Nagyobb részvétel és valós tét az EP-voksoláson (friss felmérés)

Publikálás dátuma
2019.01.24 07:15

Fotó: N épszava/ Vajda József
Közös lista esetén akár verhető a Fidesz – állítja a Publicus Intézet, amely szerint a nem kormánypárti szavazók teljes ellenzéki összeborulást akarnak a májusi szavazáson.
Mintegy 4,25 millió ember állítja, hogy biztosan voksol majd az EP-választáson – derült ki a Publicus Intézet felméréséből, amelyet a Népszava megbízásából készített. Az 52 százalékos részvételi hajlandóság valószínűleg túlzó - az utóbbi három „brüsszeli szavazáson” ugyanis az emberek 29, 35 és 39 százaléka jutott el az urnákig -, ám azt jelzi: a választók most nem tét nélküli szavazásként tekintenek az EP-megmérettetésre. Ennek alapján nem kizárt, hogy 40 százaléknál is magasabb lesz a részvétel.
Azt, hogy ki lesz a választás győztese – akárcsak tavaly tavasszal – a bizonytalanok döntik el. A Magyarországon élő csaknem 4 millió pártpreferencia nélküli választóból 2,8 millióra tehető a gyakorlatilag soha nem szavazók aránya, így nagyjából 1,2 millió embert próbálhatnak meg magukhoz édesgetni a pártok. A Publicus Intézet felmérése szerint a választók 67 százaléka gondolja úgy, hogy az ellenzéknek teljes egységben (tehát a balpártoknak a Jobbikkal vállvetve) kellene ráfordulnia az európai parlamenti választásra. A szavazók 53 százaléka biztos abban, hogy ennek a legmegfelelőbb formája a közös lista.
Az ellenzéki pártok támogatóinak zöme egyébként egyetért azzal a kezdeményezéssel, hogy legyen teljes körű együttműködés – itt azt érdemes kiemelni, hogy a Jobbik szimpatizánsainak 88 százaléka támogatja ezt. A mozgósítható bizonytalanok 57 százalékának tetszik az ötlet. (Ráadásul az ellendrukkerek – például a Fidesz-szavazók 28 százaléka – is jó konstrukciónak tartják a közös listát. A teljes népességen belül 59 százalék tartja hatékony fegyvernek ezt.) A választói megérzés alapján viszonyulnak az emberek a voksolási modellekhez. Amikor például minden párt külön indul, akkor a Fidesz támogatottsága a legnagyobb, két közös lista esetén azonban az ellenzék már felzárkózik a kormánypárthoz, egységes fellépés esetén pedig akár meg is verheti. A szavazási képletet persze árnyalja, hogy mindhárom esetben vaskos a bizonytalanok aránya – ám az egyetlen közös lista esetén a legkisebb. Nem véletlenül, a bizonytalanoknak ugyanis a jelek szerint egyelőre alig több mint 25 százaléka tudja, kit támogatna az EP-voksoláson, és ennek a mintegy 300 ezer embernek a 80 százaléka a közös listára szavazna.  

Aktív ellenzékiek

Az utóbbi hetekben az MSZP és a Jobbik tudta leginkább mozgósítani táborát, erről tanúskodik a részvételi hajlandóság. Mindkét párt híveinek 75 százaléka ígér biztos választási részvételt, míg a Fidesz szimpatizánsainak mindössze 60 százaléka támadná az urnákat.

Korháború

A 60 évnél idősebbek körében többé-kevésbé kiegyenlítettek lehetnének az erőviszonyok: egy közös ellenzéki listát a korcsoport 31 százaléka szeretne, míg a Fideszt az idősek 28 százaléka támogatná. Azok körében viszont, akik csak most kezdik el élni az életüket, a közös lista lenne a nyerő: erre voksolna a 18-29 éves korosztály 37 százaléka, míg a kormánypárt a korcsoport támogatásának 19 százalékára számíthatna.

Frissítve: 2019.01.24 07:15

Ismét meghosszabbítanák a bevándorlási válsághelyzetet

Publikálás dátuma
2019.02.22 13:27
Brüsszel sem akarja átvenni a magyar határ védelmét. Képünk illusztráció
Fotó: Németh András Péter
Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága jövő héten foglalkozik az üggyel.
Jövő csütörtökön az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága zárt ülésen hallgatja meg az illetékes kormánytag beszámolóját „a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet Magyarország egész területére történő elrendelésének meghosszabbításáról” – vette észre az Index. Először 2015 őszén hirdettek ki a válsághelyzetet, és 2016-ban már az ország egész területére érvényesen döntöttek az intézkedésről. Legutóbb tavaly szeptemberben, további fél évvel hosszabbította meg a kormány a válsághelyzetet, ez márciusban járna le.

