50 ezer környezetszennyező golflabdát halásztak ki a Monterey-öböl vízéből

Publikálás dátuma
2019.01.22. 12:12
Illusztráció
Fotó: Pexels
A tengeri élővilágot károsító újabb forrásra bukkantak kutatók és önkéntesek a kaliforniai Monterey-öbölben lévő tengeri természetvédelmi területen és partvidékén, ahonnan mintegy két és fél tonnányi golflabdát távolítottak el két év alatt - írta az MTI a Phys.org alapján.
A szakemberek számításai szerint golflabdákból mintegy 28 kilogrammnyi mikroműanyag erodálódott az öböl vízébe. Matthew Savoca, a Stanford Egyetem tengerbiológusának figyelmét kaliforniai középiskolások hívták fel arra, hogy az öbölben végzett merüléseik során nagy mennyiségű golflabdára bukkantak a óceán mélyén, és elkezdték kihalászni a tengeri élővilágra káros labdákat három part menti golfpálya közeléből. 
2016 májusától 2018 közepéig csaknem 40 ezer golflabdát szedtek össze az öböl mélyén. A part menti strandok megtisztításakor a fenntartók csak Pebble Beachen további mintegy tízezer golflabdára bukkantak. Az Elsevier kiadó hírportálján megjelenő Marine Pollution Bulletin című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban a szakemberek úgy becsülték, ez a mennyiség két és fél tonna súlyt tesz ki. A tudósok a Pebble Beach-i golfpályán játék közben elveszített labdák számát tekintve kiszámolták, hogy csak ebben a térségben évente mintegy százezer elveszett golflabda szennyezi a környező tengeri és szárazföldi térséget.
Megvizsgálták az összegyűjtött golflabdák állapotát is. A modern golflabdák burka önthető poliuretán elasztomerből készül, belsejében szintetikus gumi van. A gyártók cink-oxidot, zink-akirlátot és benzol-peroxidot is hozzáadnak, hogy növeljék rugalmasságát és tartósságát. Ezek az anyagok mérgezőek a tengeri élővilágra. A kihalászott golflabdák többsége alig használt volt. Találtak azonban közöttük erősen mállottakat, széttöredezetteket. A tudósok kiszámították, hogy belőlük mintegy 28 kilogrammnyi mikroműanyag erodálódott.
A szakemberek most a középiskolások segítségével egy olyan rendszeren dolgoznak, amellyel megelőznék a tengervizek golflabdaszennyezését.
Szerző

David Attenborough: a mostani tetteink a következő évezredeket befolyásolják

Publikálás dátuma
2019.01.22. 11:30

Fotó: Fabrice COFFRINI / AFP
A világhírű természettudós Davosban, a Világgazdasági Fórumon elhangzott beszédében azt mondta, az emberi tevékenység új korszakot teremtett, de azonnali lépésekkel az éghajlatváltozás megállítható.
"Az Édenkert nincs többé."

- fogalmazott David Attenborough.

A világhírű természettudós arra ösztönözte a világ politikai és üzleti vezetőit a davosi konferencián elmondott beszédében, hogy új lendülettel vessék bele magukat az éghajlatváltozás kezelésébe, mielőtt helyrehozhatatlanná válnak a káros hatásai - írta a Guardian.
A 92 éves természettudós kiemelte, az emberi tevékenység új korszakot hozott létre, amely alááshatja a civilizációnkat. 
"Én egy másik korból származom, a holocén korban születtem."

Mint mondta, az, a 12 ezer éves, stabil klimatikus viszonyokkal jellemezhető időszak lehetővé tette, hogy az emberek letelepedjenek, gazdálkodjanak és civilizációkat hozzanak létre. Mindezek hatására lettünk ilyen globálisan összekapcsolt fajjá. A holocén azonban véget ért, úgy megváltoztattuk a világot, hogy a tudósok szerint már egy új földtörténeti korban: az antropocénban, az emberek korszakában vagyunk.
Attenborough figyelmeztetett, hogy túl kell lépni a bűntudaton és a vádaskodáson, és gyorsan neki kell kezdeni a gyakorlati változtatásoknak. A Világgazdasági Fórum előtt készült felmérés alapján jelenleg a környezeti fenyegetések jelentik a legnagyobb veszélyt a világgazdaságra, és aggodalomra ad okot, hogy az országok közötti együttműködés romlik. A legendás természetfilmes azt is elmondta, meglepődött, milyen tempóban sérült a környezet: tévés karrierje alatt végigkísérte, milyen károkat szenved el a természet. A közelmúltban Nagy-Britannia legmegbízhatóbb hírességének választott tudós úgy fogalmazott: ha az emberek megértik, mi forog kockán, megengedik a kormányoknak és a vállalkozásoknak, hogy megtegyék a szükséges intézkedéseket. 
Mint mondta, két éven belül megszületik az ENSZ döntése a klímaváltozás kezeléséről, a fenntartható fejlődésről. 
"Amit most és az elkövetkező néhány évben, az befolyásolja a következő néhány ezer évet."

Beszéde után újságíróknak Attenborough hangsúlyozta, a gazdasági modellek megváltoztatására van szükség. Úgy vélte, a növekedés hirtelen vagy tervezetten, de véget fog érni. Bízik abban, hogy sikerül hatnia a döntéshozókra.
Szerző
Frissítve: 2019.01.22. 11:31

6,5 milliárdnyi mentett élelmiszer jutott rászorulókhoz tavaly

Publikálás dátuma
2019.01.22. 10:10
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A korábbi évhez képest húsz százalékkal több, 11 ezer tonna felesleges élelmiszert gyűjtött be és adott nélkülözőknek 2018-ban az Élelmiszerbank Egyesület. A megmenthető mennyiséget 80–100 ezer tonnára becsülik.
Az Élelmiszerbank által 2018-ban megmentett több mint 11 ezer tonna élelmiszer összértéke eléri a 6,5 milliárd forintot. A megmentett élelmiszerek között volt pékáru, zöldség-gyümölcs, tejtermékek, húsáru, konzervek, édességek és egyéb hosszú lejáratú termék is. A begyűjtött élelmiszerek nemcsak a nélkülözőknek segítenek, hanem a megsemmisítésük miatti környezetterheléstől is mentesítik a Földet – olvasható a szervezet honlapján.
A felesleges élelmiszer mennyisége Magyarországon a becslések szerint 1,8 millió tonnát tesz ki, az ebből megmenthető mennyiséget az Élelmiszerbank 80–100 ezer tonnára becsüli. A szervezet célja, hogy ebből kidobás helyett egyre többet tudjanak a nélkülözők asztalára juttatni. Jelenleg négy nagy élelmiszerlánccal és több mint 70 élelmiszeripari gyártóval működik együtt. Az egyesület 180 ezer nélkülöző – gyermekek, családok, idősek, fogyatékkal élők, hajléktalanok – rendszeres ellátását, illetve további közel 120 ezer rászoruló negyedéves támogatását biztosítja. 
Az összegyűjtött élelmiszereket 350 partnerszervezeten keresztül osztja ki. Az élelmiszerek közel 90 százaléka az Élelmiszerbankkal kapcsolatban lévő kereskedelmi láncokból jut el a nélkülözőkhöz. 10 százalék pedig élelmiszeripari gyártóktól, nagykereskedőktől érkezik az Élelmiszerbank központi raktárába.
Szerző