A miskolci KaritászPONT előtt halt meg egy hajléktalan karácsonykor

Publikálás dátuma
2019.01.09. 13:44
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
A 43 éves férfi rendszeresen kapott ruhát, élelmet a környékbeliektől. A legutóbbi összesítés szerint már 52-en fagytak halálra a hajléktalantörvény életbe lépése óta.
Miskolc belvárosában, az Egri Főegyházmegye KaritászPONT-jának bejárata mellett halt meg karácsony előtt egy hajléktalan. Ez egy olyan adománybolt, ahol a segíteni akarók többek közt jó állapotban lévő, használt tárgyakat, ruhaneműket, játékokat, háztartási eszközöket adhatnak le a rászorulóknak. Egy ilyen üzlet előtt töltötte éjszakáit a 43 éves miskolci férfi, akit a környéken jól ismertek, a helyiek sokszor segítettek is rajta élelemmel, ruhával. A terület a Vöröskereszt felügyelete alá tartozik, a szervezet azonban nem kommentálta a történteket az esetről hírt adó Átlátszó portálnak. A cikk emlékeztet, hiába országos hatályú a hajléktalantörvény, a fedél nélkül élők kriminalizálása elsősorban Budapesten zajlik, miközben sokan élnek utcán vidéki nagyvárosokban is, Miskolcon például a lakosság fél százaléka. Sok városban komoly gondot okozna, ha a törvény szigora miatt az összes hajléktalan megindulna a szállásokra: egyszerűen nincsen annyi hely számukra. A mostani áldozat egyébként "hivatalosan" nem a kihűlt, megfagyott emberek számát növeli, hiszen az orvosi vizsgálat szerint a szíve vitte el azon a hideg decemberi éjszakán. Lapunk korábban a Magyar Szociális Fórum adatai alapján arról írt, szeptember hideg napjai és január 2. között 59-en fagytak halálra Magyarországon. A szervezet szerint a hajléktalantörvény október 15-i életbe lépése óta 52-en hűltek ki végzetesen. A fagyhalál áldozatainak többsége ráadásul nem az utcán, hanem a fűtetlen otthonában halt meg, vagy kórházba szállítása közben, illetve beszállítása után, mert már nem tudtak rajta segíteni.
Szerző

Egy elegáns Duna-parti lakás és romániai földek maradtak ki Bánki Erik vagyonnyilatkozatából

Publikálás dátuma
2019.01.09. 13:31
Bánki Erik
Fotó: Molnár Ádám
A fideszes politikus azt mondja, az ingatlanokat nem ő, hanem a cégei birtokolják.
A fideszes Bánki Eriknek több éven keresztül volt egy 133 négyzetméteres lakása a Római-parton található Római Wellness Otthon lakóparkban, ami sosem szerepelt a vagyonnyilatkozataiban – írja a Direkt36 beszámolója alapján a 444.hu. A portál szerint Bánki nem írta be a nyilatkozataiba a romániai cégein keresztül szerzett több mint 100 hektárnyi földjét, és ezeknek a cégeknek a több száz milliós köztartozásait sem. Bánki azt mondta, azért nem tüntette fel az ingatlanokat a vagyonnyilatkozatában, mert nem személyesen ő, hanem cégei birtokolják ezeket. A Direkt36-nak úgy fogalmazott:
„a cégtulajdon és a magántulajdon két különböző dolog. Ha egy cég tulajdonában van egy ingatlan, akkor a cég tulajdonában van, és nem a magánszemély tulajdonában.”

Bánki Erik országgyűlési képviselő, a parlament gazdasági bizottságának elnöke 2012-től 2014-ig az Európai Parlament képviselője volt. Nemrég a politikus nyújtotta be a lakástakarék-pénztári megtakarítások állami támogatásának megszüntetéséről szóló, rendkívül gyorsan hatályba lépett törvényjavaslatot. Korábban Bánki javaslatára vált látványcsapatsporttá és került a taopénzek által támogatott rendszerbe a röplabda. A felesége pedig éppen a Magyar Röplabdaszövetség strand- és szabadidősröplabda-bizottságának elnöke.
Szerző

Akad, ahol már veszélyt jelent a légszennyezettség Magyarországon

Publikálás dátuma
2019.01.09. 12:57

Fotó: Kállai Márton
A levegő minősége Putnokon veszélyes, de Budapesten, Miskolcon, Sajószentpéteren, Szegeden és Vácon is kifogásolt.
 A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdán az MTI-vel azt közölte: Putnokon veszélyes a levegő minősége. Emellett Budapesten, Miskolcon, Sajószentpéteren, Szegeden és Vácon kifogásolt a levegő minősége. A közlemény kiemeli, hogy veszélyes levegőminőség esetén mindenkinél jelentkezhetnek légúti tünetek, úgy mint a köhögés, légúti irritáció vagy nehézlégzés. A Nemzeti Népegészségügyi Központ ilyenkor nem javasolja a szabadban való hosszas tartózkodást nemcsak a légszennyezettség, hanem a hideg időjárás miatt sem. Ezzel együtt mindenkitől azt kérik, "környezetünk és egészségünk megóvása érdekében" kerüljék a helytelen fűtési módok alkalmazását.
Frissítve: 2019.01.09. 12:58