Szíjjártóék nem akarnak az oroszokról beszélni a magyarellenes támadás kapcsán

Publikálás dátuma
2019.01.16. 13:23
A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodája, amelyet ismeretlenek felgyújtottak Ungvár belvárosában 2018.
Fotó: Nemes János
Továbbra is Ukrajnára mutogat a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári irodája elleni támadás ügyében, pedig a lengyel bírósági iratok szerint putyinista, szélsőjobboldali fiatalok hajtották végre az akciót.
- Felháborítónak és elfogadhatatlannak tartjuk az iroda elleni támadást. A magyar álláspont az ügyben változatlan: elvárjuk az ukrán hatóságoktól, hogy védjék meg a magyar embereket, tegyenek meg mindent a kárpátaljai magyar közösség biztonságáért. Az elkövetőknek pedig természetesen meg kell kapniuk a méltó büntetést a gyalázatos tettükért - írta két nap hallgatás után a tárca. 

Mint lapunk korábban megírta, Krakkóban bíróság elé állították a Lengyelországban elfogott gyújtogatókat, akiket azzal gyanúsítanak, hogy ők hajtották végre a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elleni támadást. Az oroszbarát, szélsőjobboldali fiatalok közül az egyik azt vallotta, hogy egy német szélsőjobboldali, Oroszországgal igen szoros kapcsolatokat ápoló újságíró, Manuel Ochsenreiter adta ki a parancsot, és ő pénzelte az akciót. A tárgyalás során felmerült orosz szál miatt lapunk arra is rákérdezett a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál, hogy fordultak-e tájékoztatásért Moszkvához, továbbá mi a véleményük arról, hogy a jelek szerint az elkövetők erős orosz kapcsolatrendszerrel rendelkeztek. Ezekre a kérdésekre azonban nem kaptunk választ. A lengyel elhárítás szerint az orosz titkosszolgálat állt az iroda felgyújtása mögött, céljuk pedig az volt, hogy a támadással tovább mérgesítsék a nyelvtörvény miatt amúgy is feszült ukrán-magyar viszonyt.

Ebben egyébként kezükre játszott a magyar külügy: a támadás után ugyanis szinte azonnal bekérették az ukrán nagykövetet, a minisztérium pedig az Ukrajnán belül előre törő politikai szélsőségekről beszélt. Más szóval pontosan azt lépték meg, ami az oroszbarát elkövetők szándéka volt, akik a gyújtogatás előtt a neonáci „88” szimbólumot festették fel a falra, hogy ukrán szélsőségesekre tereljék a gyanút.

A támadásban felbujtóként megnevezett Manuel Ochsenreiter korábban a bevándorlásellenes szélsőjobboldali AfD tanácsadója volt. A párt egy az egyben lemásolta a Fidesz bevándorlásellenes „Stop” kampányát, Gerold Otten, a párt képviselője pedig úgy fogalmazott a 444.hu-nak: „Orbán az AfD természetes szövetségese“. Az ügy - azon túl, hogy Oroszország is érintett lehet benne - azért lehet kínos a Fidesznek, mert kormánypárti média sztárolja az AfD-t. A közmédia például több interjúban is AfD politikusokat szólaltatott meg az utca embereként, akik a bevándorlásellenes nézeteiket hangoztatták.

Egyelőre nem tudni, hogy a lengyel vagy az ukrán hatóságok kezdeményeznek-e letartóztatást Ochsenreiterrel szemben. Az újságíró korábban ügyvédje útján azt üzente a Szabad Európának: nem igazak a Krakkói bíróságon elhangzó vádak.
Frissítve: 2019.01.16. 13:24

100 fős gundeles kormányülést, 400 fős miniszterelnöki díszvacsorát leplezett le a Gundel menzás pályázata

