Előfizetés

Sorban kapják az idézést a tüntetők, akikkel kamerába mondatta adataikat a rendőrség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.22. 15:32

Fotó: Molnár Ádám
Közlekedési szabálysértésért idézik be egy a rabszolgatörvény ellen tiltakozó spontán, nagyjából ezer fős vonulás igazoltatott résztvevőit.
Elkezdte beidézni a rendőrség azokat a tüntetőket, akiket a rabszolgatörvény elleni, tavaly december 13-i demonstráción igazoltattak. Ugyan még nem mindenkihez, de többek postaládájába már megérkezett a hivatalos papír. Mint egyikük egy közösségi oldalon írja: közlekedési szabálysértés miatt kíváncsiak rá a hatóságok,
idézését pedig annak a tüntetésnek a dátumával kapta, melyet felszólítás nélkül kergettek szét a rendőrök, és mely után kamerába mondatták a résztvevőkkel adataikat.

Aznap mintegy ezer ember vonult a Budapesten bejelentett tüntetés hivatalos vége után, spontán módon, a Nyugati tér környékén. Előbb körbezárták a békés tömeget a rendőrök, majd mikor - egy éjszakai busz türelmetlen sofőrjének hála - kiszabadultak, a helyszíni erők taktikát változtattak, és a Király utca magasságában csoportokra szakították szét a tüntetőket, és így körbezárhatták őket. A "rendőri zsilipbe" szorult demonstrálókat csak azután engedték szabadon, hogy azok kamerába mondták adataikat. Ilyen adatfelvételt azonban semmilyen jogszabály nem ír elő vagy tesz lehetővé, mint ahogy az is meghökkentő, hogy egy vonulás résztvevőit a KRESZ alapján akarják megbüntetni.
Nem a mostani az első ilyen: 2018 márciusában diáktüntetőket és újságírókat ugyanilyen körülmények között 50 ezres bírságokkal sújtottak a közlekedési szabályok be nem tartására hivatkozva. A TASZ szakértője akkor azt mondta: szó sincs arról, hogy egy tüntetés hivatalos befejezése után ne lehetne tovább tüntetni, és az ne élvezné a gyülekezési jog védelmét. A hatóságoknak fel kellett volna ismernie, hogy továbbra is a gyülekezési jog védelmi körébe tartozó esemény zajlik.
Decemberben több alkalommal is úgy tűnt, jogsértő eszközöket alkalmaz a rendőrség a rabszolgatörvény ellen tüntetőkkel szemben. Például több demonstráción, többször is felszólítás nélkül vetettek be könnygázt. Arról pedig, hogy egy elfogott fiatalt fenyegettek a rendőrök, hangfelvétel árulkodik.

Hatvan napig idegenrendészeti őrizetben marad Ahmed H.

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.01.22. 14:55
MTI Fotó: Balogh Zoltán
A hatóságoknak időre van szükségük, hogy megszervezzék a röszkei tömegzavargás után terrorcselekmény miatt elítélt szír férfi kitoloncolását. Várhatóan Ciprusra utasítják ki.
Hatvan nappal meghosszabbította a Nyírbátori Járásbíróság kedden Ahmed H. idegenrendészeti őrizetét - közölte az MTI. Sörös László, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője a járásbíróság ítéletéről szóló közleményben azt írta, a bíróság megállapította, hogy a hatóságnak a kiutazáshoz szükséges úti okmányok beszerzéséhez, a kitoloncolás megszervezéséhez további időre van szüksége, ugyanakkor az elkövetett bűncselekmény tárgyi súlyára tekintettel, a közrend és közbiztonság védelme érdekében indokolt az elítélt őrizetben tartása, mivel szabadlábon hagyása esetén a kiutasítás végrehajtását meghiúsítaná, ismeretlen helyre távozna.

A szír férfit előreláthatólag a Ciprusi Köztársaságba toloncolják ki és Magyarországra tíz évig nem térhet vissza - ismertette a sajtószóvivő.

Ahmed H.-t a Szegedi Ítélőtábla tavaly szeptember 20-án jogerősen öt év börtönre ítélte azzal, hogy leghamarabb a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. A bíróság határzár tiltott, tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett átlépése és társtettesként elkövetett terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek. A vádirat szerint Ahmed H. 2015. szeptember 16-án a Röszke-Horgos közúti határátkelőhelynél történt zavargásokkor megafonnal beszélt a tömeghez, három alkalommal maga is dobált a rendőrök felé, majd az átkelőt lezáró kapu kinyitását követően illegálisan magyar területre lépett. Röviddel később visszatért a szerb oldalra, és csak három nappal később vették őrizetbe.

