Pokolgépes támadás történt a Fülöp-szigeteken

Publikálás dátuma
2019.01.27. 12:06
Katonák és rendőrök a merénylet helyszínén
Fotó: NICKEE BUTLANGAN / AFP
Két pokolgép robbant fel vasárnap a Fülöp-szigetek déli részén, ahol aktívak az iszlamista szélsőségesek. A merényleteknek 27 halálos áldozata és 77 sebesültje van a biztonsági erők legfrissebb értesülései szerint.
Az első robbanószerkezet Sulu tartomány fővárosában, Jolóban, egy katolikus katedrálisban lépett működésbe a mise alatt, a második a mentés megkezdését követően a templom parkolójában robbant fel – mondta el Gerry Besana katonai szóvivő. Besana jelezte, hogy a hatóságok először a használt robbanóanyag típusát elemzik, amiből talán következtethetnek az elkövetőre. A halottak közül 20 civil és hét katona, a sebesültek közül 61 polgári lakos és 16-an a biztonsági erők tagjai – tudatta Graciano Mijares rendőrségi illetékes. Salvador Panelo elnöki szóvivő és Delfin Lorenzana védelmi miniszter elítélte a támadást. Aláhúzták, hogy a hatóságok mindent megtesznek a tettesek kézre kerítéséért. A templomokat és a köztereket biztosították, hogy elkerülhessék az esetleges további merényleteket - olvasható a hirado.hu cikkében. Jolo szigetén rendkívüli állapot van érvényben, mert évek óta követ el ott merényleteket és emberrablásokat az Abu Szajjaf nevű iszlamista terrorszervezet. Egyelőre senki sem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, amelynek indítékát csak találgatják. 
Szerző

A washingtoni katonai attasé is elpártolt Madurótól

Publikálás dátuma
2019.01.27. 10:04
Tüntetés Venezuelában
Fotó: FEDERICO PARRA / AFP
José Luis Silva ezredes videóüzenetben kérte a venezuelai fegyveres erőket, hogy Juan Guaidót ismerjék el az ország egyetlen legitim elnökének.
A Venezuelát az Amerikai Egyesült Államokban a legmagasabb katonai szinten képviselő diplomata, a Washingtonban akkreditál katonai attasé úgy döntött, elpártol a Maduro-kormányzattól. A bejelentéshez egy videoüzenetet is csatolt hozzá, a venezuelai fegyveres erőkhöz intézett felhívással - tudósít a híradó.hu.

„A venezuelai nép nevében beszélek, és különösképpen a testvéreimhez fordulok országom fegyveres erőinek a soraiban: ismerjék el Venezuela egyetlen legitim elnökének Juan Guaidót” – mondta José Luis Silva ezredes a felvételen, amely a washingtoni irodájában készült, háttérben a venezuelai zászlóval. Mindez azért is lehet jelentős, hiszen mi is megírtuk, a dél-amerikai ország sorsa most a hadseregtől függhet.
Az ezredes a brit hírügynökségnek is megerősítette, hogy a továbbiakban nem ismeri el Nicolás Madurót, és szabad választást követel.

Az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője az attasé disszidálását annak az elvnek a példájaként jellemezte, hogy „a fegyveres erők szerepe az alkotmányos rend védelme, nem pedig a diktátorok támogatása, és a saját népének az elnyomása”. Venezuela 30 napot adott arra, hogy a felek úgynevezett érdekképviseleti irodát hozzanak létre a kapcsolatok fenntartására. Hasonló kapcsolattartási forma volt érvényben az Egyesült Államok és Kuba között, míg Barack Obama előző amerikai elnök helyre nem állította a diplomáciai viszonyt a kommunista szigetországgal. Nicolás Maduro szocialista elnök szerdán kiutasította az amerikai diplomatákat Venezuelából, három napot adva nekik a távozásra. Döntése oka az volt, hogy Washington – több más országgal egyetemben – elismerte a latin-amerikai ország elnökének az ellenzéki többségű parlamentet vezető Juan Guaidót. Guaidó egy tüntetésen Venezuela ideiglenes elnökének kiáltotta ki magát. Maduro puccskísérletnek nevezte a történteket.
Az amerikai kormány jelezte, hogy nem tesz eleget Maduro követelésének, akit már nem tekint Venezuela elnökének, és nem áll szándékában hazahívni diplomatáit.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szombaton az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén leszögezte: Donald Trump amerikai elnök és ő maga is azt várja, hogy diplomatáik a bécsi konvenció értelmében továbbra is védelmet élvezzenek. „Ne teszteljék az Egyesült Államok polgárai megvédésére vonatkozó eltökéltségét” – tette hozzá.
Szerző

Elfoglalták Kamerun berlini nagykövetségét

Publikálás dátuma
2019.01.27. 09:07
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
Vasárnapra virradóra egy nagyjából tízfős csoport nyomult be az épületbe, egyelőre nem tisztázott politikai követelésekkel.
Elfoglalták Kamerun berlini nagykövetségét vasárnapra virradóra. „Körülbelül tízen benyomultak az épületbe, és politikai követeléseket fogalmaztak meg” – idézi a német rendőrség szóvivőjét az Index. A közép-afrikai ország külképviseletét meg is rongálták. A rendőrség nagy erőket mozgósított a berlini Ulmenalleen található épületnél, a bevetés még zajlik. Sérültekről eddig nem érkezett hír. „Egyelőre semmit sem tudunk mondani az okokról” – tette hozzá a szóvivő.
Szerző