Hiába a lejáratás, nem fél a gimnazista lány

Publikálás dátuma
2019.01.16. 17:45

Fotó: Youtube
Nem számított rá, hogy tőle lesz hangos a kormánypárti média, de nem bánt meg semmit a középiskolás Nagy Blanka. A kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium diákjáról az egyik kormányzati bulvárlap kedden azt írta: bukásra áll több tárgyból és annyit lógott az iskolából, hogy a kicsapás szélére kerülhet. Ezt megelőzően Bayer Zsolt kormányközeli publicista mondta róla egyebek mellett azt, hogy „egy igazi, kretén, barom állat.” A kormánypárti propagandagépezet egyébként azért indult be, mert Nagy Blanka egy decemberi, kecskeméti tüntetésen obszcén szavakkal illette a Fideszt és Áder János köztársasági elnököt. A gimnazista jogi elégtételt fog venni a gyalázkodó cikkek miatt. Ehhez jogi segítséget ajánlott neki az MSZP.
– Biztos vagyok benne, hogy nem az iskolámtól szivárogtak ki adatok rólam. Már csak azért is, mert nem jók a kormánylapok értesülései. Az internetes naplóm pontosan mutatja, hogy semmiből sem állok bukásra és a megengedett 250-ből eddig 100 órát sem hiányoztam még

– cáfolta a propagandagépezetet Nagy Blanka.

A lány egyébként nemcsak támadó üzeneteket kap, hanem rengeteg bátorítót is: – Sokan például azt mondják, beszélni fognak arról, miként is támadt rám kormányzati propagandagépezet, hogyan működik a NER. Emiatt már megérte az egész. A diák elmondása szerint az osztálytársai körében  "gyalázkodást, de dicsőítést" sem tapasztal, és tanárai is úgy állnak hozzá, mint eddig. A Móra Ferenc Gimnázium korábban jelezte, „vezetőségük és tantestületük tiszteletben tartja a véleménynyilvánítás és a politikai hovatartozás szabadságát. Azonban elhatárolódik a rendezvényeken bármely tanulónk által képviselt méltatlan retorikai stílustól, és kommunikációtól.” Az indulatos beszédében használt vulgáris kifejezésekről szólva most azt mondta:
– Sok tüntetésen voltam már, és hiába hallottam jó beszédeket, mindegyikből hiányzott a hév. Én pedig nagyon dühös voltam

– mondta Nagy Blanka, akit olyannyira nem rettentett el a kormányzatpropaganda lejárató akciója, hogy a szombati demonstrációk egyikén újra fel fog szólalni.

Nem indít eljárást a NAIH

Nem tartozik a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) hatáskörébe, hogy egyes kormánypártokhoz köthető orgánumok a személyes adatait – a tanulmányai eredményeit és iskolai hiányzásait – citálva próbálták lejáratni a tavalyi kormányellenes tüntetésen mondott felszólalásával ismertté vált diáklányt, Nagy Blankát – mondta a hvg.hu megkeresésére Péterfalvi Attila. A NAIH elnöke szerint az ügy annak ellenére sem a hatóságához, hanem bíróságra tartozik, hogy a kiskunfélegyházi gimnazistának szerinte is sérültek a személyes adataihoz fűződő személyiségi jogai. Az ellentmondást Péterfalvi Attila azzal magyarázta, hogy a lány tanulmányairól szóló állítások a véleménynyilvánítás és a közügyek szabad vitatásának részeként jelentek meg. Ha pedig két azonos rendű jog – a véleménynyilvánítás szabadsága és a személyes adatok védelmének joga ütközik –, ott érvelése szerint nem a NAIH-nak, hanem a bíróságnak kell eljárnia. 

Szerző
Frissítve: 2019.01.18. 10:25

Kúria: lehet azt mondani, hogy Matolcsy György közpénzt lopott

Publikálás dátuma
2019.01.16. 17:27

Fotó: Népszava
Matolcsy György jegybankelnök még 2016-ban perelte be Bárándy Gergelyt, aki a közpénz ellopásával vádolta meg a Parlamentben. A Kúria most a volt szocialista képviselő javára ítélt az ügyben.
Bárándy Gergely 2016-ban egy parlamenti azonnali kérdés utáni viszontválaszában vádolta meg lopással az MNB-elnökét. Matolcsy akkori álláspontja szerint ezt közszereplőként sem kell eltűrnie, ezért a jó hírnév védelméhez fűződő személyiségi joga megsértése miatt polgári pert indított, és egymillió forintos sérelemdíjat követelt az Országgyűlésből azóta kikerült Bárándytól.

A Fővárosi Törvényszéken megállapították, Bárándy „tényekből levont következtetést”, tehát véleményt fogalmazott meg, s mivel vannak olyan ténybeli alapok, amelyek ilyen konzekvencia levonását megengedik, a kijelentés okszerűnek mondható - írja a hvg.hu. Az ügy másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla elé került, ott 2017 nyarán született ítélet, amely érdemi változtatás nélkül helybenhagyta a februári, elsőfokú ítéletet.

Az akkori ítélet után Matolcsy a Kúriához fordult felülvizsgálatra, azonban a szerdán ott megszületett döntés értelmében is ki lehet azt mondani, hogy Matolcsy György ellopta a közpénzt.
Szerző
Frissítve: 2019.01.16. 17:47

Kifosztották a Kutyapárt irodáját

Publikálás dátuma
2019.01.16. 16:26
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hétfőn pakolták ki az irodát, ahol nem volt kulcsra zárva az ajtó – a tettes vagy tettesek értékes kameraszettet és egy laptopot is elvittek.
„Bár már évek óta megszűnt a bűnözés, valaki mégis bejött hétfőn az irodánkba, és elvitte az alsó képen levő cuccokat.  az ajtó zárva volt, de nem kulcsra, mi meg pár percig fent voltunk az emeleten)” - így jelentette be a Facebookon Magyar Kétfarkú Kutya Párt, hogy kifosztották őket.  
A tettes vagy tettesek az MKKP szerint nagy értékű kamerát, mikroportokat és mikrofont, és laptopot is loptak tőlük – hogy pontosan mekkora értékben, nem derül ki ac bejegyzésből, de a felsorolt lista alapján többmilliós kár érhette őket. A párt mindenkit arra kér, hogy jelezzék, ha a felsorolt eszközöket látja valamelyik használt árus oldalon, vagy éppen személyesen kínálták fel nekik. A bejelentés kommentelői jellemző módon már azt is tudni vélik, ki a tettes: többek szerint Soros lehetett, volt, aki látta is, ahogy a kormánypropaganda által megalkotott Főellenség az Ecseri piacon árulta a kameraszettet. 
Szerző