Nagy amerikai repülőtereken is akadozik a forgalom a részleges kormányzati leállás miatt

Publikálás dátuma
2019.01.25. 20:01
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Az egyik legnagyobb New York-i, illetve a newarki és a philadelphiai nemzetközi repülőtereken is fennakadást okoz a személyzet hiánya. Az élet egyre több területén hoz zavart a 34 napja tartó állapot az USA-ban.
Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) elrendelte egyes járatok leállítását a New York-i LaGuardia repülőtéren és késve indulnak járatok a newarki és a philadelphiai nemzetközi repülőtereken is a személyzet hiánya miatt - számol be róla az MTI. "Ezt a rendszert nem szabad összezavarni, felelőtlenség, ami a részleges kormányzati leállással történik" - fogalmazott újságíróknak Trish Gilbert, a légiforgalmi irányítók szervezetének alelnöke. Közleményében a hatóság ugyanakkor leszögezte, hogy a légiközlekedés változatlanul biztonságos.

 A legnagyobb amerikai légitársaságok - köztük az American Airlines, a Southwest Airlines vagy az Alaska Air - vezetői csütörtökön konferencián jelezték, hogy zavarok várhatók a légiközlekedésben a légiforgalmi irányítók hiánya miatt. "Fordulóponthoz értünk" - fogalmazott Robin Hayes, a JetBlue légitársaság vezérigazgatója és arra figyelmeztetett, hogy "minél hosszabb ideig tart ez, annál nehezebb lesz a légi forgalom infrastruktúrájának helyreállítása". A pilótákat, utaskísérőket és légiforgalmi irányítókat tömörítő szakszervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy a légi utazások veszélyessé válhatnak.

Az immár 34 napja tartó részleges kormányzati leállás a mindennapi élet egyre több területén okoz működési zavarokat. Pénteken az adóhivatal (IRS) visszarendelte 26 ezer alkalmazottját, miután a most esedékes adóbevallásokat fel kell dolgozni. A The Washington Post információi szerint azonban kilencezer embert nem tudtak utolérni, további ötezren pedig nehézségekre hivatkozva nemet mondtak.

A visszarendelt munkatársak továbbra sem kapnak fizetést. A múlt héten a külügyminisztérium rendelte vissza munkatársait. A részleges kormányzati leállás feloldására tett két törvényjavaslatot csütörtökön a szenátusban leszavazták. Sarah Huckabee Sanders pénteken újságíróknak nyilatkozva a demokrata párti politikusokat tette felelőssé ezért. "Hagyjanak fel az obstrukcióval. Hagyjanak fel azzal, hogy csak nemet tudnak mondani. Üljenek le a tárgyalóasztalhoz" - fogalmazott a Fehér Ház szóvivőnője.

Kisrepülőgép ütközött helikopterrel - öt halott az olasz Alpokban

Publikálás dátuma
2019.01.25. 19:54
Az Alpok hegyei felett történt a tragédia
A hatóságok egyelőre csak találgatják, hogy történhetett a szerencsétlenség. Az öt áldozat mellett további két embert kórházba szállítottak.
Egy turistákat szállító kisrepülőgép és egy helikopter ütközött össze Olaszország északnyugati részén, a francia határhoz közeli Val d'Aosta régióban - írja a brit Independent értésüléseire hivatkozva a hvg.hu.  A szerencsétlenségben öten meghaltak, további két embert kórházba szállítottak. A tragédia előtt a két jármű mintegy 3000 méter magasan repült az Alpok egyik gleccsere fölött. Egyelőre nem tudni miért ütköztek össze.
Szerző

Kikelt Soros György Kína ellen

Publikálás dátuma
2019.01.25. 15:40

Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP
A kínai rendszer a szabad társadalmat fenyegeti – jelentette ki Soros György amerikai magyar milliárdos a davosi Világgazdasági Fórumon elhangzott beszédében.
Frontális támadást intézett Hszi Csin-ping kínai elnök ellen, akit a nyitott társadalom legnagyobb ellenségének nevezett. Úgy vélte, a viszonylagos jóléttel ötvözött technológiai fejlettség nagy veszélyt jelent a világra. A mesterséges intelligenciát ugyanis rossz célra használják fel. A davosi fórumon többször is előkerült már a kérdés, hogy Kína lehet a mesterséges intelligenciával kapcsolatos küzdelem legnagyobb nyertese, s ezt a kormányzásnál is felhasználja, például az emberek megfigyelésénél. Soros ezzel kapcsolatban kifejtette, algoritmusok révén döntik el, ki veszélyes a társadalomra, s ki nem. Soros György a múltban is figyelemfelkeltő beszédeket mondott Davosban. Tavaly a Facebookot és a Google-t támadta, szerinte olyan gazdasági monopóliummal rendelkeznek, amely már a független gondolkodást és a demokráciát fenyegeti.