Előfizetés

Tizennyolc százalékos alapbéremelést, plusz cafeteriát követel az Audi-szakszervezet

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.01.15. 18:49
Az audis dolgozók érdekképviselete minden dolgozónak minimum 75 ezer forintos alabéremelést kér. Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Legalább 75 ezer forintos alapbér-növekedést kér az Audi Hungária Független Szakszervezet, és elvárják a a pótszabadságok beosztásához való jogot is. Az autógyártó vállalat sokallja a benyújtott bérkövetelési csomagot.
Hétfőn megalakult az Audi Hungária Független Szakszervezet sztrájkbizottsága, kedden már át is adták követeléslistájukat a német nagyvállalat helyi vezetőségének. „Ez afféle informális, szándékainkat ismertető találkozó volt, hivatalos eredmények még nincsenek” - mondta lapunknak Csalogány György, a közel 9000 hazai audis munkavállaló érdekeit képviselő szakszervezet elnökhelyettese.
Mint mondta, követeléslistájuk tartalmazza, hogy a munkáltatók:
  • 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emeljék meg minden dolgozó alapbérét
  • az alkalmazottak bruttó 620 ezres cafeteria keretét növeljék 787 ezer forintra, a különbözet ellensúlyozná ugyanis az új adószabályokkal járó cafeteria-kiesést
  • vezessék be a dolgozókat motiváló jubileumi bónuszt, és optimalizálják a már működő lojalitásbónuszt
  • a korábbi bérmegállapodást követve ,a mozgóbér további 4 százalékát idén is csatornázzák át dolgozók alapbérébe
  • a gyermekek, illetve az életkor után járó pótszabadságok felhasználásáról – amelyek zöméről a Munka törvénykönyve alapján jelenleg  a munkáltató dönt – maga az alkalmazott dönthessen
Eredmény tehát nincs, de az már tudható, hogy Audi részéről túlzónak tartják a kéréseket - mondta Csalogány. Kérdésünkre, hogy a sztrájkbizottság foglalkozik a túlóratörvény ügyével, az elnökhelyettes nemmel válaszolt: kollektív szerződésük ugyanis egyéves elszámolási időszakot tartalmaz, amihez ragaszkodnak (hároméves elszámolást csak új kollektív szerződés alapján lehetne bevezetni) a munkáltatónak pedig szerinte amúgy nagy mozgástere van a túlórák kifizetésében és alkalmazásában, többlet-, vagy éppen kevesebb munkával befolyásolják a dolgozók helyzetét.
A közalkalmazottak készülő országos sztrájkjáról szólva Csalogány azt mondta, szakszervezetként nem tudnak csatlakozni az akcióhoz, már csak azért sem, mert az Audi-munkatársak a versenyszférában dolgoznak; a sztrájkkezdeményezéshez pedig annyi politikai tartalom is társul, amit egy ekkora létszámú érdekképviseletnél nem tudnak egységesen kezelni, hiszen tagjai közt számos különböző politikai irányultságú tag is van.

Találkoznak Palkoviccsal az MTA intézeteinek igazgatói

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.01.15. 18:16
Palkovics László miniszterjelölt. Fotó: Népszava
Eleget tesznek Palkovics László meghívásának, csütörtökön találkoznak az innovációs miniszterrel a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóközpontjainak és független intézeteinek igazgatói – értesült lapunk.
Hétfőn a 168ora.hu írta meg: Palkovics anélkül rendelte be az igazgatókat, hogy arról az Akadémia vezetőségével egyeztetett volna. A portálnak nyilatkozó akadémiai forrás szerint a miniszter ezzel törvénytelenül járt el.
Az érintettek nem így látják. A Népszava értesülései szerint hétfőn ülést tartottak az igazgatók, ahol úgy döntöttek: mivel nem hivatalos egyeztetésről vagy tárgyalásról, csak egy miniszteri tájékoztatásról van szó, nem okoznak kárt azzal, ha elmennek. A miniszteri tájékoztatót követően pedig beszámolnak az ott elhangzottakról az Akadémia elnökségének. Tervezik azt is, hogy kérdőre vonják Palkovicsot a kutatóintézeti pénzek visszatartása miatt – már ha egyáltalán szót kapnak a miniszter asztalánál. Az MTA szerint a támogatás visszatartása nemcsak etikai, de jogi aggályokat is felvet.

