"Azt hittem, egy mosómedve" - Repülőről zuhanó jégtömb szakíthatta be egy kanadai ház tetejét

Publikálás dátuma
2019.01.10. 17:31

Fotó: Artur Widak / AFP
Méterekkel egy alvó nő feje mellett ütötte át a plafont a több kilós jég. Az Air Canada gépe járt arra, a légitársaság komoly vizsgálatot ígér.
Egy több mint 2 kilogrammos jégtömb szakította be egy kanadai család házának tetejét helyi idő szerint szerda hajnalban - írja az Independent. "Azt hittem, hogy egy mosómedve, mert mindenféle történetet hallani" - mesélte a házban élő Carmela Caccavo. A zajra felébredt a fia is, és mikor együtt megnézték, mi történt, kiderült:
alig méterekre az alvó nő fejétől becsapódott egy a plafont is átütő jégdarab.

A házban 20 ezer dolláros, azaz nagyjából 5,6 millió forintos kár keletkezett, de senki sem sérült meg.
A repülési adatok alapján az Air Canada légitársaság egy járata repült el a ház felett a baleset idején. A légitársaság a megkeresésre közleményben reagált. Mint írták, nagyon komolyan veszik a jelentéseket a repülőgépeikről lehulló darabok és törmelékek kapcsán, és ezt az esetet is ki fogják vizsgálni.
Szerző
Frissítve: 2019.01.10. 17:42

Tűz végzett egy munkással a dubrovniki vízerőműben

Publikálás dátuma
2019.01.10. 17:07

Legalább hárman megsérültek a Horvátországban történt balesetben, és ketten eltűntek. Robbanás előzte meg a tüzet.
Tűz ütött ki a horvátországi Dubrovnik város vízi erőművében csütörtökön, írja a Reuters. Egy munkás meghalt, és legalább hárman megsérültek.
"Egy búvármentő alakulat felszínre hozott egy testet az erőművet a tengerrel összekötő alagútból"

- nyilatkozta a rendőrségtől Ivan Pavlicevic. További két munkás csapdába esett a létesítményben, hogylétükről még nem tudni semmit. Pavlicevic azt is megerősítette: egy robbanás is történt.
A dubrovniki kórház azt erősítette meg, hogy három embert ápolnak az esettel összefüggésben.
Még nem tudni, mi okozta a tüzet az állami cég által működtetett, 252 megawattos teljesítményre képes erőműben. Az üzemeltetés nem nyilatkozott arról sem, a történtek milyen mértékű kapacitás-kiesést jelentenek, ha jelentenek bármilyet.
Szerző

Trump tovább keménykedik

Publikálás dátuma
2019.01.10. 15:59

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Bár nem egészen negyed óráig voltak együtt, két lényegi mondatra korlátozódott az amerikai elnök és a kongresszus demokrata párti házelnökének megbeszélése. „Adnak pénzt a falamhoz?” - kérdezte Donald Trump. „Nem” - válaszolta egyértelműen Nancy Pelosi. Ez volt az a pillanat, amikor az elnök fogta magát és kisétált a találkozóról. A mexikói határra tervezett fal ügye azonban szorosan összefügg egy másik problémával. Ma ugyanis éppen három hete annak, hogy részlegesen leálltak a kormányhivatalok és kormányzati ügynökségek. Trump döntése értelmében ugyanis az ott dolgozó mintegy 800 ezer ember addig nem kap fizetést, amíg a törvényhozók nem fogadják el az elnök által beterjesztett büdzsét, benne a falra építésre szánt dollármilliókkal. A novemberi időközi választás óta demokrata többségű képviselőház erről hallani sem akar. De sok republikánus is velük ért egyet, hiába állította Trump, hogy „pártunk nagyon egységes”. Ezt a republikánus törvényhozókkal tartott tárgyalása után nyilatkozta, annak ellenére, hogy a kisebbségi frakció vezetője is kérdőre vonta. „Miért vegzálja az embereket azzal, hogy nem nyitja meg a pénzcsapokat?” - kérdezte tőle Chuck Schumer. Mire Trump azzal tromfolta le, hogy „ez nem politikai kérdés, én a legjobbat akarom az egész országnak”. Majd ezek után azt írta a Twitteren, hogy „tiszta időpocsékolás” a kongresszusi vezetőkkel tárgyalni. Az elnök hajthatatlannak mutatkozik egy másik ügyben is. Közölte, hogy ezentúl nem válaszol a Robert Mueller vezette különleges vizsgálóbizottság egyetlen kérdésére sem. A testület azt vizsgálja, a 2016-os elnökválasztási kampányban összejátszott-e Trump csapata az oroszokkal, nyilvánvalóan a másik jelölt, Hillary Clinton lejáratása érdekében. Tavaly novemberben az elnök írásban még válaszolt Mueller kérdéseire. Most azonban Rudolph Giuliani, az elnök személyes ügyvédje azt mondta,"mi a magunk részéről befejeztük". Hozzátette, a bizottságnak nem lehet olyan kérdése, amire "ne tudná a választ". Mindez azért különösen figyelemre méltó, mert Nancy Pelosi már megpendítette, esetleg vádeljárást indítanak, hogy elmozdítsák hivatalából Trumpot.