Puzsérral Ungár Péter sem ért már egyet

Publikálás dátuma
2019.02.22 12:43

Fotó: Népszava
Abszurd, hogy egy új politikai kultúrát, demokratikus közepet meghirdető politikusnak gondja van azzal, hogy elemzők véleményt mondanak egy politikai versenyről, amelynek ő is részese – szögezte le az Azonnali.hu-n megjelent publicisztikájában Reiner Roland.
Az Integrity Lab alapítója Puzsér Róbert független, de LMP által támogatott főpolgármester-jelöltje minapi Facebook-posztjáról fejtette ki a véleményét. – Önmagában nem lenne hír, hogy egy politikus nem hisz a közvélemény-kutatásoknak: bármilyen nem megfelelőnek gondolt eredményre egyszerű válasz a kutatás hitelességének megkérdőjelezése. (..) Puzsér Róbert csütörtöki posztja mégis minőségileg más szintet képvisel, és most nem is feltétlenül a stílusra gondolok – a tartalmi állításai ugyanis sokkal súlyosabbak, semmint hogy a szóhasználaton akadjunk fönn – írta a politológus. 
Ungár Péter, az Azonnali többségi tulajdonosa és egyben az LMP politikusa a Népszava kérdésére elmondta: egyetért a portálon megjelent véleménnyel. Itt érdemes megemlíteni egy október 18-ai, az LMP-ből kiszivárgott levelet, amelyben Ungár még azt írta párttársainak: az LMP hatalmas ziccert hagy ki, ha nem áll be egységesen Puzsér Róbert mögé, főpolgármester-jelöltségének támogatása megalapozná a Jobbik-LMP együttműködés gyakorlatát is. A médiaszemélyiség azt közölte a közösségi-oldalán, hogy „jelzem Závecz Tibornak, ha még egyszer meghallom, hogy megpróbál egy demokratikus választást befolyásolni, akkor nem veszek részt semmiféle előválasztáson.” 
Az ügy előzménye, hogy – mint arról lapunk is beszámolt - „Előválasztás után, előválasztás előtt?” címmel tartott konferenciát szerdán a Republikon Intézet. A Závecz Research ügyvezető igazgatója, közvélemény-kutató szerint a belengetett, de még azóta sem biztos második fordulóban sem Puzsér Róbert LMP-által támogatott független jelöltnek, sem a liberális Sermer Ádámnak nincs esélye Karácsony Gergellyel, az első kör győztesével szemben. A Puzsér-problémát ugyanakkor Závecz szerint kezelni kell.„Ha elindul a publicista, akkor Karácsony nem biztos győzelmét Tarlós ellen biztos vereséggé fogja formálni” – jelentette ki. Puzsér Róbert szerint még el sem kezdődött a kampánya, még be sem mutatta a programját, még egyetlen vita sem zajlott Karácsony Gergely és közte „és Závecz Tibor máris az alávaló hazugságaira hivatkozva zsarolja a közvéleményt”. „Javaslom Závecz Tibornak, hogy takarodjon el a halál f@szára, és ott kutakodjon, aztán ha a budapestiek már ismerik a programomat, majd akkor ismertesse, mit kutatott ki! Karácsony Gergelyt jól ismerik a budapestiek, és láthatóan nem akarják – megtapasztalták, hogy minden szava hazugság. Nyilvánvaló, hogy velem szemben is van bennük szkepszis, mert félnek az ismeretlentől. Karácsony alkalmatlanságán nem lehet változtatni, a velem szemben táplált fenntartásokon azonban igen. Már ha Závecz Tibor meg a hozzá hasonló közvéleménybefolyásolók ezt engedik. Ha pedig nem, akkor nem lesz előválasztás. Na, ez az ultimátum hogy tetszik?” – tette fel a kérdést. 
Puzsér szavai ellen a konferenciát rendező Republikon Intézet is kiakadt: „Puzsér Róbert egy tartalmában hamis, stílusában teljességgel elfogadhatatlan támadást intézett konferenciánk egy felszólalója, Závecz Tibor ellen, pusztán azért, mert Závecz Tibor utalt azokra a kutatásokra, amelyek Puzsér esélyességét mérik. Puzsér a legrosszabb kormányzati gyakorlatok szellemét idézve a kutatások betiltását követeli a főpolgármester-választás kapcsán”. 
Szerző