Rohamléptekben gazdagszik a magyar elit

Publikálás dátuma
2019.01.10 11:01

Fotó: Shutterstock
Miközben a középosztály lefelé csúszik, a felső réteg, köszönhetően a kormány számos nekik kedvező intézkedésének, várhatóan egyre feljebb és feljebb emelkedik.
Összesen 463 milliárd forinttal nőtt tavaly kilenc hónap alatt a legvagyonosabb magyarok, vagyis a privátbanki ügyfelek megtakarítása - ismerteti a Blochamps Capital friss elemzését a napi.hu. A számokból kiderül, 2017 év végén a privátbanki vagyon még 4141 milliárd forint volt, ez 2018 szeptember végére 4604 milliárdra hízott.

A szóban forgó rétegbe a számítások szerint jelenleg mintegy 43 ezer ember tartozik, a várakozások szerint az ő vagyonuk 2020-ig évente 12-15 százalékkal növekedhet, vagyis már az idén ötezer milliárd forint fölé emelkedhet az összesített megtakarításuk. A privátbankokba a belépési küszöb változó, de mindenképpen legalább 10 millió forint, ám akad, ahol egymillió euró (nagyjából 320 millió forint) fölötti vagyonú ügyfeleket szolgálnak csak ki. A Blochamps kiemeli, a valódi elitet Magyarországon csupán 1000-1500 ember alkotja, ők évente legalább 300 milliót tesznek félre.

Az elemzés egyik fő tanulsága, hogy a társadalmi különbségek egyre nagyobbak Magyarországon. Miközben a felső tíz százalékba már háztartásonként évi 5-6 millió forintos jövedelemmel be lehet kerülni, a gazdasági elitbe való bejutáshoz már évi 15 millió forint körüli jövedelem kellene. A klasszikus értelemben vett középosztály vagyoni ereje folyamatosan csökken, a felső középosztály azonban jobb feltételekkel vághat neki a felemelkedésnek, hiszen a kormányzat számos intézkedése is főleg ennek a rétegnek kedvez.

Jövő vasárnaptól változik a repülőtéri buszok menetrendje

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:55
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A vasárnapi forgalom kiugróan magas, így a járatok sűrítéséről döntöttek.
Az eddiginél sűrűbben, tízpercenként jár március 31-től vasárnap napközben a repülőtéri 100E járat – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Mint írják, a járat kihasználtságáról szóló adatok szerint az utasok száma továbbra is dinamikusan növekszik, a vasárnapi forgalom pedig kiugróan magas a hét többi napjához képest is. „A BKK 2019. március 31-től vasárnap napközben sűríti a 100E repülőtéri autóbusz menetrendjét, így a legforgalmasabb utazási időszakokban, 7 és 19 óra között tízpercenként indulva biztosít közvetlen eljutást a belváros és a repülőtér között. A BKK továbbra is figyelemmel kíséri az autóbusz kihasználtságának alakulását és szükség esetén mentesítő autóbuszokat állít forgalomba” – olvasható a közleményben.

Megint éheztettek egy családot a tranzitzónában a magyar hatóságok, közbelépett Strasbourg

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:25
A tompai tranzitzóna a 2017-es átadáskor - illusztráció
Fotó: AFP/ ATTILA KISBENEDEK
A Helsinki Bizottság közölte, hogy a házaspár – akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban – március 19. óta nem kapott enni.
Fél órája kaptuk meg a strasbourgi bíróság legújabb azonnali intézkedését, amiben utasítják a magyar hatóságokat, hogy adjanak enni a tranzitzónában fogvatartott iraki ügyfeleinknek” – közölte a Magyar Helsinki Bizottság a Facebook-oldalán. Mint írják, a házaspár, akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban, március 19. óta nem kapott enni. „Reméljük, hogy most, péntek este, már kapnak végre vacsorát” – teszik hozzá. A jogvédő szervezet kiemeli, hogy 2018 augusztusa óta ez a kilencedik eset, amikor azért kell Strasbourgig menniük, hogy fogvatartottak enni kapjanak.