Le akarják védetni az O1G-t, pénzt kérhetnek a használatáért

Publikálás dátuma
2019.01.07. 11:25

Fotó: Draskovics Ádám
A rövidítés politikai célú használatát viszont állítólag ez sem fogja érinteni.
Védjegy oltalmat kértek az O1G rövidítésre, vagyis úgynevezett szóvédjegyként kerülhet hamarosan bejegyzésre – tudta meg a hvg.hu. Ha ez megtörténik, csak a védjegy jogosultjának engedélyével lehet adott területeken használni a kormányellenes megmozdulások - egyébként Simicska Lajos oligarchától származó - egyik legnépszerűbb jelszavának rövidítését.
Az eljárás kezdeményezője megerősítette a lap értesüléseit, de neve elhallgatását kérte. Persze ha sikerrel jár, és valóban fizetni kell majd neki, kilétére valószínűleg hamar fény fog derülni. Három áruosztályra jelentette be az oltalomba vételt; így a folyamatban lévő eljárás lezárulta után például
  • ruházati cikkek,
  • sport és kulturális események,
  • szakmai képzés
területeken kérhet majd díjat a védjegyért - vagy engedheti annak ingyenes használatát, ha kedve lesz hozzá. Állítása szerint mindez "a szimbólum politikai célú felhasználását nem érinti".
A Facebook közösségi oldalon egyébként pillanatnyilag két nagyobb és több kisebb oldal is árulja "O1G" feliratú termékeit. Például ez:
Vagy éppen ez, ahol már árakat is feltüntetnek:
De rajtuk kívül már pólóboltok is bejelentették, felvennék kollekciójukba a népszerű rövidítést.
Szerző
Frissítve: 2019.01.07. 11:54

400 ezer forintot és titoktartási szerződés aláírását akarja az MLSZ a tao-dokumentumok kiadásáért

Publikálás dátuma
2019.01.07. 11:13

Fotó: Molnár Ádám
A Kúria ítélete alapján közérdekű adatokról van szó, melyet kötelező kiadniuk, de a Csányi Sándor vezette szövetséget ez nem hatotta meg.
Hiába nyert már a Kúrián is pert a Transparency International Magyarország (TI) tavaly a sportszövetségek ellen, az általuk kezelt TAO-adatok megszerzéséért, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) ennek ellenére sem akarja kiadni azokat. Mint az Átlátszó írja: az MLSZ 400 ezer forint költségtérítést követel a TI-tól, és titoktartási nyilatkozatot akar aláíratni a korrupcióellenes civil szervezettel.
A tao-rendszer bevezetése óta - vagyis, mióta a cégek a társasági adójuk (tao) egy részét egyenesen egy általuk kiválasztott látványcsapatsport vagy kulturális egyesületnek küldhetik. A sport-tao legnagyobb része, több száz milliárd forint került az MLSZ gondozásába.
A szövetségen keresztül pedig a felcsúti Puskás FC kapta a legtöbb közpénzt.

Évekig nem lehetett tudni, hogy melyik csapatba melyik cég mennyi TAO-támogatást irányított, és a csapatok mire költötték ezeket az összegeket. A kormány végig azzal érvelt, hogy ez nem közpénz, 2018-ban azonban a legfelsőbb bírósági szerv, a Kúria is kimondta, hogy mivel a tao az ország adóbevételeit csökkenti, az közvetett állami támogatás, tehát közpénz. Ebből az következik, hogy nyilvánosságra kell hozni a vele kapcsolatos adatokat.
Arról konkrétan 2018 májusában döntött a Kúria, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetségnek is ki kell adnia a kapcsolódó dokumentumokat. 2018. december elején az MLSZ arról tájékoztatta a TI-t, hogy a Kúria ítélete értelmében 40 000 oldalnyi támogatási igazolást kell kiadniuk, ez pedig oldalanként 10 forint anyagköltséggel és munkaerőigénnyel is jár. De ez nem minden:
az MLSZ azt is akarja, hogy a TI írjon alá egy titoktartási nyilatkozatot a közérdekű adatok kezelésével kapcsolatban.

