A washingtoni katonai attasé is elpártolt Madurótól

Publikálás dátuma
2019.01.27. 10:04
Tüntetés Venezuelában
Fotó: FEDERICO PARRA / AFP
José Luis Silva ezredes videóüzenetben kérte a venezuelai fegyveres erőket, hogy Juan Guaidót ismerjék el az ország egyetlen legitim elnökének.
A Venezuelát az Amerikai Egyesült Államokban a legmagasabb katonai szinten képviselő diplomata, a Washingtonban akkreditál katonai attasé úgy döntött, elpártol a Maduro-kormányzattól. A bejelentéshez egy videoüzenetet is csatolt hozzá, a venezuelai fegyveres erőkhöz intézett felhívással - tudósít a híradó.hu.

„A venezuelai nép nevében beszélek, és különösképpen a testvéreimhez fordulok országom fegyveres erőinek a soraiban: ismerjék el Venezuela egyetlen legitim elnökének Juan Guaidót” – mondta José Luis Silva ezredes a felvételen, amely a washingtoni irodájában készült, háttérben a venezuelai zászlóval. Mindez azért is lehet jelentős, hiszen mi is megírtuk, a dél-amerikai ország sorsa most a hadseregtől függhet.
Az ezredes a brit hírügynökségnek is megerősítette, hogy a továbbiakban nem ismeri el Nicolás Madurót, és szabad választást követel.

Az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője az attasé disszidálását annak az elvnek a példájaként jellemezte, hogy „a fegyveres erők szerepe az alkotmányos rend védelme, nem pedig a diktátorok támogatása, és a saját népének az elnyomása”. Venezuela 30 napot adott arra, hogy a felek úgynevezett érdekképviseleti irodát hozzanak létre a kapcsolatok fenntartására. Hasonló kapcsolattartási forma volt érvényben az Egyesült Államok és Kuba között, míg Barack Obama előző amerikai elnök helyre nem állította a diplomáciai viszonyt a kommunista szigetországgal. Nicolás Maduro szocialista elnök szerdán kiutasította az amerikai diplomatákat Venezuelából, három napot adva nekik a távozásra. Döntése oka az volt, hogy Washington – több más országgal egyetemben – elismerte a latin-amerikai ország elnökének az ellenzéki többségű parlamentet vezető Juan Guaidót. Guaidó egy tüntetésen Venezuela ideiglenes elnökének kiáltotta ki magát. Maduro puccskísérletnek nevezte a történteket.
Az amerikai kormány jelezte, hogy nem tesz eleget Maduro követelésének, akit már nem tekint Venezuela elnökének, és nem áll szándékában hazahívni diplomatáit.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szombaton az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén leszögezte: Donald Trump amerikai elnök és ő maga is azt várja, hogy diplomatáik a bécsi konvenció értelmében továbbra is védelmet élvezzenek. „Ne teszteljék az Egyesült Államok polgárai megvédésére vonatkozó eltökéltségét” – tette hozzá.
Szerző

Elfoglalták Kamerun berlini nagykövetségét

Publikálás dátuma
2019.01.27. 09:07
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
Vasárnapra virradóra egy nagyjából tízfős csoport nyomult be az épületbe, egyelőre nem tisztázott politikai követelésekkel.
Elfoglalták Kamerun berlini nagykövetségét vasárnapra virradóra. „Körülbelül tízen benyomultak az épületbe, és politikai követeléseket fogalmaztak meg” – idézi a német rendőrség szóvivőjét az Index. A közép-afrikai ország külképviseletét meg is rongálták. A rendőrség nagy erőket mozgósított a berlini Ulmenalleen található épületnél, a bevetés még zajlik. Sérültekről eddig nem érkezett hír. „Egyelőre semmit sem tudunk mondani az okokról” – tette hozzá a szóvivő.
Szerző

Tornádó tombolt egy török reptéren, tucatnyian megsérültek (videó)

Publikálás dátuma
2019.01.26. 19:11

Fotó: Gulsem Adam / ANADOLU AGENCY
Több repülőt és a földi kiszolgálás rengeteg eszközét összetörte a hirtelen jött szélvihar.
Heves tornádó söpört végig a törökországi Antalya nemzetközi reptéren, írja az airportal.hu. A hirtelen jött forgószél következtében parkoló és földi kiszolgálás alatt álló repülőgépek, valamint emberek is megsérültek.
A szélvihar lépcsőket és egyéb eszközöket, járműveket sodort neki a repülőgépeknek, némelyiknek orrát törve össze ezzel, másiknak hajtóművében téve kárt. Ezen túl, legalább két busz felborult és kidőlt legalább egy fényvető oszlop a képek tanúsága szerint. Mintegy tucatnyi ember sérült meg.
A tornádó a repülőtér mellett a várost is sújtotta; fákat csavart ki, autókat borított fel és háztetőket tépett le.
Szerző
Frissítve: 2019.01.26. 19:43