A TASZ kész segítséget nyújtani a Kormányinfóról kizárt szerkesztőségeknek

Publikálás dátuma
2019.01.11 19:16

Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd
A Társaság a Szabadságokért vizsgálja, milyen jogi lépések kellenek, hogy még egyszer ne fordulhasson elő, hogy újságírókat zár ki a kormányfő a sajtótájékoztatójáról.
Ahogy arról mi is beszámoltunk, bizonyos szerkesztőségek munkatársait nem engedtek be a csütörtöki Kormányinfóra, amelyet kivételesen Orbán Viktor tartott. A távol tartott médiumok között volt
  • a Klubrádió,
  • a Magyar Hang,
  • az Azonnali.hu,
  • az N1TV
  • az Alfahír
  • a Mérce
  • a Direkt36
  • és a Hócipő is.
A kizárásokat ellenmondásosan indokolták: e-mailben még udvariasan azt írták az érintetteknek, nincs elég hely a számukra, amikor viszont a történtekre az esemény keretén belül rákérdeztek, azt mondta Kovács Zoltán, ezek pártsajtó termékek. Ennek ellenére olyan pártos, kormányközeli orgánumok mint a Fidesz-által támogatott, tehát köz-, illetve pártpénzből is működő Pestisrácok jelen lehetett és kérdezhetett - jegyzi meg a Media1 portál.  A Media1 a kizárások ügyében az érintett szerkesztőségek közül néhányat megkeresve úgy értesült, van közöttük olyan, amelyik jogi lépéseket is fontolgat a történtek miatt, ugyanis a diszkriminációellenes törvény tiltja az efféle megkülönböztetéseket, hasonlóan ahhoz, hogy egy szórakozóhelyről sem lehet valakit szimpátia alapján kitiltani, itt ráadásul egy közfeladatot ellátó hivatalos személy, közpénzeket is érintő, sajtónyilvános eseményéről van szó, ahová a sajtótörvény vonatkozó részei alapján igenis beléphettek volna.   A portál beszélt a Társaság a Szabadságjogokért jogászával, Döbrentey Dániellel is, aki elmondta, a TASZ jelenleg dolgozik azon, hogy a hasonló eseteket miképpen lehetne megakadályozni, illetve milyen eljárást indíthatnak az érintett szerkesztőségek, és ebben hogyan tudna a TASZ segítséget nyújtani. „Egyáltalán nem világos, hogy ki és milyen eljárásban dönt arról, hogy mely médiumok vehetnek részt a Kormányinfón. Az államtitkárság a helyhiányra hivatkozik, ez két szempontból is problémás. Nyilvánvalóan lehetne olyan körülményeket teremteni, akár más helyszínen, ahol minden érdeklődő médiumnak jut hely. Másrészt pedig ilyen esetben felértékelődik az, hogy mely médiumok jelentkeznek a leggyorsabban – ezt azonban nem látjuk. Olyan helyzet véleményem szerint semmiképpen nem szabadna hogy előálljon, hogy egy-egy sajtóorgánum állandóan lemarad, kimarad – az ilyen helyzeteket el lehetne kerülni, lehetne alkotni ezt biztosító szabályokat, mechanizmusokat.  
Közös az elutasított médiumokban, hogy valamennyien kritikusak a kormány intézkedéseivel szemben, ez pedig szempontként jelenhet meg a kiválasztás során, ami jogellenes hátrányos megkülönböztetést jelent.”
- fejtette ki véleményét a TASZ jogásza.
2019.01.11 19:16
Frissítve: 2019.01.11 19:17

Havazás miatt adtak ki figyelmeztetést, eső is jöhet

Publikálás dátuma
2019.01.20 08:51

Fotó: Shutterstock/
Késő estére -4, +1 fokra hűl le a levegő vasárnap.
BékésHajdú-BiharSzabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyére is elsőfokú figyelmeztetést adott ki vasárnapra havazás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), az érintett területeken 12 óra alatt 5 centimétert meghaladó friss hó hullhat. Az előrejelzés szerint a Dunántúlon a déli órákban, míg máshol délutántól, estétől fokozatosan megszűnik, illetve keletre szorul vissza a havazás. Tapadó hóra leginkább az Alföld déli és keleti tájain lehet számítani. Elsősorban a déli, délkeleti megyékben havas eső, eső is felválthatja a havazást. A lehullott vagy lehulló hó napközben síkvidéken többfelé olvadni fog, főként az ország délnyugati felén elolvadhat. A nap nagy részében borult lesz az ég, de késő délutántól északnyugaton, majd estétől északon máshol is felszakadozik a felhőzet. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +2 fok között várható, késő estére -4, +1 fokra hűl le a levegő.
2019.01.20 08:51