Publikálás dátuma
2019.01.16. 12:58

Fotó: Kertész Gábor
Egyedül a Gundel nyújtott be pályázatot a várbeli menza üzemeltetésére, melyben Orbán Viktor protokollfőnökének ajánlása is szerepelt.
A Gundelen kívül egyetlen más cég sem látott fantáziát a kormányzati menzában: a tavaly októberben közzétett pályázaton egyedül a Gundel indult, amely így verseny nélkül nyerte el a lehetőséget tíz évre – derült ki a hvg.hu birtokába került pályázati dokumentációból. A lap közérdekű adatigényléssel fordult az - időközben a Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központba olvadt - Várgondnoksághoz, hogy megszerezze a tender anyagait.
130 oldalas pályázatot nyújtott be a Gundel. Ebben - a puritánságot hangsúlyozó Miniszterelnökség narratívájával szemben - az étterem egyáltalán nem a menzás múltjával büszkélkedett. Ép ellenkezőleg: táblázat sorolja a legnagyobb presztízsű vendégekkel zajló eseményeiket, így a II. Erzsébet angol királynő tiszteletére adott 1993-as díszebédet, a spanyol királyi pár 2007-es látogatását és több Habsburg-esküvőt. Egy külön részben a világhírű vendégek egyes vendégkönyvi bejegyzései következnek, szó szerint idézve vagy bemásolva a sokszor kézírásos dicséreteket.
A korábbi legnevesebb projekteket összefoglaló táblázatból az az eddig nem ismert tény is kiderül, hogy a korábbi Orbán-kormányoknak is volt lehetősége tesztelni a kosztot:
2010-ben, majd 2018-ban is 100 fős „alakuló kormányülés” rendezvényt tartottak a Gundelben.

Mikor az étterem azt részletezte, hogyan "kápráztattak el delegációkat, bálozó vagy ünneplő közönséget” külső helyszíneken, ismét kitért egy fideszes rendezvényre: „Miniszterelnöki díszvacsora és Széchenyi-díj-átadás” a Vigadóban 2015-2016-ban, 400 fő részvételével.
Az elismerések között mások mellett Tarlós István főpolgármester értékelését is csatolták, továbbá egy korábbi helyettes államtitkárét, illetve Orbán protokollfőnökének ajánlását is, aki - közvetlenül a pályázat novemberi beadása előtt - megköszöni "a Kormány részére az elmúlt években nyújtott szolgáltatást, amellyel minden alkalommal elégedettek voltunk".
Szerző

Ujhelyi: Saját fegyverét fordítottuk az Echo TV riportere ellen

Publikálás dátuma
2019.01.16. 12:48

Fotó: Genevieve Engel / Európai Parlament
Telefonon magyarázta az Echo TV riportere az EP-képviselőnek a menzás fotózást.
„Saját fegyverét fordítottuk a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Echo TV riportere ellen”

– közölte Ujhelyi István a Facebook-oldalán.

Az MSZP EP-képviselője egy videót tett közzé arról, ahogy telefonon beszél Bohár Dániellel, a csatorna riporterével azzal kapcsolatban, hogy fényképeket készítettek róla az Országgyűlés Képviselői Irodaházának menzáján a tudta nélkül.
„Nem gondoltam volna, hogy ez arról szól, hogy utána a TV2-től az Echoig, a Faktortól a Ripostig mindenhol arról legyen szó, hogy Ujhelyi lebukott. Miben buktam le?”

– tette fel a kérdést.

Hozzátette: nem hiszi, hogy az utóbbi időben hallott valaki olyat, hogy kitért volna valamikor a menza-sztorira, ami szerinte „gumicsont”, amely sokkal fajsúlyosabb kérdésekről tereli el a figyelmet. A riporter egyebek mellett azzal védekezett, hogy a menzás témát nem ők kezdték, hanem az ellenzék.    Ujhelyi azt is közölte, hogy bejelentést tesz a háznál, hogy jelezzék az Echo TV stábjának: elfogathatatlan az ilyen magatartás. Itt a beszélgetés: 
Ujhelyi a közösségi oldalon közzétett bejegyzésben kiemelte: „miközben tehát Kövér László házelnök a parlamentből, Orbán Viktor pedig a kormányinfókról tiltja ki a Fidesz politikájával szemben kritikus – de legalábbis kérdezni merészelő – orgánumokat, addig a közpénzből kitartott lakájmédia sunyin fotózgat a menzán. Ahol egyébként utána kedélyesen falatoznak”. Az EP-képviselő azt írta: a beszélgetés során „a propagandista előbb tagadja, majd megzavarodva beismeri a sunyi képkészítést. Sőt, önleleplező módon egyenesen nem is újságíróként, hanem már a kormányoldal képviselőjeként beszél, amikor többes szám egyes személyben védekezik. Tanulságos. Ennyit az újságírói szakmát megbecstelenítő, közpénzből eltartott pártpropagandisták működéséről”.
Szerző