Hú, de izgalmas: vajon a Fidesz-KDNP-t is megbünteti az ÁSZ?

Publikálás dátuma
2019.01.27. 16:05

Fotó: Németh András Péter
Az Állami Számvevőszék a tavalyi országgyűlési választások kampánypénzeit ellenőrzi hét szervezetnél, köztük a kormánypártoknál.
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) honlapján vasárnap megjelent egy közlemény, amely szerint az Országgyűlés legfőbb pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerve a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek törvényben előírt ellenőrzése kapcsán hét jelölő szervezet ellenőrzését végzi el. A listán – az MSZP, a DK, a Jobbik, az LMP, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata mellett – a Fidesz-KDNP neve is szerepel - szúrta ki a 168óra. Az ÁSZ, mint írják, a 2018. április 8-i országgyűlési választásokat követő egy éven belül ellenőrzi a jelöltek és jelölő szervezetek választásra fordított pénzeszközeinek felhasználását, és mindenben a vonatkozó törvényi előírások szerint, a jogállam védelme, a törvényi előírások betartása érdekében jár el.

Kérdés, hogy az ÁSZ mindent rendben talál-e annál a Fidesznél, amelynek Domokos László elnök 2010-ig az országgyűlési képviselője volt...

Közleményében egyébként az Állami Számvevőszék arra is felhívja a figyelmet, hogy az ellenőrzött szervezeteknek elküldött jelentéstervezetek, valamint az abban lévő számvevőszéki megállapítások még tervezetek és nem nyilvánosak, a jelentéseket kizárólag az Állami Számvevőszék jogosult nyilvánosságra hozni, így a jelentéstervezetekben lévő megállapítások és egyéb információk nyilvánossá tétele jogosulatlan adatkezelést valósít meg, ami veszélyezteti a jogállam működését. Ezt valószínűleg azért került bele a dokumentumba, mert, ahogy arról mi is írtunk, nemrég részletek jelentek meg arról a jelentéstervezetről, amely szerint a Kétfarkú Kutya Párt nem szabályszerűen használta fel a neki járó költségvetési támogatást.

„Öt nap helyett csak 8 nap alatt tudtuk leadni a 176 430 oldalas elszámolást, az Állami Számvevőszék pedig úgy tesz, mintha nem kapott volna tőlünk semmit. Az ÁSZ-al beszélni fél éve nem sikerül: e-mailekre nem válaszolnak, telefont nem veszik fel és iwiw-en is elérhetetlen a szervezet” – írta az eset kapcsán viccpárt.
Szerző
Frissítve: 2019.01.27. 16:31

Ónos eső miatt lehet nehezebb a közlekedés hétfőn reggel

Publikálás dátuma
2019.01.27. 15:05
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Várhatóan hosszabb menetidővel kell számolni hétfőn reggel a közúti közlekedésben, mivel a csúcsforgalom idején ónos eső eshet az ország több területén.
A Magyar Közút tájékoztatása szerint főként a középső országrészben kell intenzív ónos esőre számítani, míg a Dunántúlon úgynevezett tapadó hó (magas víztartalmú hó), Budapesten és környékén pedig havas eső, fagyott eső és hó eshet. "A közlekedők az ónos esővel és intenzívebb havazásban érintett területeken várhatóan hosszabb menetidővel számolhatnak" - írták a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.
A síkosságmentesítési munkákat az előírások szerint az egyes útszakaszok forgalomnagysága és az úthálózatban betöltött szerepük szerint látják el: először az autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást, ezt követik a településeket összekötő mellékutak, illetve alacsony forgalmú bekötőutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítése. Ónos eső esetén a lehetséges helyszíneken megelőző sószórást végeznek a szakemberek. Ez ugyanakkor csak ott lehet hatásos, ahol kisebb mennyiségű fagyott eső hull, ugyanis az intenzívebb csapadék könnyen lemoshatja a burkolatról a megelőzésképpen kijuttatott síkosságmentesítő anyagokat is, így az ónos eső azonnal a burkolatra tud fagyni. Az ónos eső ideje alatt ezért a szükséges beavatkozások is több időt vehetnek igénybe - közölték.
Szerző

