Trump megint nekirontott a médiának

Publikálás dátuma
2019.01.23. 06:47

Fotó: Alex Edelman / AFP
Nem lesznek többé rendszeres sajtótájékoztatók a Fehér Házban - jelezte Twitter-fiókján Donald Trump amerikai elnök.
Trump a napi sajtótájékoztatók várható elmaradását azzal indokolta, hogy az újságírók szerinte méltatlanul és tisztességtelenül viselkednek Sarah Huckabee Sanders szóvivőnővel. "Sarah Sanders azért ne lép többé az emelvényre, mert a sajtó durván bánik vele és pontatlanul tudósít, különösen a sajtó egyes képviselői. Mondtam is neki (Sarah Sandersnek), hogy ne izgassa magát, a mondanivaló e nélkül is nyilvánosságra kerül" - fogalmazott mikroblogjában az elnök. Hozzáfűzte még, hogy szerinte az újságírók többsége úgysem tudósít tisztességesen. A Fehér Ház-i tudósítók egyesülete (WHCA) élesen bírálta az elnök Twitter-bejelentését, és azt vetette a szemére, hogy kifogásolható precedenst teremt. A Fehér Házban a szóvivő ha nem is minden nap, de rendszeresen szokott sajtótájékoztatót tartani. Ezek némelyike valóban indulatos volt, és Sarah Huckabee Sanderst a Fehér Házon kívül is került kellemetlen helyzetbe pusztán azért, mert a republikánus elnök szóvivője. Tavaly például egy virginiai étteremből tessékelték ki őt és a családját emiatt.
Trump nem először kárhoztatja a médiát, már többször tett a sajtót és a neki nem tetsző újságírókat becsmérlő kijelentést, lépéseket. Emlékezetes eset volt a közelmúltban, amikor az elnök vitába keveredett Jim Acostával, a CNN tudósítójával, akit letorkollt, és nem engedte feltenni neki további kérdéseit. Az újságírót ki is tiltották a Fehér Házból, de végül egy bírósági döntés értelmében vissza kellett kapnia a belépőjét. Ekkor egyébként még a Trumphoz húzó Fox televízió is kiállt Jim Acosta mellett. A történtekre a Fehér Ház úgy reagált, hogy közölték, a jövőben egy újságíró csak egy kérdést tehet fel a sajtótájékoztatókon. 
Érdemes megemlíteni, hogy itthon Kövér László házelnök több esetben tiltott már ki újságírókat a Parlamentből. Nemrég pedig Orbán Viktor sajtótájékoztatójára nem engedtek be ellenzéki sajtóorgánumokat.
Frissítve: 2019.01.23. 07:27

Megmenekült Európa Amazonasa, mégsem épül meg a murai szlovén vízerőmű

Publikálás dátuma
2019.01.22. 22:12
A Mura
Fotó: Jacquesverlaeken / Wikipedia
Leállította a pazarló és pusztító beruházást az Orbán illiberális partnerét legyőző baloldali kormány.
Szlovénia eláll a vízerőmű építésének projektjétől a Mura több szlovéniai szakaszán - jelentette be Jure Leben szlovén környezetvédelmi miniszter kedden. Az elsőt a magyar határhoz közeli Hrastje-Mota település mellett építették volna meg. A tárcavezető erről a Mura menti járások vezetővel tartott tanácskozásán beszélt, ahol Miguel Clüsener-Godttal, a UNESCO Ember és bioszféra című programjának vezetőjével közösen
tanúsítványt nyújtott át a résztvevőknek arról, hogy a Murát UNESCO bioszféra-övezetnek nyilvánították.

Az Orbán Viktor illiberális partnerét legyőző baloldali szlovén kormány koalíciós megállapodásban kötelezte magát, hogy leállítja a vitatott szlovén vízerőmű építését a Murán, amely ellen az elmúlt években számos külföldi és belföldi környezetvédő szervezet tiltakozott. Az erőmű építésével megbízott állami konzorcium az előkészületekre korábban 10 millió eurót költött, az állítva, hogy a vízerőmű használata segít Szlovéniának abban, hogy teljesítse kötelezettségét, miszerint néhány éven belül az energiafelhasználás 25 százalékát zöld energia teszi ki az országban. Ám éppen az erőmű zöld volta volt nagyon is kétséges. Környezetvédelmi szervezetek szerint
a vízerőmű megépítése a föld alatti vizek szintjének csökkentésével veszélyeztette volna az ivóvízellátást, továbbá az ökológiai kár is sokkal nagyobb lett volna, mint azt a környezeti hatástanulmányokban bemutatták.

Egyedi mocsaras területről van szó, amelyből eltűntek volna a területre jellemző hal- és madárfajok - hangoztatták. A terület egyébként része az öt országot átölelő Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátumnak, amelyet Európa Amazonasának is neveznek.

Megtalálták az Esterházy-örökség kezelőjének kedden elrabolt anyját

Publikálás dátuma
2019.01.22. 21:49
A kismartoni Esterházy-kastély - Illusztráció
Fotó: Bernhaut / DPA / dpa Picture-Alliance
Váltságdíjért még senki sem jelentkezett, a rendőrök állítólag magyar rendszámú autókat vizsgáltak át az emberrablás után. Az osztrák hatóságok szerdán megtalálták az asszonyt.
Magdolna Theresia Ottrubayt, az Esterházy-hagyatékot kezelő Stefan Ottrubay édesanyját Ausztriában, a burgenlandi Kismartonban (Eisenstadt) rabolták el ismeretlenek kedd délután. A 88 éves asszony éppen ápolójával sétált - írja a Heute.at -, mikor két nagy fekete autó fékezett le mellettük az Esterhazystrasse 29. előtt, vagyis pont az ottani Esterházy úton. A járművekből kipattant két nő és egy férfi félrelökte az ápolót, az egyik kocsiba tuszkolta az asszonyt, majd elszáguldott.
A rendőrség hivatalosan ugyan nem erősítette meg az osztrák lapnak az elrabolt személy kilétét, a nyomozás érdekei miatt, ám nem hivatalosan elárulta egy rendőr, valóban Magdolna Theresia Ottrubay az áldozat.
A bűncselekmény után a rendőrség magyar rendszámú autókat ellenőrzött

- írja az APA hírügynökség értesülései nyomán a hírről beszámoló 24.hu. A hatóságok azonnal széles körű, nemzetközi nyomozást indítottak, ám az emberrablók kilétét egyelőre homály fedi. A tettesek egyelőre nem kértek váltságdíjat.
Az Esterházy-csoport 2017-ben 53 millió eurós forgalmat bonyolított.

A svájci születésű Stefan Ottrubay a 2014-ben elhunyt Galántai Esterházy Melinda hercegné, Esterházy Pál özvegyének az unokaöccse. A hercegné volt férje halála után az ausztriai Esterházy-vagyon és a kulturális javak egyedüli örököse, aki kulturális örökséget vagyonkezelés céljából magánalapítványokba helyezte el, majd annak kezelését 2000-ben Stefanra bízta.   Osztrák lapok rendőrség által megerősített lapértesülése szerint szerdán, a tiroli Kitzbühelben megtalálták a 88 éves Magdolna Theresia Ottrubayt, állapotáról egyelőre nincs hír. A helyi sajtó szerint ugyanakkor az emberrablók sem lehettek ismeretlenek az áldozat számára - nem kizárt ugyanis, hogy családon belüli konfliktusról van szó: az Esterházy-család egyik ága nem nézte jó szemmel, hogy Magdolna Theresia Ottrubay Burgenlandba költözött.
Szerző
Frissítve: 2019.01.23. 09:56