Nagyobb részvétel és valós tét az EP-voksoláson (friss felmérés)

Publikálás dátuma
2019.01.24 07:15

Fotó: N épszava/ Vajda József
Közös lista esetén akár verhető a Fidesz – állítja a Publicus Intézet, amely szerint a nem kormánypárti szavazók teljes ellenzéki összeborulást akarnak a májusi szavazáson.
Mintegy 4,25 millió ember állítja, hogy biztosan voksol majd az EP-választáson – derült ki a Publicus Intézet felméréséből, amelyet a Népszava megbízásából készített. Az 52 százalékos részvételi hajlandóság valószínűleg túlzó - az utóbbi három „brüsszeli szavazáson” ugyanis az emberek 29, 35 és 39 százaléka jutott el az urnákig -, ám azt jelzi: a választók most nem tét nélküli szavazásként tekintenek az EP-megmérettetésre. Ennek alapján nem kizárt, hogy 40 százaléknál is magasabb lesz a részvétel.
Azt, hogy ki lesz a választás győztese – akárcsak tavaly tavasszal – a bizonytalanok döntik el. A Magyarországon élő csaknem 4 millió pártpreferencia nélküli választóból 2,8 millióra tehető a gyakorlatilag soha nem szavazók aránya, így nagyjából 1,2 millió embert próbálhatnak meg magukhoz édesgetni a pártok. A Publicus Intézet felmérése szerint a választók 67 százaléka gondolja úgy, hogy az ellenzéknek teljes egységben (tehát a balpártoknak a Jobbikkal vállvetve) kellene ráfordulnia az európai parlamenti választásra. A szavazók 53 százaléka biztos abban, hogy ennek a legmegfelelőbb formája a közös lista.
Az ellenzéki pártok támogatóinak zöme egyébként egyetért azzal a kezdeményezéssel, hogy legyen teljes körű együttműködés – itt azt érdemes kiemelni, hogy a Jobbik szimpatizánsainak 88 százaléka támogatja ezt. A mozgósítható bizonytalanok 57 százalékának tetszik az ötlet. (Ráadásul az ellendrukkerek – például a Fidesz-szavazók 28 százaléka – is jó konstrukciónak tartják a közös listát. A teljes népességen belül 59 százalék tartja hatékony fegyvernek ezt.) A választói megérzés alapján viszonyulnak az emberek a voksolási modellekhez. Amikor például minden párt külön indul, akkor a Fidesz támogatottsága a legnagyobb, két közös lista esetén azonban az ellenzék már felzárkózik a kormánypárthoz, egységes fellépés esetén pedig akár meg is verheti. A szavazási képletet persze árnyalja, hogy mindhárom esetben vaskos a bizonytalanok aránya – ám az egyetlen közös lista esetén a legkisebb. Nem véletlenül, a bizonytalanoknak ugyanis a jelek szerint egyelőre alig több mint 25 százaléka tudja, kit támogatna az EP-voksoláson, és ennek a mintegy 300 ezer embernek a 80 százaléka a közös listára szavazna.  

Aktív ellenzékiek

Az utóbbi hetekben az MSZP és a Jobbik tudta leginkább mozgósítani táborát, erről tanúskodik a részvételi hajlandóság. Mindkét párt híveinek 75 százaléka ígér biztos választási részvételt, míg a Fidesz szimpatizánsainak mindössze 60 százaléka támadná az urnákat.

Korháború

A 60 évnél idősebbek körében többé-kevésbé kiegyenlítettek lehetnének az erőviszonyok: egy közös ellenzéki listát a korcsoport 31 százaléka szeretne, míg a Fideszt az idősek 28 százaléka támogatná. Azok körében viszont, akik csak most kezdik el élni az életüket, a közös lista lenne a nyerő: erre voksolna a 18-29 éves korosztály 37 százaléka, míg a kormánypárt a korcsoport támogatásának 19 százalékára számíthatna.

Frissítve: 2019.01.24 07:15

Elege lett a gyűlölködésből, elhagyja az országot az ember, aki elintézte, hogy az anyáknak ne a földön kelljen aludni a kórházakban

Publikálás dátuma
2019.04.18 14:49

Fotó: Forrás: Facebook/Orosvári Zsolt
Nem akarja, hogy a kislányai ilyen környezetben nőjenek fel.
Eladja több évnyi felújítás után éppen csak elkészült házát és elhagyja az országot az „Ágyat az anyukáknak” akciót szervező Orosvári Zsolt - írja a hvg.hu. A sárbogárdi családapa online gyűjtést indított, amiből több mint 400 összecsukható ágyat vásárolt és juttatott el az ország ötven, gyerekeket is ellátó kórházába, hogy a beteg gyerekeiket kísérő szülőknek ne a földön vagy székeken kelljen éjszakázniuk. Most viszont elege lett. Pár napja felháborodott Facebook-posztban számolt be róla, hogy a kertben játszó, hároméves kislányát egy nyugdíjas korú nő azzal traktálta kerítésnél, tudja-e, hogy terrorista migránst fogtak Magyarországon, majd – miután elzavarták – még egy „ismeretterjesztő” szórólapot is át akart adni erről. „Inkább elmenekülök innen! Inkább én leszek migráns valahol” – írta másnap Orosvári Zsolt. Elege van a gyűlölködésből, uszításból és agymosásból, nem akarja, hogy a kislányai ilyen környezetben nőjenek fel.  
Témák
kórház

14 helyet zuhant Magyarország a sajtószabadság-listán

Publikálás dátuma
2019.04.18 13:31

Fotó: Népszava
Már a 87. helyen tartunk a 180 országot vizsgáló jegyzékben.
Kiadta legújabb listáját a sajtószabadság állapotát országonként vizsgáló Riporterek Határ Nélkül (RDF) szervezet. Magyarország a tavalyi évhez képest jelentősen, 14 helyet esett vissza, így most a 87. helyen állunk a 180-ből. A szervezet ezt azzal indokolta, hogy a „magyar média tulajdonjogai még inkább az Orbán Viktorral szövetséges oligarchák kezébe kerültek,
a legfontosabb kritikus sajtótermékeknek pedig be kellett zárniuk, míg a maradék kritikus sajtó függetlensége folyamatosan veszélyben van”.
A környező országok közül a legtöbb előttünk áll a rangsorban: Szlovákia a 34., Ausztria 16., Románia pedig a 47. a listán. Magyarországgal  egy szinten Peru (85.), Sierra Leone (86.), Izrael (88.) és Bissau-Guinea (89.) áll.
Frissítve: 2019.04.18 14:21