"Az MLSZ kicsinyessége különösen annak fényében visszás, hogy a labdarúgó ágazatba eddig közel 230 milliárd forint összegű TAO-támogatás érkezett" - fogalmazott ezzel kapcsolatban a TI jogi igazgatója, Ligeti Miklós. Ligeti szerint talán a támogatási igazolásokon található számlaszámokat és adószámokat tekinti személyes és védett adatnak a szövetség. Ám ennek nincs jelentősége: a társasági adóalanyok cégek, számlaszámuk és adószámuk egyébként is nyilvánosan elérhető adat.
Az Átlátszótól egyébként tavaly az MLSZ 2,5 millió forintot kért a támogatási igazolásokért, majd végül per nélkül és ingyen kiadta a NER erős embereinek tulajdonában lévő focicsapatok (Felcsút, Fradi, Kisvárda, Mezőkövesd, Videoton) 2015 és 2017 közti tao-igazolásait.
Szerző
Frissítve: 2019.01.07. 11:49

Karácsony tiltaná Zuglóban a rabszolgatörvény alkalmazását

Publikálás dátuma
2019.01.07. 10:02

Fotó: Draskovics Ádám
Állásfoglalást kényszerítene ki a túlóratörvényről Tarlós Istvánból is Karácsony Gergely, aki magabiztosan készül a főpolgármester-választásra.
Zugló is megtilthatja nemsokára a rabszolgatörvény alkalmazását - Karácsony Gergely a hvg.hu-nak. "A soron következő zuglói képviselő-testületi ülésen én is be fogok terjeszteni egy hasonló javaslatot" - nyilatkozta Botka László kezdeményezése kapcsán, aminek lényege, hogy az önkormányzatok bojkottálják a túlóratörvény alkalmazását.
"És állásfoglalást fogunk kikényszeríteni Tarlósból is, derüljön ki, ő kinek az oldalán áll: a »gazdái« vagy a budapestiek oldalán"

- tette hozzá Karácsony. Szerinte az önkormányzati intézményeknél az is általános, hogy a vezetők a túlórapénzek kifizetése helyett azokat a bértartalékba rakják, hogy aztán ők oszthassák el. Ezért Karácsony szeretné azt is, "ha olyan iránymutatást is adnánk az intézményvezetőknek, hogy a túlórát ki kell fizetni", mégpedig túlórapénzként, és nem más jogcímen.
Horváth Csabáéhoz és Puzséréhoz hasonló PR-szlogennel nem készül Karácsony: "az ingyen-BKV nem realitás, de a díjakat jelentősen csökkenteni kell, miközben a közösségi közlekedés presztízsét növeljük. A Sétáló Budapest filozófiájában rokonszenves, de ebben nem merülhet ki egy fővárosi program. Mert a séta nem csak közlekedési kérdés, nagyon rossz a városszerkezet is" - fogalmazott az interjúban. Programját szakmai szervezetek és a budapestiek bevonásával kívánja összerakni. Karácsony emberközpontú, zöld Budapestben gondolkozik, és annyira magabiztos, hogy mint fogalmazott:
"én háromszor vállalom, hogy megméretem magam. Mind a hármat meg is fogom nyerni".

Zuglói polgármesterként a szociális gondoskodás és a közösségépítés terén elért eredményeire a legbüszkébb, illetve a felújított óvodákra, bölcsődékre és közparkokra.
Az EP-választásról azt mondta el Karácsony: listavezető nem lesz, és ez az ő döntése volt. "Főpolgármesterként nekem nemcsak az ellenzéki, hanem adott esetben fideszes szavazókat is kell képviselnem. Erre a szerepre tudatosan készülök" - fogalmazott. A Párbeszéd társelnöke arra is készül, hogy az ellenzéki egység az EP-választás után alakul ki. Mint elmondta,
"szombaton a Kossuth téren én azt láttam, hogy a választóknál már van egység. Azt majd én intézem, hogy a pártoknál is legyen."

Szerző
Frissítve: 2019.01.07. 10:05