Putyin után Matolcsyt is kitünteti a Debreceni Egyetem

Publikálás dátuma
2019.01.25. 11:59

Fotó: Népszava
„Doctor honoris causa” címet kap a jegybank elnöke a Debreceni Egyetemtől – az idevezető út eléggé unortodox volt.
A doktori és habilitációs tanács húsz tagjából mindössze tizenegy szavazott: nyolcan Matolcsy György mellett, hárman ellene, a szenátus mégis gond nélkül döntött arról csütörtök délután, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Debreceni Egyetem díszdoktora legyen. Az ünnepélyes ceremóniára várhatóan kora nyáron kerül sor. A „doctor honoris causa” címre való felterjesztés az intézmény Gazdaságtudományi Karáról érkezett, az előterjesztésben pedig olyan szervilis mondatok szerepelnek, mint hogy a Matolcsy által vezetett unortodox gazdaságpolitikai irányváltás tette lehetővé a növekedési fordulatot, továbbá az ő intézete készítette elő a Fidesz gazdaságpolitikáját, aminek legfontosabb vállalása egymillió új munkahely megteremtése volt – a laudáció szerint ez a vállalás már teljesült is. Hangsúlyozták, hogy Matolcsy és az általa vezetett MNB több szálon kapcsolódik az egyetemhez, s a jegybankelnök díszpolgári címe hozzájárulhatna ahhoz, hogy az intézmény „komoly támogatóra, kiterjedt kapcsolatrendszerre és erős szakmai háttérre” találjon. A díszdoktori címek odaítélését általában megelőzi a doktori és habilitációs tanács ülése, ahol komoly érvek vagy ellenérvek hangoznak el, s szakmai viták után döntenek. Ez azonban ezúttal elmaradt, a tanács tagjainak a felterjesztés szövege mellé mindössze egy szavazólapot küldtek, ahol be kellett behúzniuk az igent, a nemet vagy a tartózkodást. Az ügymenetet jól ismerő forrásunk szerint kilencen vissza se küldték a lapot, hárman a nemet ikszelték be, s mindössze nyolcan támogatták az ötletet. Vagyis 
az MNB-elnök esetében csak a szavazók többsége mondott igent a javaslatra, a tanács többsége nem támogatta azt. Ennek ellenére a szenátus mégis pozitívan bírálta el az előterjesztést.

– Formailag rendben volt a felterjesztés, bár garantáltan nem elegáns, és főleg a nagy rohanás oka ismeretlen – fogalmazott lapunknak az egyik vezető oktató, aki szerint elképzelhető ugyan, hogy Matolcsy György hiúságát legyezgetheti a díszdoktori cím, de ismerve a NER eddigi rendszerét, később majd az is kiderülhet, mihez kellett a sebtiben lezavart eljárás. Díszdoktori címmel egyébként komoly tudományos teljesítményt és kutatómunkát szokás elismerni, ám a Debreceni Egyetem az utóbbi időben mintha politika haszonszerzésből „osztogatná” ezeket. Kezdték Mocsai Lajossal, akinek az egyetemi doktori és habilitációs tanács ellenvéleménye dacára adták oda a címet, utólag „igazolva” a volt kézilabda szövetségi kapitány Testnevelési Egyetem rektorává való kinevezését. Majd jött Vlagyimir Putyin díszpolgári címe, ami ellen több tanszék is tiltakozott, az intézmény vezetője pedig „szerencsétlen, világtalan, tehetetlen balfácánoknak” nevezte a döntés ellen fellázadt oktatókat, ami tovább szította ez ellentéteket.    A Debreceni Egyetem szerint nem volt gyorsított eljárás, a Doctor Honoris Causa cím odaítélése az egyetemi kitüntetések és címek adományozásának rendje szerint történt. A címre Matolcsy Györgyöt előterjesztő Gazdaságtudományi Kar javaslatáról az Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanács az eljárásrendnek megfelelően szavazott január 17. és 24. között kiírt elektronikus szavazáson. Az előterjesztést a testület 8 igen, 3 nem, 0 tartózkodás mellett támogatta. A cím odaítéléséről a Debreceni Egyetem Szenátusa 2019. január 24-ei ülésén döntött 56 igen, 2 nem és 0 tartózkodás mellett. A díszdoktori címet az MNB elnöke várhatóan tavasszal veheti át.
Szerző
Frissítve: 2019.01.25. 19:58

Több megyében is télies útviszonyok nehezítik a közlekedést

Publikálás dátuma
2019.01.25. 10:11
MTI Fotó: Lendvai Péter
A korábbi hóátfúvások miatt télies útviszonyok nehezítik a közlekedést Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Fejér megyében.
Az Útinform tájékoztatása szerint nehezen fenntartható a közlekedés közel 20 alsóbbrendű úton, emellett járhatatlan az Abaújszántó és Pere közötti 3704-es út, amelyet a 7-es és a 13-as kilométer között lezártak. A Dunántúlon nagyrészt csapadékmentes az idő. Pécs és Pest megye környezetében, valamint a Duna vonalától keletre hószállingózást, illetve változó intenzitású havazást jeleztek. Jellemzően a Duna-Tisza közén és északkeleten intenzívebb a havazás. A gyorsforgalmi utak burkolata többnyire sónedves, az M3-as autópálya keleti szakaszán lehet hókásás burkolat. A főutak és a mellékutak burkolata a Dunántúl nagy részén sónedves, illetve száraz. Harkány és Tapolca térségében, a Duna-Tisza-közén, a Tiszántúlon, valamint az Északi-középhegység térségében havas, latyakos, hókásás burkolatot jelentettek. Télies útviszonyokra kell még számítani a Bakony útjain is. A Dunántúlon Keszthely és Sárvár térségében, valamint az M7-es autópálya fonyódi szakaszán erős északi szél fúj, a Dunántúl nagy részén élénk a légmozgás.
Szerző
Témák
közlekedés

Balatonalmádiban tart évadnyitó ülést a Fidesz

Publikálás dátuma
2019.01.25. 09:57

Fotó: Molnár Ádám
KDNP-vel közös frakcióülésüket február közepére tervezik, és várhatóan EP-választásról tárgyalnak majd.
  Balatonalmádiban tartják a kormánypártok február 13–15-én a kihelyezett frakcióülésüket, a tanácskozás egyik kiemelt témája a közelgő európai parlamenti választás és az azt megelőző kampány lesz, írja a Magyar Hírlap.  A lap forrásai beszámoltak arról is, hogy az ülésen – mint minden alkalommal, most is – téma lesz a költségvetés, továbbá családpolitikai intézkedések és a migrációbiztonsági kérdések is napirendre kerülnek. 
A szokásokhoz hűen a kihelyezett frakcióülés első napján Orbán Viktor miniszterelnök évadnyitó beszédet tart majd a frakciószövetség előtt. Annak a hagyománya, hogy a Fidesz–KDNP a parlamenti szezonkezdet előtt többnapos ülést tart, 2010-ig nyúlik vissza. Tavaly ősszel Velencén a kormánypártok két új, egy népesedéspolitikai, valamint egy bevándorláspolitikai-migrációs kabinetet hoztak létre. A kormánypárti képviselők akkor arról is döntöttek, hogy az Országgyűlés elé terjesztenek egy, a Sargentini-jelentést elítélő határozati javaslatot - idézi fel a kormánypárti újság.
Szerző