Bűnözői klánokat akartak felszámolni, 1300 rendőrt vetettek be

Publikálás dátuma
2019.01.13. 14:45

Fotó: BERND THISSEN / DPA / AFP
Nagyszabású razziát tartottak a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban vasárnapra virradóra közel-keleti bűnözői csoportok, úgynevezett klánok ellen.
Az akcióban nagyjából 1300 rendőr vett részt, több nagyvárosban – a többi között Bochumban, Dortmundban, Duisburgban és Essenben – tartottak ellenőrzést fogadóirodákban, kávézókban, teázókban, vízipipa (shisha) bárokban. A hirado.hu híre szerint az úgynevezett klánbűnözés elleni harc történetének legnagyobb szabású észak-rajna-vesztfáliai műveletét Herbert Reul tartományi belügyminiszter az egyik helyszínen személyesen követte. A razzia jelzi, hogy „nagyon következetesen és folyamatosan érvényesítjük a zéró tolerancia elvét, a klánok bűnöző tagjainak érezniük kell, hogy soha sehol nem hagyjuk békén őket” – nyilatkozott a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa. A razzia szombat késő este kezdődött és vasárnap reggelig tartott. Eredményeit vasárnap nap közben ismertetik.
Szerző

Ide vezetett a vasárnapi boltzár: több Tesco is bezár Lengyelországban

Publikálás dátuma
2019.01.13. 13:10
FOTÓ: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP
Jelentősen zsugorítja lengyelországi hálózatát a Tesco: a korábban elhatározott boltbezárásokat most továbbiak követik.
Európában Lengyelország az egyetlen piac, ahol 2018 utolsó negyedében csökkentek a brit Tesco áruházlánc eladásai, ezért a hálózat elhatározta, hogy további hipermarketjeit, ezúttal 32 boltját zárja be az ország egész területén - írja a napi.hu a businessinsider.com alapján. 
A Tesco a január 5-ét megelőző 19 hétben 14 üzletét zárta be Lengyelországban, ezt egészíti ki a most bejelentett további intézkedések. A brit vállalat központjában úgy látják, hogy a karcsúsítás nélkül nincs esély a lengyelországi leányvállalat jövedelmezőségének javítására. Mint mondják: a döntés nehéz volt, de feltétlenül szükséges.
A cég közleménye szerint a jelentős zsugorítással mérsékelhetik a működési költségeket, s ezzel javíthatják a versenyképességet. A lengyelországi leányvállalat vezetősége felhívja a figyelmet arra, hogy eredményeikre negatív hatással volt a vasárnapi kereskedelmi tilalom is, ami érezhetően csökkentette áruházaik forgalmát.
Szerző

"Katasztrófa lesz, ha leszavazzák a Brexit-megállapodást"

Publikálás dátuma
2019.01.13. 12:37

Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP
Theresa May szerint a demokráciába vetett bizalom sérülne, ha az emberektől megkérdeznék, még mindig akarják-e a Brexitet. Egy volt tory miniszterelnök pedig éppen ezt vetette fel.
May a Sunday Express című jobboldali, erőteljesen EU-szkeptikus irányvonalú lapban megjelent cikkében közvetlenül a választókhoz szól, de szavait egyértelműen azokhoz az alsóházi képviselőkhöz intézi, akik a jövő heti szavazáson a Brexit-megállapodás elutasítására készülnek. A kormányfő szerint
ha a parlament elveti az EU-val elért egyezményt, az azzal a kockázattal járna, hogy az Egyesült Királyság vagy megállapodás nélkül lép ki, "vagy egyáltalán ki sem lép" az Európai Unióból.

A londoni alsóház várhatóan kedden késő este szavaz a Brexit-megállapodásról, de egyelőre nincs meg a többség az Európai Unióval elért 585 oldalas egyezség elfogadásához, elsősorban az ír-északír határellenőrzés elkerülésére szolgáló tartalékmegoldás feletti súlyos nézeteltérések miatt.
E mechanizmus alapján az Egyesült Királyság és az EU vámuniós viszonyrendszerben maradna, ha nem sikerülne időben olyan szabadkereskedelmi megállapodást kidolgozni, amely a határellenőrzés felújítását feleslegessé tenné. A kormányzó Konzervatív Párt frakciójának keményvonalas Brexit-tábora és a legnagyobb észak-írországi britpárti erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) - amelynek külső támogatására a kisebbségben kormányzó konzervatívoknak szükségük van - ezt a megoldást mereven elutasítja.
Az elmúlt napokban "különböző pártok" több mint kétszáz olyan alsóházi képviselőjével tárgyalt, akik ki akarják zárni a megállapodás nélküli Brexit lehetőségét

- írja cikkében a kormányfő. Tárgyalt emellett olyan képviselőkkel, akik újabb népszavazást szorgalmaznak az EU-tagságról, és olyanokkal is, akik számára a megállapodás nélküli kilépés jelentené a "tökéletes Brexitet".
May továbbá elismételte, amit ilyenkor szokott mondani: a 2016-ban tartott népszavazáson - amelyen a kilépésre voksolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe - nagyon sokan évtizedek óta első ízben fordultak bizalommal a politika felé, őket a politikának most nem szabad cserben hagynia. A miniszterelnök mindezek alapján azt üzeni a parlamentnek, hogy "ideje felhagyni a játszadozásokkal", és meg kell tenni, amit az ország érdeke megkíván.

Major: teljesíthetetlen ígéret volt a Brexit

May egykori hivatali elődje, Sir John Major, aki 1997-ig hét éven át töltötte be a miniszterelnöki tisztséget a Konzervatív Párt élén, a The Sunday Times című konzervatív brit lapban megjelent cikkében ugyanakkor azt írta, hogy
csak egy újabb népszavazás mentheti meg az Egyesült Királyságot egy rossz megállapodás vagy a megállapodás nélküli Brexit katasztrófájától.

Major szerint a Brexit-pártiak a 2016-os népszavazás előtt "hamis fogadkozásokkal és teljesíthetetlen ígéretekkel" kampányoltak, és kizárólag ez az oka az ország jelenlegi siralmas helyzetének. A volt tory miniszterelnök - aki az utóbbi hónapokban több nyilatkozatában is katasztrofális döntésnek nevezte a kilépést az EU-ból - vasárnapi cikkében azt javasolta, hogy mivel nincs konszenzus a Brexit-folyamat további irányáról,
  • a kormány függessze fel a Brexithez kötődő döntéshozatalokat,
  • kérje fel a parlamentet a kilépésről szóló törvény megsemmisítésére,
  • vonja vissza a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról szóló értesítést (ez a cikkely szabályozza, és indította el aktiválásával a Brexit-folyamatot),
  • dolgozza ki az EU-hoz fűződő jövőbeni kapcsolatok fő pontjait,
  • és ezekről írjon ki újabb népszavazást.
Major szerint az EU-tagság fenntartásának is az új referendum választási lehetőségei között kell lennie. Az új népszavazás kiharcolására külön kampánycsoport is alakult tavaly, Theresa May azonban többször is határozottan elvetette az újabb referendum lehetőségét.
Frissítve: 2019.01.13. 13:37