Matolcsy György;Debreceni Egyetem;díszdoktori cím;

2019-01-25 11:59:06

Putyin után Matolcsyt is kitünteti a Debreceni Egyetem

„Doctor honoris causa” címet kap a jegybank elnöke a Debreceni Egyetemtől – az idevezető út eléggé unortodox volt.

A doktori és habilitációs tanács húsz tagjából mindössze tizenegy szavazott: nyolcan Matolcsy György mellett, hárman ellene, a szenátus mégis gond nélkül döntött arról csütörtök délután, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Debreceni Egyetem díszdoktora legyen. Az ünnepélyes ceremóniára várhatóan kora nyáron kerül sor. A „doctor honoris causa” címre való felterjesztés az intézmény Gazdaságtudományi Karáról érkezett, az előterjesztésben pedig olyan szervilis mondatok szerepelnek, mint hogy a Matolcsy által vezetett unortodox gazdaságpolitikai irányváltás tette lehetővé a növekedési fordulatot, továbbá az ő intézete készítette elő a Fidesz gazdaságpolitikáját, aminek legfontosabb vállalása egymillió új munkahely megteremtése volt – a laudáció szerint ez a vállalás már teljesült is. Hangsúlyozták, hogy Matolcsy és az általa vezetett MNB több szálon kapcsolódik az egyetemhez, s a jegybankelnök díszpolgári címe hozzájárulhatna ahhoz, hogy az intézmény „komoly támogatóra, kiterjedt kapcsolatrendszerre és erős szakmai háttérre” találjon.

A díszdoktori címek odaítélését általában megelőzi a doktori és habilitációs tanács ülése, ahol komoly érvek vagy ellenérvek hangoznak el, s szakmai viták után döntenek. Ez azonban ezúttal elmaradt, a tanács tagjainak a felterjesztés szövege mellé mindössze egy szavazólapot küldtek, ahol be kellett behúzniuk az igent, a nemet vagy a tartózkodást. Az ügymenetet jól ismerő forrásunk szerint kilencen vissza se küldték a lapot, hárman a nemet ikszelték be, s mindössze nyolcan támogatták az ötletet. Vagyis 

– Formailag rendben volt a felterjesztés, bár garantáltan nem elegáns, és főleg a nagy rohanás oka ismeretlen – fogalmazott lapunknak az egyik vezető oktató, aki szerint elképzelhető ugyan, hogy Matolcsy György hiúságát legyezgetheti a díszdoktori cím, de ismerve a NER eddigi rendszerét, később majd az is kiderülhet, mihez kellett a sebtiben lezavart eljárás.

Díszdoktori címmel egyébként komoly tudományos teljesítményt és kutatómunkát szokás elismerni, ám a Debreceni Egyetem az utóbbi időben mintha politika haszonszerzésből „osztogatná” ezeket. Kezdték Mocsai Lajossal, akinek az egyetemi doktori és habilitációs tanács ellenvéleménye dacára adták oda a címet, utólag „igazolva” a volt kézilabda szövetségi kapitány Testnevelési Egyetem rektorává való kinevezését. Majd jött Vlagyimir Putyin díszpolgári címe, ami ellen több tanszék is tiltakozott, az intézmény vezetője pedig „szerencsétlen, világtalan, tehetetlen balfácánoknak” nevezte a döntés ellen fellázadt oktatókat, ami tovább szította ez ellentéteket.   

A Debreceni Egyetem szerint nem volt gyorsított eljárás, a Doctor Honoris Causa cím odaítélése az egyetemi kitüntetések és címek adományozásának rendje szerint történt. A címre Matolcsy Györgyöt előterjesztő Gazdaságtudományi Kar javaslatáról az Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanács az eljárásrendnek megfelelően szavazott január 17. és 24. között kiírt elektronikus szavazáson. Az előterjesztést a testület 8 igen, 3 nem, 0 tartózkodás mellett támogatta. A cím

odaítéléséről a Debreceni Egyetem Szenátusa 2019. január 24-ei ülésén döntött 56 igen, 2 nem és 0 tartózkodás mellett.

A díszdoktori címet az MNB elnöke várhatóan tavasszal veheti át.