A szír férfi múlt szombaton a kiszabott öt év büntetés kétharmadát (40 hónap) letöltötte, ténylegesen azonban nem szabadult, mert a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal a kiutasítás végrehajtása miatt 72 órára elrendelte az idegenrendészeti őrizetét, melyet a bíróság most további hatvan nappal meghosszabbított.

Az Ahmed H.-t képviselő Bárándy és Társai Ügyvédi Iroda közlése szerint a szír férfit múlt szombaton szállították a börtönből idegenrendészeti őrizetbe, itt várja okmányai elkészülését. Ha ez megtörtént, repülőgéppel hagyja majd el az országot. 

Nincs magyarázat a nyugdíjkáoszra - Egy fideszes sem volt a költségvetési bizottság ülésén

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.01.22. 14:39
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Megtárgyalták volna, hogy technikai problémáról vagy krízisről van-e szó, hogy nem érkeztek meg a nyugdíjak a törvényben előírt határidőre. A kormánypártiak szerint erről okafogyott beszélni.
Határozatképtelenség miatt az Országgyűlés költségvetési bizottsága keddi ülésén nem tárgyalt a januári nyugdíj kifizetésről. A bizottság napirendi javaslata szerint a keddi ülésen megtárgyalták volna, hogy miért nem érkeztek meg a nyugdíjak a Magyar Államkincstártól a törvényben előírt határidőre. Az ülésen nem vett részt a meghívón meghívottként szereplő Varga Mihály pénzügyminiszter és Mészáros József, a Magyar Államkincstár elnöke.
A téma megtárgyalását azért kezdeményezték - mondta el az ülésen Varju László (DK), a bizottság elnöke -, mert magánszemélyek és pénzintézeti közlemények szerint január 11-én
a nyugdíjak nem érkeztek meg a jogosultakhoz, a kormány pedig azóta adós maradt a magyarázattal.

Varga Mihály nem ment el az ülésre
Fotó: Tóth Gergő
Varju az ülésen felolvasta Szűcs Lajosnak, a bizottság fideszes alelnökének levelét, amelyben az jelezte, hogy a kormánypárti képviselők a keddi ülésen nem kívánnak részt venni, mert a meghívóban szereplő javaslat okafogyottá vált, a nyugdíjak elutalása január 11-én, határidőre megtörtént.
Az ülést követő sajtótájékoztatón Varju László úgy fogalmazott, hogy a kormány által előállított nyugdíj-káoszra keresték volna a választ, ebben a kormánypárti képviselők és Varga Mihály pénzügyminiszter nem volt hajlandó közreműködni. Ám a minisztert előbb-utóbb utolérik, hiszen éves beszámolási kötelezettsége van a bizottság előtt, ahol erről a témáról is kérdezni fogják - mondta Varju László. A költségvetési bizottság elnöke szerint a kormány tartozása, hogy a nyugdíjasoktól nyilvánosan bocsánatot kérjen.
Varga Mihály vizsgálatot rendelt el, mondta a sajtótájékoztatón Mesterházy Attila, a költségvetési bizottság szocialista tagja. Felidézte, hogy január 11-én írásbeli kérdést tett fel az ügyben a pénzügyminiszternek. A válaszából kiderült, hogy a miniszter vizsgálatot rendelt el, és ígérete szerint az eredményről tájékoztatást fog adni, ami nem történt meg.
Eközben Mesterházy szerint az egész szervezeten belül megtalálták a "legkisebbet, a helyettes, helyettes, helyettesével próbálják elvitetni a balhét" és nem vállalják a politikai felelősséget. Elsőként a Népszava írta meg, hogy leváltották a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságának szakmai igazgató-helyettesét. Informátoraink szerint a több évtizede a nyugdíjfolyósítónál dolgozó jogász azért kerül alacsonyabb beosztásba, mert valakit meg kellett nevezni a példátlan technikai hiba felelőseként a Varga Mihály által indított vizsgálat után.
Kereskedelmi banki közlemény szól arról, hogy ügyfeleik nem kapták meg január 11-én a nyugdíjat

- reagált Bősz Anett, a bizottság független tagja Szűcs Lajos levelére. Szerinte a kormánynak el kellene mondania, hogy a januári nyugdíjkifizetésnél technikai problémáról, vagy nyugdíjválságról van-e szó.