Nagy Blanka: Bencsik úr és Bayer Zsolt kér éretlen óvodás

Publikálás dátuma
2019.01.20 08:30

Fotó: / Tóth Gergő
Közömbös tud maradni a kormánymédia mocskolódásaival szemben a kecskeméti tüntetés gimnazista szónoka, aki a saját környezetében is tapasztalja a túlóratörvény hatásait.
Tudatosan szónokoltál szabad szájúan a kecskeméti tüntetésen, vagy hatalmába kerítette az indulat? Megírtam egy beszédet, amit viszont a sötétben nem láttam – improvizálnom kellett. Ezek a gondolatok azonban már rég forrtak bennem, valószínűleg most kellett kitörniük valamilyen formában. Mit kezdesz azzal, hogy a megfogalmazás miatt könnyebb volt félresöpörni a tartalmat, és inkább a formára koncentrálva arról magyarázni: nem illendő, hogy egy fiatal lány káromkodjon, és csúnyán beszéljen az államfőről. Senki ne akarja eldönteni, hogy mi illik egy fiatal lányhoz, és mi nem. Nem vitás, szidtam a köztársasági elnököt. De hogy dicsérhettem volna meg valakit, aki a rabszolgatörvény aláírásával sok-sok embert nyomorított meg? Hat az életedre, a közvetlen környezeted mindennapjaira a rabszolgatörvény? A saját családom tagjain és a barátaimén is azt tapasztalom, hogy borzasztóan lefáradva jönnek haza a munkából. Keményen dolgoznak, alszanak, és amikor felkelnek, tulajdonképpen már indulhatnak is munkába: szinte egyáltalán nincs időnk foglalkozni egymással. Az iskolatársaid, a barátaid, a családtagjaid másképp viszonyulnak hozzád, mióta politikai színpadra léptél? Nem voltam azóta iskolában, épp most gyógyultam fel egy betegségből. Nyilván akadtak olyanok, akik azt mondták: a jövőben ne is ismerjük egymást. De a barátaim nagyon támogatnak, ahogy a családom is mindenben mellettem áll. A tanáraiddal mi a helyzet? A legtöbbjük nem foglalkozik az esettel, és én ennek nagyon örülök: az iskolába azért járok, hogy tanuljak. És az idén nagyon sok dolgom van – ezért nem jelentkeztem például újra a Független Diákparlamentbe, noha két évig tagja voltam. Hogy dolgozod fel, hogy a kormánymédia alantas módszerekkel próbál hitelteleníteni?  Nem érzem magam rosszul a lejárató kampány miatt, közömbös tudok maradni, azt hiszem vagyok annyira érett, hogy ne vegyem fel ezeket a negatív dolgokat. Az sem rendítette meg, hogy miután Bayer Zsolt leprolizta, Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője útszéli ribanchoz hasonlította? Bencsik úr és Bayer Zsolt két éretlen óvodás. És ennyit arról, amikor felnőttek mondják nekem, hogy fiatalként nem szabad csúnyán beszélnem, és nőként nem használhatnék ilyen kifejezéseket. Sokkal gázabb, ahogy ők beszélnek egy tizenkilenc éves lányról.  Akkor attól sem tartasz, hogy a hatalom utánanyúl, és megnehezíti a továbbtanulást, a munkavállalást? Vagyok annyira talpraesett, hogy a jég hátán is megéljek. Szóval nem tartok attól, hogy szerepvállalásom miatt évek múltán nem vesznek fel egy munkahelyre. Különben is, az a munkahely, amelyik politikai indokok alapján utasít el valakit, amúgy is vállalhatatlanul inkorrekt lenne nekem.
2019.01.20 08:30
Frissítve: 2019.01.20 08:30