Előfizetés

Bayer Zsolt előadásának szervezői listát vezettek a nemkívánatos személyekről

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.23. 21:46

Fotó: Mónus Márton / MTI
A publicista a főváros XV. kerületének egyik iskolájában tartott előadást, a rendezők pedig igyekeztek tenni arról, hogy ne legyenek "zavaró tényezők." Nem jött össze nekik.
Bayer Zsolt szerda este tartott előadást „Az Európa-eszme egykor és ma” címmel a XV. kerületi Hubay Zeneiskolában, és ahogy arra számítani lehetett, többen is megzavarták az eseményt - tudósít az eseményről a Mérce. Az ismert jobboldali véleményvezér arról beszélt, hogyan jutott el az Európa-eszme az identitásvesztésig és az önfeladásig.

A szervezők sejtették, hogy nem minden érdeklődő Bayer eszmefuttatásaira lesz majd kíváncsi, így a rendzavarók kiszűrésére már jó előre felkészültek. A helyszíni beszámolók szerint mindenkinek regisztrálnia kellett a bejutás előtt, és a szervezőknél volt egy lista is, amin azok szerepeltek, akiket nem szívesen láttak az előadáson, őket be sem engedték.
A listán egyébként Nagy Blanka neve is szerepelt,

aki persze nem jelent meg.

Az előadás alatt az épületen kívül is demonstráltak, míg odabent többször megzavarták a publicista előadását. Röviddel azután, hogy Bayer belefogott mondandójába, a Momentum ifjúsági tagozatának 10-12 tagja felállt és Soros Györgyöt ábrázoló maszkban Bayer Zsolt elé vonult, hogy egy adag szappant és szivacsot adjon át neki.
Bayer Zsolt szimpatizánsa "leleplezi" a Soros-maszkos tüntetőt
Fotó: Mónus Márton / MTI

Miután a biztonsági őrök kivezették őket, Nagy Károly, a Momentum TizenX elnöke, aki valószínűleg rajta lehetett a "rossz listán", mert már az előadásra sem engedtek be, a Mércének elmondta, hogy azért akarták a tisztálkodási eszközöket átadni Bayer Zsoltnak, mert szeretnék, ha kimosná a száját azok után, amit többek között Nagy Blankára mondott. Később az Európai Baloldal Táncsics alapszervezetének az aktivistái szakították meg ismét Bayert „Szabadság, egyenlőség, testvériség” felkiáltással, majd ők is kivonultak. Az egyik aktivista a Mércének elmondta, hogy az akció során felhívták Bayer Zsolt figyelmét arra, hogy „itt vannak a büdös proletárjaid”, arra utalva, hogy korábban Bayer „szerencsétlen, kretén, barom, állat, ócska, nyomorult, rohadt kis prolinak” nevezte Nagy Blankát, a 18 éves gimnazistalányt.

Méhek kezelésére szolgáló készítményt hívott vissza a Nébih

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.01.23. 20:18
Illusztráció: Pixabay
Megtiltotta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a mézelő méhek varroa atka okozta fertőzésének kiegészítő kezelésre szolgáló, oxálsav tartalmú Oxxovar 5 százalékos oldat forgalmazását, felhasználását, és felhasználói szintig kivonta a terméket a piacról.
A hatóság szerdai tájékoztatása szerint november-decemberben többször is Oxxovar oldattal kezelt méhek elhullását jelentették a méhészek. Az általuk leadott termékmintákban a hatóanyag tartalma megfelelő volt, a gyanú alapján vizsgált szennyezőanyag is negatív laboreredményt adott. Az egyik esetből származó elhullott méhekből viszont fipronilt mutatott ki az erre szakosodott laboratórium.

A szakemberek a méhészek által beküldött bontott és a kereskedelemben fellelhető bontatlan kiszereléseket is ellenőriztek, és a gyógyhatású termék négy gyártási tételében is kimutatták a fipronil jelenlétét. Még tart annak vizsgálata, hogyan kerülhetett bele a méhekre veszélyes hatóanyag a készítménybe, illetve a gyártó további készítményeinek és termékeinek vizsgálata is folyamatban van. Ennek során a Nébih kiemelt figyelmet fordít a mézelő méhek készítményeire.

A Nébih felhívta a figyelmet, hogy az Oxxovar 5 százalékos oldatot semmiképp se használják fel. A varroózis gyógykezelésére 21 állatgyógyászati készítmény áll rendelkezésre, és számos gyógyhatású készítmény alkalmas a kiegészítő kezelésre, így a mézelő méhek védelme más szerekkel továbbra is megoldható - idézi az MTI a hatóság közleményét.

Kijut a havazásból csütörtökön is

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.01.23. 19:01
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Különböző időszakokban, de az egész ország területén havazni fog, viszont nem lesz hideg, fagypont körül alakul a hőmérséklet nap közben.
Csütörtökön nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak átmeneti felszakadozások lehetnek. Kora délelőttig elsősorban a Dunántúlon és a főváros térségében lehet elszórtan kisebb havazás, hózápor, ezt követően délkelet felől többfelé várható átmeneti vegyes halmazállapotú csapadék, kezdetben ónos eső, illetve szitálás is, majd ismét egyre nagyobb területen - a Dél-Dunántúlon, az Alföldön, Észak- és Északkelet-Magyarországon - havazás lesz a jellemző. Az északi, északkeleti szél az éjszaka folyamán megélénkül, csütörtökön meg is erősödik. Főként a Nyírségben néhol a havat is hordhatja. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -8 fok között alakul, de északkeleten ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 0 és +4 fok között várható.