Péntektől teljes látogatási tilalom lesz a Honvédkórház intézményeiben

Publikálás dátuma
2019.01.17. 20:03
Képünk illusztráció
Fotó: Német András Péter
Teljes körű látogatási tilalmat vezetnek be a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ telephelyein péntektől az influenza-jellegű megbetegedések nagy száma miatt, hogy megelőzzék a járvány terjedését.
A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ csütörtöki közleménye szerint a látogatási tilalom érinti Budapesten a Honvédkórházat, a Podmaniczky utcai és a Szanatórium utcai telephelyet, Balatonfüreden a kardiológiai rehabilitációs intézetet, valamint mindkét hévízi intézményt - közli az MTI.

Arra kérik a hozzátartozókat, hogy tájékozódjanak a korlátozásokról a Honvédkórház honlapján található elérhetőségeken.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdán közölte, hogy megkezdődött az influenzajárvány az országban. A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint a január 7-13. közötti időszakban 19 300 ember, az előző hetinél 75,6 százalékkal többen fordultak panaszukkal orvoshoz.

A megbetegedések miatt több fővárosi és vidéki kórházban rendeltek már el teljes vagy részleges látogatási tilalmat.

A cégek 70 százaléka átveri a dolgozóit vagy a munkaügyi ellenőröket

Publikálás dátuma
2019.01.17. 19:52
Illusztráció: Shutterstock
A Pénzügyminisztérium 13 ezernél is több munkáltatót vizsgált meg, és több mint kétharmaduknál munkaügyi szabálytalanságokat találtak.
A tavalyi év első kilenc hónapjában tartott ellenőrzések eredményét ismertette most a Pénzügyminisztérium, a jelentésből pedig kiderült, a megvizsgált 13 316 munkáltató 70 százalékánál találtak munkaügyi szabálytalanságot, és az ellenőrzött több mint 54 ezer munkavállalónak a 68 százalékánál sem volt minden rendben - írja a hvg.hu. A legtöbb jogsértés a feketefoglalkoztatásból adódott: az ellenőrzött dolgozók 13,62 százalékát foglalkoztatták feketén, akiknek a 38 százaléka az építőiparban dolgozott. A probléma a vendéglátást is jócskán érinti, ott a 9 hónap során 983 bejelentés nélküli foglalkoztatottat azonosítottak.

A munkaidővel, pihenőidővel és rendkívüli munkavégzéssel összefüggő jogsértések 14 998 dolgozót érintettek a vizsgált időszakban, ami az ágazatok közül a gépipar, a feldolgozóipar és a kereskedelem területén jelent meg számottevően. A munkaidőkeretben foglalkoztatottaknál pedig a kezdő és befejező időpont írásbeli meghatározásának elmaradása jelentett problémát, hiszen ez a munkavállaló és a hatóság számára is ellenőrizhetetlenné teszi például a munkaidőkereten felüli rendkívüli munkavégzést, és annak ellentételezését is. A munkaidő-nyilvántartással kapcsolatos jogsértések elfedik az esetleges munkabérrel, munkaidővel, illetve pihenőidővel kapcsolatos szabálytalanságokat is.


Szerző

Bírósági végrehajtást indít Hadházy, ha Bayer nem kér tőle bocsánatot

Publikálás dátuma
2019.01.17. 19:06
Hadházy Ákos, LMP-s képviselő Fotó: Molnár Ádám
Ötforintosokkal pedig kár elhalmozni a képviselőt, mert csak ötvenet fogad el belőlük.
Végrehajtót fogadok arra az esetre, ha Bayer Zsolt nem kér tőlem bocsánatot – mondta a Népszavának Hadházy Ákos országgyűlési képviselő. Mint korábban mi is megírtuk, a jobboldali publicistát bírósági ítélet kötelezte Hadházy megkövetésére.  Hadházy azért perelt, mert a lovagkereszttel kitüntetett közíró még 2017-ben azt kérdezte Szél Bernadetttől – utalva a kormányellenes tüntetők szlogenjére, miszerint „ORBÁN GECI, ÁDER NYELI”  – hogy mit szólna hozzá, ha a rigmus így hangzana: „HADHÁZY GECI SZÉL DETTI NYELI”.  
A politikus szerint bocsánatkérés nélkül az ügy így ismét a bíróságra kerülhet, és Bayernek előbb 50 ezer, majd 100 ezer, a későbbiekben pedig 3-4 havonta félmillió forintot kell fizetnie, amíg nem kér bocsánatot. 
A bíróság egyúttal 300 ezer forint kifizetésére is kötelezte Bayert, aki úgy kommentálta az ítéletet, hogy bocsánatot nem kér, a pénzt ötforintosokban gyűjti össze, és dobja be a felperes kertjébe, a gyűjtéshez pedig szimpatizánsai segítségét is várja. Bár a publicista minden bizonnyal megemelni sem bírná a 250 kilós érmecsomagot, nem hogy dobni, Hadházy nem is veszi át tőle az ötösöket: mint kérdésünkre elmondta, jogszabály szerint csak ötven darab pénzérmét köteles bárkitől elfogadnia, ha pedig Bayer Zsolt ezt nem veszi figyelembe, külön végrehajtást indít ellene, hogy normálisan törlessze a bánatpénzt.
Bár ezúttal tiltakozik, Bayer Zsolt másoktól is kért már bocsánatot, igaz, olyan formában, hogy az inkább újabb sértéssel ért fel: Vona Gábort, akit szarnak és gecinek nevezett blogján, például így követte meg:
(...)mivel jogkövető állampolgár vagyok, eleget teszek a bíróság ítéletének, és ugyanazon a fórumon, ahol Vonát jellemeztem, elnézést kérek tőle a geciért és a szarért. (...)Vona! Bocsánatot kérek tőled! Őszintén! Ugyanis a geci és a szar a te esetedben a valóság jelentős elferdítése, pozitív irányba! Bocsásd meg nekem, hogy egy tétova pillanatomban túlértékeltelek!”

A bírósági végrehajtás, mint jogi kényszerítő eszköz más esetben is eredményes volt: a Magyar Helsinki Bizottság így tudta rábírni a Fideszt, hogy bocsánatot kérjen a civil szervezettől, amiért azt hazudták róluk, hogy a nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendelését teljesítik - de Németh Szilárd a honvédelmi tárca parlamenti tárca is végrehajtás hatására kért bocsánatot, amiért valótlanságot állított az Eötvös Károly Intézetet képviselő társaságtól.
Szerző
Frissítve: 2019.01.17. 21:04