Előfizetés

Tiltakozik a politikai nyomásgyakorlás ellen Polt ügyészsége

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.22. 15:46

Fotó: Népszava
Nem, nem a Fidesz pressziójára gondoltak: a Momentum székházuk elé fújt üzenetei fájnak nekik.
„Az Igazságügyi Palota épülete előtt január 21-én késő este egy parlamenten kívüli párt aktivistáinak akciója kapcsán az ügyészség visszautasítja az igazságszolgáltatást ért politikai nyomásgyakorlást” – írja közleményében a Legfőbb Ügyészség. Mint lapunk is beszámolt róla, hétfő este a Momentum több tagja, köztük a már füstgyertyázásért is elővett Cseh Katalin felgraffitizte a Legfőbb Ügyészség elé a NER legrázósabb témáit: többek között Orbán Viktor magánrepülését, Mészáros Lőrinc gazdagodását, a választási irodánál felsorakozó kopaszokat, a hajléktalanok vegzálását vagy éppen a CEU elüldözését.
Az aktivisták állításával szemben, a vízzel nagyobbrészt el nem távolítható felfestés köztisztasági szabálysértés megvalósítására lehet alkalmas – jelentette ki Polt hivatala, bár ezt a Momentum helyszínen készített keddi fotója azért kérdésessé teszi: a képen látható, hogy a kirendelt takarítók akkurátusan lemosták a székház előtti macskaköves behajtót.
Az ügyészség megemlíti, hogy több megemlített ügyben – már ahol lehetett nekik – a Központi Nyomozó Főügyészség nyomozást folytatott, és folytat, például Mengyi Roland vagy Simonka György esetében is. Más esetben pedig olyan témák miatt marasztalják el őket, amiben a NAV vagy a rendőrség volt szerintük az illetékes, így az Elios-ügyben is. Tegyük hozzá, a tévészékházban ráncigált országgyűlési képviselők esetében viszont a Polt felügyelete alá tartozó KNYF járt el – meg is állapították, hogy az MTVA fegyveres őrei mindenben jogszerűen jártak el, és a földön vonszolt politikusok voltak az igazi rendbontók.

Sorban kapják az idézést a tüntetők, akikkel kamerába mondatta adataikat a rendőrség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.22. 15:32

Fotó: Molnár Ádám
Közlekedési szabálysértésért idézik be egy a rabszolgatörvény ellen tiltakozó spontán, nagyjából ezer fős vonulás igazoltatott résztvevőit.
Elkezdte beidézni a rendőrség azokat a tüntetőket, akiket a rabszolgatörvény elleni, tavaly december 13-i demonstráción igazoltattak. Ugyan még nem mindenkihez, de többek postaládájába már megérkezett a hivatalos papír. Mint egyikük egy közösségi oldalon írja: közlekedési szabálysértés miatt kíváncsiak rá a hatóságok,
idézését pedig annak a tüntetésnek a dátumával kapta, melyet felszólítás nélkül kergettek szét a rendőrök, és mely után kamerába mondatták a résztvevőkkel adataikat.

Aznap mintegy ezer ember vonult a Budapesten bejelentett tüntetés hivatalos vége után, spontán módon, a Nyugati tér környékén. Előbb körbezárták a békés tömeget a rendőrök, majd mikor - egy éjszakai busz türelmetlen sofőrjének hála - kiszabadultak, a helyszíni erők taktikát változtattak, és a Király utca magasságában csoportokra szakították szét a tüntetőket, és így körbezárhatták őket. A "rendőri zsilipbe" szorult demonstrálókat csak azután engedték szabadon, hogy azok kamerába mondták adataikat. Ilyen adatfelvételt azonban semmilyen jogszabály nem ír elő vagy tesz lehetővé, mint ahogy az is meghökkentő, hogy egy vonulás résztvevőit a KRESZ alapján akarják megbüntetni.
Nem a mostani az első ilyen: 2018 márciusában diáktüntetőket és újságírókat ugyanilyen körülmények között 50 ezres bírságokkal sújtottak a közlekedési szabályok be nem tartására hivatkozva. A TASZ szakértője akkor azt mondta: szó sincs arról, hogy egy tüntetés hivatalos befejezése után ne lehetne tovább tüntetni, és az ne élvezné a gyülekezési jog védelmét. A hatóságoknak fel kellett volna ismernie, hogy továbbra is a gyülekezési jog védelmi körébe tartozó esemény zajlik.
Decemberben több alkalommal is úgy tűnt, jogsértő eszközöket alkalmaz a rendőrség a rabszolgatörvény ellen tüntetőkkel szemben. Például több demonstráción, többször is felszólítás nélkül vetettek be könnygázt. Arról pedig, hogy egy elfogott fiatalt fenyegettek a rendőrök, hangfelvétel árulkodik.

Hatvan napig idegenrendészeti őrizetben marad Ahmed H.

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.01.22. 14:55
MTI Fotó: Balogh Zoltán
A hatóságoknak időre van szükségük, hogy megszervezzék a röszkei tömegzavargás után terrorcselekmény miatt elítélt szír férfi kitoloncolását. Várhatóan Ciprusra utasítják ki.
Hatvan nappal meghosszabbította a Nyírbátori Járásbíróság kedden Ahmed H. idegenrendészeti őrizetét - közölte az MTI. Sörös László, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője a járásbíróság ítéletéről szóló közleményben azt írta, a bíróság megállapította, hogy a hatóságnak a kiutazáshoz szükséges úti okmányok beszerzéséhez, a kitoloncolás megszervezéséhez további időre van szüksége, ugyanakkor az elkövetett bűncselekmény tárgyi súlyára tekintettel, a közrend és közbiztonság védelme érdekében indokolt az elítélt őrizetben tartása, mivel szabadlábon hagyása esetén a kiutasítás végrehajtását meghiúsítaná, ismeretlen helyre távozna.

A szír férfit előreláthatólag a Ciprusi Köztársaságba toloncolják ki és Magyarországra tíz évig nem térhet vissza - ismertette a sajtószóvivő.

Ahmed H.-t a Szegedi Ítélőtábla tavaly szeptember 20-án jogerősen öt év börtönre ítélte azzal, hogy leghamarabb a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. A bíróság határzár tiltott, tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett átlépése és társtettesként elkövetett terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek. A vádirat szerint Ahmed H. 2015. szeptember 16-án a Röszke-Horgos közúti határátkelőhelynél történt zavargásokkor megafonnal beszélt a tömeghez, három alkalommal maga is dobált a rendőrök felé, majd az átkelőt lezáró kapu kinyitását követően illegálisan magyar területre lépett. Röviddel később visszatért a szerb oldalra, és csak három nappal később vették őrizetbe.

A szír férfi múlt szombaton a kiszabott öt év büntetés kétharmadát (40 hónap) letöltötte, ténylegesen azonban nem szabadult, mert a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal a kiutasítás végrehajtása miatt 72 órára elrendelte az idegenrendészeti őrizetét, melyet a bíróság most további hatvan nappal meghosszabbított.

Az Ahmed H.-t képviselő Bárándy és Társai Ügyvédi Iroda közlése szerint a szír férfit múlt szombaton szállították a börtönből idegenrendészeti őrizetbe, itt várja okmányai elkészülését. Ha ez megtörtént, repülőgéppel hagyja majd el az országot.