Szombathely leszavazta a rabszolgatörvényt, Hende Csabától kérik annak visszavonatását

Publikálás dátuma
2019.01.08 13:01

Fotó: Hegedűs Márta
Az ellenzék összefogott, a fideszesek el sem mentek a rendkívüli közgyűlésre, a magára hagyott polgármesternek esélye sem volt megvédeni a túlóratörvényt. További lépésekre készül a város.
Rendkívüli közgyűlést hívott össze a szombathelyi ellenzék keddre, hogy - Szeged, Salgótarján és Dombóvár után - megszavazzák a túlóratörvény elutasítását, vagyis megtiltsák az önkormányzati cégeknek annak alkalmazását. Szombathelyen mint a 444.hu írja, a városi közgyűlésben a Fidesz-KDNP 10 szavazatával áll szemben a baloldali formációk 9 szavazata, egy jobbikos és egy jobboldali civil szervezet.
Az ülésen meg sem jelentek a fideszes képviselők. Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) és Balassa Péter (Jobbik) pedig - szokatlannak számító módon - a baloldallal együtt szavazott az előterjesztés mellett. Vagyis váratlanul győzött az ellenzék. 
A közgyűlés ezután felszólította a térség kormánypárti képviselőjét, Hende Csabát, hogy érje el a túlóratörvény visszavonását.
Történelmi eseménynek nevezte a történteket Nemény András (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt), aki szerint az összes ellenzéki párt támogatta az ügyet, ide értve a Képfarkú Kutyapártot és a Momentumot is, derül ki a Nyugat.hu közvetítéséből. De említette még a civileket (V, mint Vas) és a szakszervezeteket is. Nemény még elmondta:
további lépések következnek, operatív csoportot alakítanak, és a nagy munkaadóknál is megpróbálják elérni a rabszolgatörvény bojkottját.
Szombathelyen decemberben faltól-falig megtelt a főtér a túlóratörvény elleni demonstráción, közel 1500 tüntető vett részt a rendezvényen. Januárban egy újabb tüntetésre is sor került, illetve a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZ) szervezett egy forgalomlassító akciót, több tucat autó részvételével.

Zavartalan napsütés igen, felmelegedés még nem lesz szerdán

Publikálás dátuma
2019.03.26 19:32
Fotó: Thinkstock
Éjszaka a keleti országrészben több helyen kell gyenge fagyra készülni. Szerdán aztán szinte egész nap derült, napos idő várható, ennek ellenére országszerte 10 fok környékén maradnak a maximumok.
Kedd estétől átmenetileg nagy területen kiderül az ég, csapadék nem valószínű. Éjszaka északnyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet, a Dunántúl északi felén vastagabb felhőzet várható. Északon egy-egy futó zápor is előfordulhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +5 fok között alakul, fagyra elsősorban az Északi-középhegység vidékén kell számítani, de a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon is 0 fok alá süllyedhet a hőmérséklet.

Szerda reggeltől észak, északkelet felől csökken a felhőzet, és a napsütést csak itt-ott zavarhatja meg erősebben megnövekvő gomolyfelhőzet. Jelentéktelen zápor kialakulására legfeljebb a nyugati határvidéken van esély. Az északi, északnyugati szelet eleinte még gyakran kísérik élénk vagy erős lökések, de estére jelentősen és tartósan mérséklődik a légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 8 és 14 fok között várható. Az alacsonyabb értékeket a nyugati megyékben, a magasabbakat pedig délen, délkeleten várhatjuk.

Az ország felében mától újra tűzgyújtási tilalom van érvényben

Publikálás dátuma
2019.03.26 18:26
Illusztráció
Fotó: Népszava
Keddtől tíz - a Duna vonalától keletre fekvő - megyében ismét tilos lesz tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében.
Március 26-tól ismét érvénybe lépnek a tűzgyújtási tilalom idején betartandó korlátozások a keleti országrészben - tájékoztat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapja. Mint írják, a csapadékmentes időjárás hatására fokozódik a vízhiány a talajban. A száraz, gyakran szeles, enyhe időben egyre nő a száraz fűvel, gazzal, bozóttal borított területeken a tűzesetek esélye.

A március 15-én feloldott tilalom újra bevezetését emellett az indokolja, hogy
jelentős csapadék, mely ellensúlyozni tudná az éghető biomassza kiszáradását, a hét folyamán az előrejelzések alapján nem várható a keleti országrészben.
Az elszáradt lágyszárú növényzet és erdei avar a jelenlegi időjárási körülmények között rövid idő alatt gyúlékony állapotba kerülhet és az erdőben vagy a mezőgazdasági területeken közvetlen tűzeset forrásává válik.

Tekintettel arra, hogy az elmúlt egy hét folyamán nagyszámú tűzeset keletkezett, keddtől az alábbi megyékben tilos a tűzgyújtás:
  • Bács-Kiskun
  • Békés
  • Borsod-Abaúj-Zemplén
  • Csongrád
  • Hajdú-Bihar
  • Heves
  • Jász-Nagykun-Szolnok
  • Nógrád
  • Pest
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg
A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve az érintett területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról többek közt a www.erdotuz.hu honlapon elhelyezett térkép segítségével is tájékozódhatnak az érdeklődők.

A Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.