Bírósági végrehajtást indít Hadházy, ha Bayer nem kér tőle bocsánatot

Publikálás dátuma
2019.01.17. 19:06
Hadházy Ákos, LMP-s képviselő Fotó: Molnár Ádám
Ötforintosokkal pedig kár elhalmozni a képviselőt, mert csak ötvenet fogad el belőlük.
Végrehajtót fogadok arra az esetre, ha Bayer Zsolt nem kér tőlem bocsánatot – mondta a Népszavának Hadházy Ákos országgyűlési képviselő. Mint korábban mi is megírtuk, a jobboldali publicistát bírósági ítélet kötelezte Hadházy megkövetésére.  Hadházy azért perelt, mert a lovagkereszttel kitüntetett közíró még 2017-ben azt kérdezte Szél Bernadetttől – utalva a kormányellenes tüntetők szlogenjére, miszerint „ORBÁN GECI, ÁDER NYELI”  – hogy mit szólna hozzá, ha a rigmus így hangzana: „HADHÁZY GECI SZÉL DETTI NYELI”.  
A politikus szerint bocsánatkérés nélkül az ügy így ismét a bíróságra kerülhet, és Bayernek előbb 50 ezer, majd 100 ezer, a későbbiekben pedig 3-4 havonta félmillió forintot kell fizetnie, amíg nem kér bocsánatot. 
A bíróság egyúttal 300 ezer forint kifizetésére is kötelezte Bayert, aki úgy kommentálta az ítéletet, hogy bocsánatot nem kér, a pénzt ötforintosokban gyűjti össze, és dobja be a felperes kertjébe, a gyűjtéshez pedig szimpatizánsai segítségét is várja. Bár a publicista minden bizonnyal megemelni sem bírná a 250 kilós érmecsomagot, nem hogy dobni, Hadházy nem is veszi át tőle az ötösöket: mint kérdésünkre elmondta, jogszabály szerint csak ötven darab pénzérmét köteles bárkitől elfogadnia, ha pedig Bayer Zsolt ezt nem veszi figyelembe, külön végrehajtást indít ellene, hogy normálisan törlessze a bánatpénzt.
Bár ezúttal tiltakozik, Bayer Zsolt másoktól is kért már bocsánatot, igaz, olyan formában, hogy az inkább újabb sértéssel ért fel: Vona Gábort, akit szarnak és gecinek nevezett blogján, például így követte meg:
(...)mivel jogkövető állampolgár vagyok, eleget teszek a bíróság ítéletének, és ugyanazon a fórumon, ahol Vonát jellemeztem, elnézést kérek tőle a geciért és a szarért. (...)Vona! Bocsánatot kérek tőled! Őszintén! Ugyanis a geci és a szar a te esetedben a valóság jelentős elferdítése, pozitív irányba! Bocsásd meg nekem, hogy egy tétova pillanatomban túlértékeltelek!”

A bírósági végrehajtás, mint jogi kényszerítő eszköz más esetben is eredményes volt: a Magyar Helsinki Bizottság így tudta rábírni a Fideszt, hogy bocsánatot kérjen a civil szervezettől, amiért azt hazudták róluk, hogy a nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendelését teljesítik - de Németh Szilárd a honvédelmi tárca parlamenti tárca is végrehajtás hatására kért bocsánatot, amiért valótlanságot állított az Eötvös Károly Intézetet képviselő társaságtól.
Szerző
Frissítve: 2019.01.17. 21:04

Dolgozók: az Orbán-kabinetnek végre fizetnie kell!

