A patikákból kifogyott az egyik influenza-elleni védőoltás

Publikálás dátuma
2019.01.23. 11:28

Fotó: Shutterstock
A fertőzések száma már átlépte a járványküszöböt.
Hétről hétre egyre több az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, ám míg a háziorvosoknál elérhető oltóanyagból kevesen kérnek, addig a négykomponensű oltóanyag, a Vaxigrip Tetra már kifogyott a patikákból. A gyártó a tavaly elfogyott készletnél húsz százalékkal több vakcinát biztosított az idei szezonra. Az idei szezonban eddig az influenza A vírusa okozta a legtöbb megbetegedést – tudtuk meg Ócsai Lajos oltásszakértőtől. Ez ellen a vírus ellen pedig védelmet nyújtanak a háziorvosoknál és a patikákban is elérhető háromkomponensű vakcinák. Az állam évente 1,3 millió térítésmentes oltóanyagot biztosít a fokozottan védendő krónikus betegeknek, az időseknek. Egyelőre azonban nincsenek adatok arról, hogy hányan oltatták be magukat. Ám évente legfeljebb 600-700 ezer ember él a lehetőséggel. A szakértő korábban lapunknak arról is beszélt, hogy ugyan az influenza-elleni vakcina nem tartozik a legtökéletesebb oltóanyagok közé, mert nem biztosít 100 százalékos védelmet a megbetegedés ellen, ám ha az oltás ellenére is elkapja valaki a ragályt, könnyebben vészeli át és kisebb lesz az esélye a szövődmény kialakulásának is. Ócsai Lajos szerint, amennyiben a beadott vakcinában lévő törzsek megegyeznek a betegséget okozó cirkuláló vírusokkal, akkor az egészséges, oltott felnőttek 60-80 százaléka, az idősek 40-60 százaléka elkerüli az influenzát. A különbség oka, hogy az idősödő emberek immunrendszere eleve gyengébb, emellett sokféle krónikus betegséggel is küszködhetnek. Az influenza elleni védőoltásnak így is van értelme, mert a szövődmények kialakulásának esélyét, köztük a súlyos, olykor halált okozó tüdőgyulladásét, valamennyi korcsoportban, tehát az időseknél is 60-90 százalékkal csökkenti. A korábbi évek oltásai is erősíthetik az idei hatását.    
Szerző
Frissítve: 2019.01.23. 11:38

Magyarországon búcsúztatnák, de Amerikában temethetik el Andy Vajnát

Publikálás dátuma
2019.01.23. 10:54

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A gyászszertartásról a producer özvegye, Vajna Tímea dönthet, de valószínűsíthető, hogy Vajnát Los Angelesben helyezik végső nyugalomra.
Logikusnak tűnik, hogy az Egyesült Államokban temessék el a vasárnap elhunyt Andy Vajnát egy filmalapos forrás szerint, Magyarországon így csak búcsúztatnák a producert, akit a Magyar Nemzeti Filmalap saját halottjának tekint – írja a hvg.hu.
Bors is hasonló eljárást valószínűsít: információik szerint a a gyászszertartásról elsősorban az özvegye, Vajna Tímea rendelkezik, és nem kizárt, hogy az Egyesült Államokban kísérik az utolsó útjára. A Los Angeles-i temetést indokolná, hogy ott van eltemetve Andy Vajna 2007-ben 26 évesen tragikus hirtelenséggel elhunyt fia, Justin Vajna, és a Westwood Memorial Parkban nyugszanak a producer 1956-ban az Egyesült Államokba disszidáló szülei is  - jegyzi meg a bulvárlap.
Szerző

Vajna halálával ügyvezető nélkül maradt a Rádió 1 mögött álló cég is

Publikálás dátuma
2019.01.23. 09:52

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Így nincs, aki például eljárhatna a Médiatanácsnál – ha pedig a cég éppen pályázatot nyújtott be, azt automatikusan bukhatja.
A Nemzeti Együttműködés Rendszere, a NER működtetőinek is fejfájást okozhat a következő hetekben-hónapokban az, amire a Media1 bukkant Andy Vajna médiás céghálójának tanulmányozása közben. Vajna közel 40 helyi rádiós frekvencián sugárzó Rádió 1 hálózatát a Radio Plus Kft. működteti, ennek pedig amióta Bakai Mátyás korábbi társügyvezető távozott, mostanában egyetlen cégképviseletre (cégjegyzésre) jogosult ügyvezető igazgatója volt. Ez pedig maga Andy Vajna (Vajna András György), a vasárnap elhunyt kormánybiztos volt. Vajna halálának napjától  – immáron negyedik napja – nincs ügyvezetője a cégnek.
Ügyvezető hiányában pedig jelenleg nincs, aki döntést hozhatna a cég napi operatív ügyeiben ügyvezetőként, illetve aláírhatna pályázati dokumentumokat a Médiatanácsnál.

Ráadásul a médiatörvény és a rádiós frekvenciapályázatoknál alkalmazott általános szabályok alapján bármely pályázó cég ügyvezetésében és tulajdonosi hálójában történő változás a pályázati eljárás alatt automatikus kizárást jelent. A portál szerint gondot okozhat az is, hogy bármely, a cégnél történő változást a médiahatóság felé 15 napon belül be kell jelenteniük akkor is, ha épp nem vesznek részt rádiós pályázaton, amit ha nem tesznek meg, bírsággal számolhatnak. A változás bejelentésére a cég ügyvezetője lenne jogosult, ő viszont ezt most nem tudja megtenni, merthogy nincs ügyvezető.
A cégek működését szabályozó, jelenleg hatályos Polgári Törvénykönyv szerint vállalkozás ügyvezető nélkül nem működhet. A jogszabály szerint, „ha a társaságnak nem maradt ügyvezetője, a taggyűlés összehívására vagy a taggyűlés tartása nélküli döntéshozatal kezdeményezésére bármelyik tag jogosult. Ha erre a változás bekövetkeztétől számított harminc napon belül nem került sor, a taggyűlést bármelyik tag vagy hitelező kérelmére a nyilvántartó bíróság hívja össze vagy a taggyűlés összehívására, illetve a taggyűlés tartása nélküli döntéshozatal lebonyolítására az ezt kezdeményező tagot jogosítja fel”. Bonyolítja a helyzetet, hogy több cég és több ország, az Egyesült Államok és Magyarország is érintett a Radio Plus Kft. mögötti céghálóban. A Radio Plus Kft.-nek egyetlen tulajdonosa volt, az AV Investments Kft. Ennek a cégnek kellene most rendkívüli taggyűlést összehívnia és új ügyvezetőt kineveznie a leányvállalata, a Radio Plus élére. Az AV Investmens tulajdonosa az a delaware-i adóparadicsomba bejegyzett Cinergi nevű cég, ahol egyelőre csak találgatások vannak, hogy Andy Vajna gondoskodott-e arról, hogy halála esetén ki örökli a Cinergit, amelynek ő volt az ügyvezetője, valamint feltehetőleg tulajdonosa volt - írja a lap.
Szerző