhelyén, lefoglalhatja drónját és kötelezheti a tulajdonost a szerkezet vezérlőrendszerében tárolt használati adatok kiszolgáltatására.
A szigorítás előkészítése már jó ideje tart, de a tervek összeállítását felgyorsították a második legnagyobb forgalmú brit repülőtér, Gatwick térségében észlelt karácsony előtti sorozatos drónberepülések, amelyek miatt másfél napig zárva kellett tartani a Londontól délre fekvő hatalmas légikikötőt. A zárlat előzményeként rövid idő alatt több tucatnyi - kormányzati becslések alapján 60-nál több - berepülést észleltek a repülőtér légterében. Legalább ezer járatot kellett törölni vagy más repülőterekre átirányítani a fenyegetettség miatt, mindez 140 ezer utast érintett és nem mellékesen rengeteg pénzbe került.
Médiaértesülések szerint Gatwick légterét azóta az izraeli fejlesztésű Drone Dome - drónkupola - rendszer védi. A rendszer alkalmas a drón radarfelderítésére, az eszköz és működtetője közötti rádiókapcsolat megszakítására és a tiltott légtérben észlelt repülőszerkezet irányított leszállítására biztonságos helyen. A brit kormány a minap bejelentette, hogy drónvédelmi rendszert telepítenek a legnagyobb forgalmú brit repülőtér, Heathrow környékére is.

Magyarországon nincs épkézláb drónrendelet

Bár 2017 elején nagy lendületet kapott a drónrepülések életszerűbb - azaz a piac változásait szem előtt tartó - szabályozásának kialakítása, ebből - a közigazgatási és társadalmi egyeztetések után - mégsem lett semmi. Jelenleg a drónok röptetésének szabályai - melyeket a Drónpilóták Országos Egyesülete honlapján ismertet - rendkívül bürokratikusak, szinte betarthatatlan elvárásokat állítva a hobbi felhasználók elé.

Frissítve: 2019.01.08. 09:10