A patikákból kifogyott az egyik influenza-elleni védőoltás

Publikálás dátuma
2019.01.23 11:28

Fotó: Shutterstock
A fertőzések száma már átlépte a járványküszöböt.
Hétről hétre egyre több az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, ám míg a háziorvosoknál elérhető oltóanyagból kevesen kérnek, addig a négykomponensű oltóanyag, a Vaxigrip Tetra már kifogyott a patikákból. A gyártó a tavaly elfogyott készletnél húsz százalékkal több vakcinát biztosított az idei szezonra. Az idei szezonban eddig az influenza A vírusa okozta a legtöbb megbetegedést – tudtuk meg Ócsai Lajos oltásszakértőtől. Ez ellen a vírus ellen pedig védelmet nyújtanak a háziorvosoknál és a patikákban is elérhető háromkomponensű vakcinák. Az állam évente 1,3 millió térítésmentes oltóanyagot biztosít a fokozottan védendő krónikus betegeknek, az időseknek. Egyelőre azonban nincsenek adatok arról, hogy hányan oltatták be magukat. Ám évente legfeljebb 600-700 ezer ember él a lehetőséggel. A szakértő korábban lapunknak arról is beszélt, hogy ugyan az influenza-elleni vakcina nem tartozik a legtökéletesebb oltóanyagok közé, mert nem biztosít 100 százalékos védelmet a megbetegedés ellen, ám ha az oltás ellenére is elkapja valaki a ragályt, könnyebben vészeli át és kisebb lesz az esélye a szövődmény kialakulásának is. Ócsai Lajos szerint, amennyiben a beadott vakcinában lévő törzsek megegyeznek a betegséget okozó cirkuláló vírusokkal, akkor az egészséges, oltott felnőttek 60-80 százaléka, az idősek 40-60 százaléka elkerüli az influenzát. A különbség oka, hogy az idősödő emberek immunrendszere eleve gyengébb, emellett sokféle krónikus betegséggel is küszködhetnek. Az influenza elleni védőoltásnak így is van értelme, mert a szövődmények kialakulásának esélyét, köztük a súlyos, olykor halált okozó tüdőgyulladásét, valamennyi korcsoportban, tehát az időseknél is 60-90 százalékkal csökkenti. A korábbi évek oltásai is erősíthetik az idei hatását.    
Szerző
Frissítve: 2019.01.23 11:38

Jövő vasárnaptól változik a repülőtéri buszok menetrendje

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:55
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A vasárnapi forgalom kiugróan magas, így a járatok sűrítéséről döntöttek.
Az eddiginél sűrűbben, tízpercenként jár március 31-től vasárnap napközben a repülőtéri 100E járat – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Mint írják, a járat kihasználtságáról szóló adatok szerint az utasok száma továbbra is dinamikusan növekszik, a vasárnapi forgalom pedig kiugróan magas a hét többi napjához képest is. „A BKK 2019. március 31-től vasárnap napközben sűríti a 100E repülőtéri autóbusz menetrendjét, így a legforgalmasabb utazási időszakokban, 7 és 19 óra között tízpercenként indulva biztosít közvetlen eljutást a belváros és a repülőtér között. A BKK továbbra is figyelemmel kíséri az autóbusz kihasználtságának alakulását és szükség esetén mentesítő autóbuszokat állít forgalomba” – olvasható a közleményben.

Megint éheztettek egy családot a tranzitzónában a magyar hatóságok, közbelépett Strasbourg

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:25
A tompai tranzitzóna a 2017-es átadáskor - illusztráció
Fotó: AFP/ ATTILA KISBENEDEK
A Helsinki Bizottság közölte, hogy a házaspár – akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban – március 19. óta nem kapott enni.
Fél órája kaptuk meg a strasbourgi bíróság legújabb azonnali intézkedését, amiben utasítják a magyar hatóságokat, hogy adjanak enni a tranzitzónában fogvatartott iraki ügyfeleinknek” – közölte a Magyar Helsinki Bizottság a Facebook-oldalán. Mint írják, a házaspár, akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban, március 19. óta nem kapott enni. „Reméljük, hogy most, péntek este, már kapnak végre vacsorát” – teszik hozzá. A jogvédő szervezet kiemeli, hogy 2018 augusztusa óta ez a kilencedik eset, amikor azért kell Strasbourgig menniük, hogy fogvatartottak enni kapjanak.