Előfizetés

Egyre rosszabb a helyzet – Mutatjuk, hol problémás a levegő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.11. 12:29

Fotó: Népszava
Országszerte nőtt a légszennyezettség a levegő magas szálló por (PM10) tartalma miatt.
Az ország jelentős részén romlott a levegőminőség a csütörtöki nap folyamán – közölte a Tisztifőorvos a Facebook-oldalán. Putnokon veszélyes volt a levegő minősége, Budapesten, Dorogon, Dunaújvárosban, Egerben, Esztergomban, Miskolcon, Kazincbarcikán, Kecskeméten, Nyíregyházán, Sajószentpéteren, Salgótarjánban, Szolnokon, Tatabányán, Tökölön, Vácon és Várpalotán pedig kifogásolt minősítést kapott a levegő-egészségügyi helyzete.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ ismételten arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyermekek, az idősek, illetve a légúti megbetegedésben szenvedők lehetőleg kerüljék a szabadban végzett intenzív fizikai tevékenységet. A Putnokon és térségében tartózkodóknál légzőszervi tünetek (például köhögés, légúti irritáció, nehézlégzés) jelentkezhetnek. Magas koncentráció esetén a kisméretű aeroszol részecskék a szem kötőhártyáját is irritálhatják, így gyakori tünet lehet a könnyezés. Az érintett településeken a megerősödő szél vagy csapadék hozhat javulást. Hozzátették, hogy a legjelentősebb légszennyező forrás a helytelen lakossági tüzelés, és a légszennyezés elkerülése érdekében a távhővel vagy a földgázzal történő fűtés a legkedvezőbb.

Állami cégek is finanszírozzák a Fidesz kommunikációs igazgatóját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.11. 12:23

Fotó: Molnár Ádám
Az Átlátszó szerint Hidvéghi Balázs bölcsész létére lett igazgatósági és felügyelőbizottsági tag banki leánycégeknél.
Havi 600 ezer forintos jövedelemkiegészítést biztosít az állam – két gazdasági társaságán keresztül – Hidvéghi Balázsnak – írja az Átlátszó. A portál kiemeli, hogy az érintett vállalatok az MFB-csoport tagjai, és a Fidesz kommunikációs igazgatója bölcsész létére lett igazgatósági és felügyelőbizottsági tag a banki leánycégeknél. A cikk szerint Hidvéghit – miután 2016 őszén elnyerte tisztségét – szinte azonnal igazgatósági taggá avatták (havi 400 ezerért) a Nemzeti Útdíjfizetési Zrt.-nél, és lett egy felügyelőbizottsági pozíciója a szintén az MFB-csoporthoz tartozó MMBF Földgáztároló Zrt.-nél is (a cégbíróságon iktatott kinevező dokumentum szerint havi 200 ezer forintért).

"Sorvezetőt" adott ki a Fidesz, hogyan magyarázzák a rabszolgatörvényt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.11. 12:13

Fotó: Németh András Péter
"A Fidesz-KDNP a munkások oldalán áll, ez a kormány mindig is a munkahelyteremtés kormánya volt" - áll abban a levélben, amelyet a pártközpontból küldtek a választókerületeknek azzal kapcsolatban, mit mondjanak a rabszolgatörvényről.
A lapunk birtokába került levelet azért küldték, mert az ellenzék szinte minden önkormányzatnál rendkívüli ülés összehívását követeli a rabszolgatörvény miatt. A Fidesz erre reagálva adott útmutatót a politikusainak, mit mondjanak a törvényről, milyen legyen az egységes kommunikáció. A levélben lényegében ugyanazok a sorosozós, migránsozós panelek szerepelnek, amelyet eddig is felmondtak a Fidesz politikusai, ha a sajtónak nyilatkoztak. Például ilyenek: "Az ellenzéki előterjesztést azért utasítjuk el, mert ez csak egy ürügy ahhoz, hogy politikai balhét csináljanak, mindez már rég nem a Munka törvénykönyvéről szól. A mostani ellenzéki akciók Soros György európai parlamenti választási kampányának része. Azért támadnak minket, mert a magyarok nemet mondtak a bevándorlásra, és hazánk a Soros-terv útjában áll." 
A levélben az is áll, "a Munkatörvénykönyv (sic!) módosításának is az a célja, hogy aki többet akar dolgozni, és így többet akar keresni, az elől lebontsuk a bürokratikus akadályokat. A kormány ezért támogatta, hogy a dolgozók önként vállalt munkavégzésre kapjanak lehetőséget és így többet kereshessenek, de ehhez mindig a dolgozó beleegyezése szükséges."
Végezetül a fideszes sorvezető szerint azt is fel kell mondaniuk a párt politikusainak, képviselőinek, hogy "az EP-választáson a magyarok dönthetnek: az ellenzék közös listája egy bevándorláspárti Soros-lista lesz. Ezzel szemben a Fidesz-KDNP listája olyan jelölteket tartalmaz, akik számára Magyarország az első és akik nemet mondanak a bevándorlásra."