Publikálás dátuma
2019.01.17. 18:02

Fotó: Vajda József / Népszava
A közszolgák két hónap múlva leállnak egy időre, mert nem akarják, hogy a munkaerőhiány miatt őket tegye tönkre a kormány.
Országos sztrájkot hirdetett a közszféra öt szakszervezete március 14-ére, csütörtökre - ezt a tömörülések vezetői csütörtökön sajtótájékoztatón jelentették be. Arról csak a szociális ágazatban, az önkormányzatoknál és a kormányzati igazgatásban dolgozók véleménye alapján döntenek, hogy néhány órára vagy egész napra álljon le a munka abban az esetben, ha a kormány nem hajlandó velük tárgyalni vagy nem akar változtatni a dolgozókat hátrányosan érintő kormányzati és parlamenti döntéseken. A sztrájkbizottságok megalakulásáról és a szakszervezeti követelésekről már szerdán levelet küldtek Orbán Viktornak, kérve, hogy jelölje ki a kormány tárgyalódelegációjának tagjait.
Az akciót irányító Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) egyrészt a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetével (SZÁD), másrészt a közszolgálati, a külügyminisztériumi és a belügyi szféra érdekvédőivel fogott össze nagyjából kétszázezer alkalmazott szociális, gazdasági és munkaügyi sérelmeinek orvoslására. Az MKKSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a rabszolgatörvény ezt a területet is érintheti, ezért egybehangzóan követelik annak visszavonását, ahogy azt is, hogy minden közszolgálati bérrendszer alapja a minimálbér legyen és vezessék be a garantált bérminimumon túl a diplomás minimálbért is. Boros Péterné a sztrájkbizottságok közös elvárásaihoz sorolta egy új, egységes érdekegyeztető fórum létrehozását, amit előzetesen Nemzeti Munkaügyi Kerekasztalnak neveztek el. 
A hivatalokban dolgozók azt szeretnék, ha megtarthatnák a nyugdíjukat akkor is, ha visszamennek dolgozni. A szociális területen dolgozók egy rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszer kidolgozását, a korengedmény visszahozását akarják elérni, a tisztességes bérekért pedig mindegyik sztrájkbizottság harcot hirdet. A kormányzati igazgatásban dolgozók visszakövetelik a januártól hatályba lépett új ágazati törvényben elvett egy hét szabadságukat és az ebédszünet munkaidőben történő elszámolását, mert a munkahelyen töltött idejük meghosszabbításával évente plusz egy hónapot kell ledolgozniuk.
A sztrájkot előkészítették, megtartása a kormány hozzáállásán múlik. Közben a Mozdonyvezetők Szakszervezete is jelezte, hogy felszólították a vasúti munkaadókat, ne vezessék be a túlóratörvényt. Éleződik a helyzet a felsőoktatásban is. Az ELTE például a Bölcsészettudományi- és a Természettudományi Kar költségvetését úgy csökkenti, hogy legalább ötven oktatót el kell küldeniük. A Népszava információi szerint jövő csütörtökön lesz felsőoktatási érdekegyeztető tanács ülés, de ha az érdekvédők nem kapnak ígéretet a pénzek megemelésére, elképzelhető, hogy ezen a területen is radikálisabb módszerekhez nyúlnak

Felcsapott stand up-osnak az ÁSZ: saját sajtótájékoztatóján mentek neki a Momentumnak

Publikálás dátuma
2019.01.17. 17:56

Fotó: Népszava
Az Állami Számvevőszék a Párbeszédet és a Momentumot is feljelentette, amiért nem mutatták be kampánypénzük elszámolását. Eközben az is kiderült, hogy mindkét párt küldött beszámolót a testületnek– csak épp az ÁSZ nem foglalkozik a dokumentumokkal.
Feljelentést tett az ügyészségen az Állami Számvevőszék, arra hivatkozva, hogy a törvényben előírt határidőig a Momentum és a Párbeszéd sem teljesítette elszámolási kötelezettségét. A döntés hátterében az állt, hogy a két párt tavaly székhelyet változtatott, és emiatt hivatalosan hónapokig nem lehetett elérni őket; más kérdés, hogy a pártok címváltás után is leveleztek a volt fideszes, Domokos László vezette testülettel, és több formában is elküldték az ÁSZ-nak kampánypénzeik elszámolását.  
Ha feljelentés – a felfüggesztett kampánytámogatás szankcióján túl – nem lenne elég,az ÁSZ csütörtökön sajtóközleményben és élőben is verbális attakot indított az ellenzéki pártok ellen 