Így akarjon segíteni az ember: nyolc év börtönt is kaphat a magyar etikus hacker

Publikálás dátuma
2019.01.27. 12:23
Illusztráció: Shutterstock
A tizenéves fiatal még 2017 nyarán tárt fel a Magyar Telekom informatikai rendszerében egy felhasználók százezreit fenyegető hibát. A cég feljelentette, a vádirat pedig szigorú - és furcsa - lett.
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a napokban számolt be annak a a tizenéves fiatalnak a büntetőperéről, aki 2017 nyarán felhasználók százezreit veszélyeztető hibát tárt fel a Magyar Telekom informatikai rendszerében. A TASZ tájékoztatása szerint "az ügyészség olyan vádirat alapján kér börtönt", amelyből "nem derül ki, hogy pontosan mit is követett el" - idézi az Index. Mint írják, például nincs benne az elkövetés helye, ideje, eszközei vagy éppen módja,
„és általában semmi, amit a törvényes vádhoz szükséges lenne részletesen bemutatni”.

A fiatalnak a hírek szerint az ügyészség szokatlan vádalkut ajánlott fel: ha beismeri a bűnösségét, 2 év felfüggesztettet kap, ha nem, akkor akár 5 év letöltendő börtönbüntetést fognak kérni. Miután ezt elutasította, az ügyészség súlyosbított a vádiraton: most már azt írják, hogy a vádlott bűncselekményt közérdekű üzem megzavarásával követte el, így akár 8 évig terjedő szabadságvesztést is kaphat. Emellett előzetes letartóztatást is kezdeményeztek, az ügyészségnek azzal a meglehetősen furcsa indoklással, hogy „nem vagyunk informatikusok, de a médiából tudjuk, hogy ha valaki számítástechnikai eszköz és internetkapcsolat birtokában megfelelő szaktudással rendelkezik, akkor ezeket a digitális lábnyomokat, amiket hagy, azokat el is tudja tüntetni” Az előzetes letartóztatást a bíróság végül visszautasította. A vádiratban leírt "közérdekű üzem megzavarása" egyébként a beszámolók szerint az volt, hogy a nyilvános, interneten elérhető felhasználói útmutatóban felfigyelt egy DNS-kiszolgálóhoz tartozó olyan IP-címre, amiről kiderült: azon keresztül rendszergazdai jelszót lehet szeretni, majd azzal belépni a Magyar Telekom belső informatikai rendszerébe.

A hibát jelezte a Telekomnak, sőt, be is ment a céghez, hogy személyesen adhassa át a biztonsági kockázatról készített elemzését a cég kiberbiztonsági szakembereinek

- ezért is nevezik "etikus" hackernek, vagyis a célja éppen az volt, hogy a vállalat figyelmét felhívja a hibára, hogy azt kijavíthassák. „ A találkozón tapasztaltak azonban nem nyugtatták meg afelől, hogy a hibát tényleg megszüntetik, ezért később ismét belépett a rendszerbe, hogy tesztelje azt. Mint kiderült, semmit sem javítottak ki, ügyfelünket viszont ekkor már feljelentették” – írja a TASZ.

A Magyar Telekom reagált az ügyben most megjelent új információkra, mint írták, "a konkrét esetben a Magyar Telekom ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, ugyanis a hacker – az etikus hackelés kereteit túllépve – az első támadást követően újabb támadásokat indított, az addig megszerzett adatok segítségével további rendszerek feltörésébe kezdett. A támadás ügyfelek személyes adatait nem érintette, azok teljes biztonságban voltak és vannak. A támadása nem érintette azokat a távközlési hálózatokat sem, amelyeken az ügyfelek kommunikálnak. A hacker által feltárt hiányosságokat cégünk haladéktalanul kijavította, megszüntette”
Szerző