Ha nem hívják meg, csúszik Trump évértékelő beszéde

Publikálás dátuma
2019.01.17. 18:10

Fotó: JIM WATSON / AFP
Későbbre halasztják az amerikai elnök szokásos évértékelő beszédét, hacsak gyorsan meg nem oldódik a szövetségi kormányzati intézményeket immár majdnem egy hónapja részlegesen megbénító költségvetési vita a Fehér Ház és az ellenzéki demokraták között.
 Donald Trump nem hajlandó aláírni olyan büdzsét, amelyben nem szerepel a mexikói határ mentén végig megépítendő védelmi létesítmény több milliárd dolláros finanszírozása. A demokraták azonban hatástalannak, egyszersmind erkölcstelennek tartanák a határvédő fal vagy kerítés megépítését. A képviselőházban a demokraták vannak többségben. Az amerikai elnök a hagyomány szerint mindig január végén, február elején mondja el beszédét az unió helyzetéről. Most azonban Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke ragaszkodik a halasztáshoz, mondván, nem lehet úgy tenni, mintha minden a normális mederben folyna, miközben a szövetségi kormányzati gépezet részleges kényszerszünetet tart. A demokrata párti házelnöknek e tekintetben ütőkártya van a kezében: az ő tiszte meghívni az elnököt, hogy mondja el beszédét a kongresszus két háza előtt – márpedig ha nincs meghívás, akkor Trump nem trombitálhatja össze a törvényhozókat, hogy meghallgassák. A kormányzat részleges leállása vicces esetekkel is szolgál. A minap például az elnök vendégül látta a Fehér Házban az amerikaifoci főiskolás bajnokságának győztes csapatát, de megvendégelésükre nem állt rendelkezésre a szükséges fedezet. Trump erre a saját zsebébe nyúlt, és saját ízlése szerint gyorséttermi menüt rendelt a fiúknak,. Több száz adag hamburgert, tengernyi sült krumplit és kólát „tálaltak” a jól ismert eldobható dobozokban – aranyozott szegélyű porcelán tányérokon, brokáttal és nemes vonalvezetésű kandeláberekkel díszített, elegáns környezetben. És talán ez Donald Trump titka: az utolsó falatig minden elfogyott. 
Frissítve: 2019.01.17. 18:11

Háromméteres kígyó torkából szabadították ki az alvó fiút

Publikálás dátuma
2019.01.17. 17:11
A kép illusztráció. FOTÓ: Shutterstock
Az ausztrál szülők tízperces küzdelem után tudták kiszedni fiúkat a hatalmas piton szorításából.
A 14 éves Ryan Jackson kiabálása ébresztette fel szüleit az éjszaka közepén Ausztrália északkeleti részén, a Weipa közelében lévő farmjukon. Ryan szobájába nyitva azt látták, hogy egy háromméteres piton a fiú jobb karja köré tekeredett, és fogait már a kezébe mélyesztette - számol be a hajmeresztő esetről a hirado.hu.

„A kezét próbálta megenni. Minél jobban próbáltuk kiszabadítani, annál mélyebbre fúrta a fogait” – mondta Emma Jackson, a fiú anyja. A nő végül felkapott egy kacsacsőrű emlőst formázó műanyag perselyt, melyet az állat szájába nyomott. Férje eközben megpróbálta hátrafeszíteni a kígyó fejét.

Tízperces küzdelem után végül kiszabadították a kígyó szorításából Ryant. A fiút mentővel szállították a közeli kórházba, sérülése ellenére jól van. A kígyó egy ametisztpiton vagy bozótpiton (Morelia amethistina) volt, melynek harapása nem mérgező: áldozatukat megfojtják, majd felfalják. „Azt tanítottuk a gyerekünknek, hogy ne féljen a kígyóktól. Ez azonban éhes volt és agresszív, nem akarta elengedni” – mondta el az anya.
Szerző

Silvio Berlusconi indulni készül az európai parlamenti választáson

Publikálás dátuma
2019.01.17. 16:17

Fotó: AFP/Farabola/Leemage
A 82 éves volt olasz miniszterelnök, aki jogerős elítélése után tavaly nyerte vissza politikagyakorlási jogait, csütörtökön bejelentette, jelölteti magát a májusi európai parlamenti választásokon
Silvio Berlusconi hangsúlyozta, hogy - mint fogalmazott - felelősségérzet hajtja. Úgy gondolja - tette hozzá - hogy ismereteivel, tapasztalataival és meggyőzési képességével meg tudja értetni az európai polgárokkal a nyugati értékektől való eltávolodás veszélyét - idézi a politikust az MTI.

A jobbközép Hajrá Olaszország (FI) elnöke hangsúlyozta, kora ellenére ismét a politikai színtérre lép azért is, hogy feltartóztassa az Öt Csillag Mozgalom (M5S) jelenlegi olasz kormánypártot, amelyet véleménye szerint tapasztalat és hozzáértés nélküli személyek vezetnek. Berlusconi kijelentette, az M5S rosszabb mint az olasz kommunisták voltak 1994-ben, amikor vállalkozói pályáját politikaira váltotta.

Silvio Berlusconi a helyhatósági választásokra készülő Szardínia szigetén jelentette be az EU-választásokon való indulási szándékát. A többszörös volt olasz miniszterelnököt 2013-ban adócsalásért jogerősen elítélték, majd ezért megfosztották parlamenti mandátumától. Tavaly májusban nyerte vissza választó- és politikagyakorlási jogait.

A jelenlegi felmérések szerint a FI 8 százalék körül áll, így ha az Olaszországot 1994 és 1995 között, majd 2001 és 2006 között, végül 2008 és 2011 között vezető Berlusconi tényleg jelölteti magát, jó esélye van beülni az Európai Parlamentbe.