Kioktatás élőben

Látványosabb akciójuk az volt, ahogy az Horváth Bálint, ÁSZ-szóvivő bekapcsolódott a testület székháza előtt tartott momentumos sajtótájékoztatóba. Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja épp arról beszélt, hogy személyesen, tértivevényes levélben, és PDF-ben is elküldték számláikat az ÁSZ-nak, amikor Horváth bevetette magát: egy pendrájvot adott át Hajnalnak, rajta a kampánypénzek a pártok gazdálkodására és a kampánypénzek elszámolására vonatkozó törvénnyel, mivel szerinte a Momentum és a Párbeszéd nincs tisztában a vonatkozó szabályokkal. 
Kérdés, mire hivatkozva nevezi inkompetensnek a pártokat az ÁSZ-szóvivő, ha közben azt is állítja, hogy a Momentum és a Párbeszéd nem teljesítette elszámolási kötelességét – magyarán, nem küldtek be számlákat.

A Hajnal és Horváth között kirobbanó vitát a Mérce is közvetítette, a pengeváltásból pedig végül kiderül, hogy az ÁSZ-szóvivő elismeri, kaptak dokumentumokat a Momentumtól, csak éppen késve, határidőn túl, miközben hét párt azért tudta tartani a megadott időkeretet.  ( Cikkünk korábbi változatában úgy fogalmaztunk, hogy az ÁSZ számlákat kapott a párttól, ám Horváth Bálint jelezte, hogy ez nem történt meg: a párt csak egyfajta elszámolási táblázatot küldött nekik, az azt hitelesítő, alátámasztó számlák nélkül. A tévedésért elnézést kérünk - a szerző.)

Feltöltötték, átadták, ez sem volt elég

Visszafogottabb jelenetek zajlottak le csütörtökön a Párbeszéd sajtótájékoztatóján, ahol Kocsis-Cake Olivio és Béres András elnökségi tag a pártszámlákkal várta az ÁSZ munkatársait – még némi pogácsát is kikészítettek nekik, hátha megéheznek ellenőrzés közben. Kocsis arról beszélt, hogy jogállami szempontból aggályosnak tartják az Állami Számvevőszék működését, azt, hogy fel tudják függeszteni ellenzéki pártok támogatását, amiket nem mellesleg kampányvideókban is bírálnak. A Fidesz vegye le a kezét a független állami intézményekről – erre szólította fel a kormánypártot a politikus, a párt szimpatizánsait pedig arra hogy adakozzanak, mert támogatás (és állami forrás) nélkül az őszi önkormányzati választás kampányát sem lehet végig vinni. 
Béres András azon ironizált, hogy a sajtónak azonnal sikerült megtalálnia a pártot, az ÁSZ-nak viszont ez fél évig nem jött össze. Tény, hogy elköltöztünk, és a korábbi címünkre küldött levél visszapattant – de pont azért kellett költöznünk A-ból B-be, mert az ÁSZ korábbi, megalapozatlan büntetése miatt olcsóbb helyet kellett találnunk, mondta Béres.  Szerinte már tavaly novemberben hivatalosan tájékoztatták új címükről a Számvevőszéket, és személyesen vitték el számláikat az intézmény székházába, sőt, a Számvevőszék honlapjára is feltöltötték a dokumentum-másolatokat. Az ÁSZ azonban egy másik online felületre is feltöltést kért, az ehhez szükséges linket pedig nem küldte el a Párbeszédnek – mondta Béres, hangsúlyozva, hogy minden kért adat már a testületnél van.
Szerző
Frissítve: 2019.01.17. 18:44