Budapest;szél;

Tízméteres fákat döntött ki, ágakat szakított le a szél Budapesten

Az ország nagy részén jelenleg is elsőfokú riasztások vannak érvényben.

Az erős szélben kidőlt fák, leszakadt ágak miatt kérték a fővárosi hivatásos tűzoltók segítségét hétfőn Budapesten – tájékoztatta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

Kisdi Máté elmondta: az erős szél miatt

a délutáni órákig csaknem ötven helyszínen kérték a fővárosi hivatásos tűzoltók segítségét Budapesten.

Szavai szerint a XIV. kerületben, az Ilosvai Selymes utcában kidőlt egy tízméteres fa, egy vezeték tartotta, a tűzoltók eltávolították a fát. A XIX. kerületben, az Udvarhely utcában is egy nagy fa okozott gondot, amely távközlési vezetéknek dőlt.

A II. kerületben, a Széher úton leszakadt egy két méter hosszú faág, a tűzoltók megszüntették a forgalmi akadályt. A XXI. kerületi Erdősor utcában egy tízméteres fa az úttestre dőlt, motoros láncfűrésszel avatkoztak be. A XV. kerületben, a Kőrakás parkban egy faág egy autóra szakadt, eltávolították.

A VIII. kerületben, a Szigony utcában egy épület tetején bádoglemez lógott, a tűzoltók megszüntették a veszélyhelyzetet. A II. kerületi Pasaréti úton egy társasház tetején ugyancsak bádoglemez lazult meg, amelyet kötélbiztosítás mellett eltávolítottak.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfő délelőtt arról számolt be: az erős szél miatt nem üzemel a Libegő.

 

Az ország nagy részén jelenleg is elsőfokú riasztások vannak érvényben az erős szél veszélye miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn Facebook-oldalán azt írta, a legerősebb széllökést eddig Tésen mérték, ahol egy elhaladó zápor mentén 107 kilométer/órás széllökés fordult elő.

A meteorológiai szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta, hétfőn és kedden napközben az északnyugati szelet a délnyugati és északkeleti tájak kivételével többfelé viharos lökések kísérik. Keddre tizenhat megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.