Közös kampánnyal mozgósít az ellenzék az EP-választásokon

Publikálás dátuma
2019.01.07. 14:24

Fotó: Vajda József
A magas részvétel az ellenzéki pártoknak kedvez. Közösen sikerrel mozdíthatják meg választóikat.
Közös mozgósító kampányt menedzselnek az ellenzéki pártok - erről állapodott meg az MSZP, a Párbeszéd, a Momentum, az LMP és a Jobbik azon a megbeszélésen, melyet Ujhelyi István szocialista EP-képviselő hívott össze.
"Mindent meg kell tennünk azért, hogy az a 2,8 millió ember, aki tavaszi választáson az Orbán-rezsim ellen szavazott, megértse, hogy az európai parlamenti voksolásnak igenis nagyon komoly tétje van"

- magyarázta Ujhelyi István. Az MSZP-s politikus bízik benne, hogy ha a pártok összekapaszkodnak, sikerrel mozdítják meg az embereket. (Ugyanis a magas részvételi arány akárcsak az országgyűlési, úgy az EP-megmérettetésen is az ellenzéki pártoknak kedvez. Emlékeztetőül: a brüsszeli választásokon általában a választók 25-35 százaléka vonul az urnákhoz.)
Szerző
Frissítve: 2019.01.07. 15:15

Civil az, akivel a kormány egyetért, a többiek hiába pályáznak közpénzre

Publikálás dátuma
2019.01.07. 13:44
A CÖF által szervezett Békemenet 2018 március 15-én
Fotó: Draskovics Ádám
Mint azt a civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Szalay-Bobrovniczky elmondta: a szakmai helyett a politikai szempontok döntenek a pályázati pénzek elosztásakor.
Gyomorszorítóan őszinte választ adott Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára arra, hogy mit is takar az úgynevezett "álcivil" kifejezés - szúrta ki a Mérce.hu. A helyettes államtitkártól az ECHO TV Jó reggelt című műsorának hétfői adásában kérdezte a műsorvezető, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) hogyan szűri ki a pályázatok elbírálásakor az említett "álcivileket". Mire Szalay-Bobrovniczky a következőképpen válaszolt:
"igyekszünk kiszűrni minden olyan szervezetet, amelyről úgy gondoljuk, nem végez hasznos munkát, hanem alapvetően olyan politikai célokat kíván megvalósítani, amelyekkel nem értünk egyet".

Ez pedig annak az elismerése, hogy a közpénzek elosztásán dolgozó alap politikai, és nem szakmai szempontok szerint hoz döntést. Pedig a most megpályázható keret a fel nem használt egy százalékokból tevődik össze, azaz állami pénz, és nem a kormánypárt magán pénze.
Szalay-Bobrovniczky egyébként arról beszélt az adásban, hogy 2019 januártól egy elvileg minden non-profit, civil szervezet számára elérhető támogatást vezet be a Nemzeti Együttműködési Alap. A Bethlen Gábor Alap neve alatt futó pályázati rendszer keretében 200.000 forint állami támogatásra pályázhatnak a kormánynak tetsző civilek, január 16-tól.
Szerző

Az egyik legismertebb magyar luxusétterem főz Orbánra a Várban

Publikálás dátuma
2019.01.07. 13:16
A Gundelben látja vendégül ma este Orbán Viktor a miniszterelnöki eskütétele utáni vacsorára meghívottakat
Fotó: Kertész Gábor
A Gundel kapta megbízást, hogy a budai Várba költöző Miniszterelnökség menzáját üzemeltesse.
"A Gundel egyet jelent a magyar gasztronómia és a magyar vendéglátás történetével. Az alapító Gundel Károly megszelídítette a magyar konyhát és ötvözte azt a szélesedő világból érkező behatásokkal. Úttörő munkájával felhelyezte Magyarországot a világ gasztronómiai térképére" - olvasható a luxusétterem honlapján. A hvg.hu most megtudta: a Gundel üzemelteti a Várba költöző Miniszterelnökség menzáját. 
A hírportál névtelenséget kérő informátora szerint a megbízást pályázaton nyerték el, és magában foglalja a teljes catering tevékenységet a kormány új székhelyén.  
Kérdésünkre az információt az étterem kommunikációs igazgatója, Angelus Barbara megerősítette, ahogy azt is, hogy tenderen nyerték el a megbízást. A szolgáltatás ellenértékéről és más részletekről viszont nem kívánt nyilatkozni, a várgondnoksághoz irányított bennünket

- írja az online újság. Felidézik: a Gundel exkluzív étteremnek számít, a honlapjukon elérhető menüben a legolcsóbb főétel közel 6000 forint, míg a legdrágább 16 500 forint. Természetesen ebből nem következik, hogy a Miniszterelnökség menzájának üzemeltetését is ilyen árszinten vállalták, de az biztos, hogy a színvonalat tekintve magasra tették a lécet az új kormányzati munkahelyen. 
A hírportál megszólaltatott egy névtelenséget kérő szakmabelit, aki szerint jó döntés a Gundel kiválasztása. Egyrészt Litauszki Zsolt vezetőn séf elismertsége, másrészt az étterem nemzetközi hírneve miatt, hiszen az Orbán Viktorhoz érkező, legmagasabb szintű delegációk előtt is bátran lehet majd dicsekedni azzal, hogy a Gundel remekeit szolgálják fel nekik.
Szerző
Frissítve: 2019.01.07. 13:53