Egyre rosszabb a helyzet – Mutatjuk, hol problémás a levegő

Publikálás dátuma
2019.01.11 12:29

Fotó: Népszava/
Országszerte nőtt a légszennyezettség a levegő magas szálló por (PM10) tartalma miatt.
Az ország jelentős részén romlott a levegőminőség a csütörtöki nap folyamán – közölte a Tisztifőorvos a Facebook-oldalán. Putnokon veszélyes volt a levegő minősége, Budapesten, Dorogon, Dunaújvárosban, Egerben, Esztergomban, Miskolcon, Kazincbarcikán, Kecskeméten, Nyíregyházán, Sajószentpéteren, Salgótarjánban, Szolnokon, Tatabányán, Tökölön, Vácon és Várpalotán pedig kifogásolt minősítést kapott a levegő-egészségügyi helyzete.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ ismételten arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyermekek, az idősek, illetve a légúti megbetegedésben szenvedők lehetőleg kerüljék a szabadban végzett intenzív fizikai tevékenységet. A Putnokon és térségében tartózkodóknál légzőszervi tünetek (például köhögés, légúti irritáció, nehézlégzés) jelentkezhetnek. Magas koncentráció esetén a kisméretű aeroszol részecskék a szem kötőhártyáját is irritálhatják, így gyakori tünet lehet a könnyezés. Az érintett településeken a megerősödő szél vagy csapadék hozhat javulást. Hozzátették, hogy a legjelentősebb légszennyező forrás a helytelen lakossági tüzelés, és a légszennyezés elkerülése érdekében a távhővel vagy a földgázzal történő fűtés a legkedvezőbb.
2019.01.11 12:29

Ónos eső miatt adtak ki riasztást több járásra

Publikálás dátuma
2019.01.17 21:20
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelezte, északról csapadékzóna érte el Magyarországot, néhány helyen ónos eső hullik.
Elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az északi határ több járására. Borsod-Abaúj-Zemplén megye Miskolctól északkeletre fekvő részein, Edelénytől Sátoraljaújhelyen át Cigándig esik az ónos eső, és az Északi-középhegység északi előterében az éjszaka, esetleg a korai hajnali órákban is kialakulhat átmeneti ónos eső - adta hírül az OMSZ honlapja.

Csütörtök este csapadékzóna éri el az országot, jellemzően eső fog esni, de a péntek hajnali óráktól és péntek napközben egyre többfelé havas eső váltja fel az esőt. Az Északi-középhegységben, a Dunántúli-középhegységben és a Mecsekben havazni is fog, amelyből legfeljebb 2 cm hóréteg alakulhat ki, a dunántúli régióban ez nagyrészt tapadó hó lesz. Péntek délutántól északnyugat felől fokozatosan megszűnik a csapadék, és este már csak északkeleten lehet még némi havazás, havas eső.
2019.01.17 21:20

Miniszteri biztossá nevezték ki a Klik vezérét

Publikálás dátuma
2019.01.17 20:47
Hajnal Gabriella, miniszteri biztos és Klik-vezető
Fotó: / Vajda József
Hajnal Gabriella – aki egyben a Klebelsberg Központ igazgatója is – az alaptanterv megújításával foglalkozhat, egészen az új tanév indításáig.
A nemzeti alaptanterv megújításáért felelős miniszteri biztosnak nevezték ki Hajnal Gabriellát, az állami iskolafenntartó vezetőjét – derül ki a csütörtöki Magyar Közlönyből
Minderről Kásler Miklós humánminiszter döntött, a kinevezés értelmében pedig Hajnalnak kerettantervek elkészítését irányítja, előkészíti 2019. szeptember elsejéig az új nemzeti alaptantervet – illetve felügyeli a NAT megvalósítását is a gyakorlatban. Mindezért külön fizetést és titkárságot sem kap.
Mint arról korábban beszámoltunk, Hajnal Gabriella tavaly augusztusban lépett a Klebelsberg Központ (közkeletű nevén Klik) élére, azután, hogy az iskolafenntartó központ Solti Péter távozása után közel egy hónapig vezető nélkül maradt. Hajnal több mint 30 éven át volt matematika-fizika szakos általános és középiskolai tanár, illetve 17 éven át középfokú intézmény vezetője. 2017-ről dolgozott a KK szakmai elnökhelyetteseként, előtte egy budapesti középiskola igazgatója, valamint az Oktatási Vezetők Szakszervezetének (OVSZ) elnöke volt. Érdekvédőként többször bírálta a kormány oktatáspolitikáját, az OVSZ a Pedagógusok Sztrájkbizottságának is tagja volt. Kinevezése után lapunknak adott interjújában Hajnal már úgy vélekedett: a jelenlegi tankerületi központokból és a Klebelsberg Központból álló fenntartói rendszerrel jó az irány – a kormány pedig a jelek szerint szintén látta a potenciált Hajnal személyében.  
2019.01.17 20:47