Bayer után a kormánypárti média is rászállt a 18 éves diáklányra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.15. 17:34

Fotó: Facebook/Hallgatói Szakszervezet
Több tárgyból is bukásra áll, sokat lóg - kürtölik világgá a Fideszhez lojális médiumok. A gimnazista lány cáfol és jogi lépéseket tenne. Mint mondja, felszólal szombaton a budapesti tüntetésen.
Ahogy azt mi is megírtuk, Bayer Zsolt elképesztő vehemenciával esett neki Nagy Blankának, a 18 éves gimnazistának, aki egy kecskeméti tüntetésen elmondott beszédében alaposan kiosztotta a Fideszt. A lovagkereszttel kitüntetett publicista az Echo TV-n futó "Bayer show" című műsorában azt mondta:
"No, hát akkor, kedves Blanka! Az a helyzet, hogy te nem hős vagy, hanem egy szerencsétlen, nyomorult, ócska kis proli. És hogyha így folytatod, akkor belőled nem hős lesz, hanem maradsz egy szerencsétlen, nyomorult, rohadt, kis proli"

Aki azt hitte, ezzel vége a diáktüntető elleni kormányoldali offenzívának, nagyot tévedett, az igazi úthenger ugyanis úgy fest, csak most indul be. Elsőként a Ripost számolt be arról, hogy Nagy Blanka, akinek a nevét a cikkben a "Mocskos" jelzővel egészítették ki, több tárgyból is bukásra áll, ráadásul sokat is lóg az iskolából, így már az is kétséges, hogy le tud-e érettségizni. A cikket a Lokáltól az Origón át a Figyelőig több, kormánykritikussággal nem vádolható médium is átvette, sőt egyesek ki is egészítették 1-2 saját gondolattal. Az Origo szerint például az, hogy a lány több tárgyból bukásra áll, megmagyarázza, hogy az elhíresült beszédének utolsó mondatában megalkotta a "véglezárásként" szót - írta a cikk szerzője, aki nyilván életében még soha egyetlen hibás kifejezést sem használt élőszóban...

A támadássorozatra Nagy Blanka a hvg.hu-n reagált. Mint mondta, az, hogy több tárgyból is egyesre áll, "rettenetesen meglepő tény, magam sem tudtam róla", majd hozzátette,
"tény, hogy nem én vagyok az osztály legjobb tanulója, de nem tudom, ezt honnan vették."

A gimnazista lány azt is elárulta, jogi lépéseket tesz a róla megjelentek miatt, szánalmasnak tartja, amit a kormánypárti média művel. "Néhány embernek lassú lehet a felfogása" - mondta arra, hogy a tüntetés után egy hónappal kezdtek intenzíven foglalkozni vele.

A kormánypárti média legújabb közellensége később a 24.hu portálnak is nyilatkozott, ahol azt ígérte: a szombati budapesti tüntetésen újra felszólal majd. "Az emberek 85 százaléka gratulál és azt hiszem, életemben nem hívtak még fel ennyien két óra alatt, hogy kifejezzék, hogy mennyire nagyszerűnek tartják, hogy nem omlok össze" - mondta Nagy Blanka, aki a tüntetésen annak ellenére szólal majd fel, hogy sokan azt kérdezték tőle, nem lenne-e jobb kicsit visszahúzódnia.
"Ez is csak azt igazolja, hogy egy megfélemlített országban élünk, ami a kormány hibája, miután olyan szintre emelték a megfélemlítést, hogy az emberek el is hiszik azt, hogy ez egy olyan hely, ahol nem szabad kifejeznünk a véleményünket, mert az veszélyes

- fogalmazott a gimnazista lány.