Bíróságra viszi a fideszes médiaholding ügyét a TASZ és a Szabad Pécs

Publikálás dátuma
2019.01.16. 12:13
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Megtámadták a Gazdasági- és Versenyhivatal döntését, amely szerint a 476 médiumot tömörítő óriás létrejöttének nincs akadálya.
"Jogsértőnek tartjuk a kormány által rendelet útján nemzetstratégiai jelentőségű szervezetnek nyilvánított Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) megalakulásával, s az azzal járó elképesztő mértékű média-összefonódással kapcsolatban a Gazdasági- és Versenyhivatal (GVH) által kiadott hatósági bizonyítványt" - olvasható a Szabad Pécs szerdán megjelent cikkében. Mint ebből kiderül:
a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével a Szabad Pécs kiadója a KESMA-ügyben kiadott hatósági bizonyítvány bírósági felülvizsgálatát kezdeményezte a Fővárosi Törvényszéken.

A gigászi médiaholding 476 médiumot kebelezett be novemberi létrejöttekor. A GVH a KESMA megalakulását a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény alapján, összefonódás-bejelentés miatt kezdte el vizsgálni. Ám miután a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette az összefonódást, a GVH már másnap véget vetett a saját eljárásának: kiadott egy hatósági bizonyítványt arról, hogy a világon semmi akadálya sincs a fideszes médiagólem létrejöttének.
A TASZ külső, versenyjogi szakértők érveit saját alkotmányjogi és emberi jogi érvekkel kiegészítve készül az eljárásra. Mint a jogvédőkegy képviselője nyilatkozta a Szabad Pécsnek, a GVH iratait böngészve azt látták, még a versenyhivatal emberei is problémásnak találták az összefonódást, és javaslatot tettek a GVH eljárásának a folytatására. Ezzel az egyik versenytanács is egyetértett.
A KESMA létrejötte miatt korábban a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) az Alkotmánybírósághoz fordult, annak kimondását kérve, hogy a gigantikus fideszes pártmédia-holding létrehozása nem közérdek, és nem írhatja felül a szabad tájékozódás illetve tájékoztatás alkotmányos garanciáit. Véleményük szerint törvények betartása mellett sem a GVH, sem a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nem engedhette volna annak létrejöttét.
Szerző

Márki-Zay: Ezernél több kifizetetlen túlórája volt egy önkormányzati dolgozónak

Publikálás dátuma
2019.01.16. 12:08

Fotó: Vajda József
Rendkívüli közgyűlést hívtak össze a rabszolgatörvény miatt Hódmezővásárhelyen.
Ismét izzott a levegő Hódmezővásárhelyen, ahol azért hívtak össze rendkívüli közgyűlést, hogy határozatot hozzanak arról, hogy az önkormányzati cégek ne alkalmazhassák a „rabszolgatörvény” néven híressé vált módosítást – írja a hvg.hu. A portál szerint Márki-Zay Péter polgármester – amellett érvelve, miért lenne fontos a megszavazása annak, hogy a helyi önkormányzati cégeknél ne lehessen alkalmazni a Munka törvénykönyvének idei módosítása szerinti négyszáz túlórát – közölte:
„volt olyan önkormányzati dolgozó, akinek ezernél több kifizetetlen túlórája volt”.

Szavai szerint összességében 50 millió forintot fizetett ki a polgármesteri hivatal tavaly a dolgozóinak elmaradt túlóra gyanánt, amelyek még a fideszes vezetés alatt halmozódtak fel. Éppen ezért is fontosnak tartja Márki-Zay Péter, hogy a közgyűlésen szavazzanak erről a képviselők. A fideszes képviselők viszont azt javasolták, hogy hívják össze a dolgozókat, és egy fórumon kérdezzék meg őket arról, szükségesnek tartják-e egy ilyen tartalmú határozat elfogadását. A polgármester úgy véli, az alkalmazottak még mindig tartanak a Fidesz nyomásgyakorlásától, ezért félnének elmondani a véleményüket elmondani. A Hódmezővásárhelyen ellenzékben levő jobboldali képviselők szerint a túlóratörvény közgyűlés előtti megtárgyalása az országos politika helyi képviselőkre való ráerőszakolása. Márki-Zay ezt visszautasította. Végül a megegyezés felé mutatott a túlóratörvényről való szavazásban az, hogy Fekete Ferenc fideszes képviselő azt javasolta: írásban, név nélkül mondhassák el a véleményüket az önkormányzati cégek. Ezt megszavazta a testület. 
Szerző

Szerdán sem jár az erős szél miatt a Libegő

Publikálás dátuma
2019.01.16. 11:40

Fotó: Németh András Péter
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán ismét arról tájékoztatott, hogy nem üzemel a Libegő az erős szél miatt.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szerdára a fővárosra és Pest, Fejér, HevesKomárom-Esztergom és Nógrád megyére adott ki a szél miatt elsőfokú figyelmeztetést, az érintett területeken a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/órát.
Forrás: OMSZ
Szerző
Témák
libegő BKK szél