A Kétfarkú Kutya Párt lett az Állami Számvevőszék újabb "kiszemeltje"

Publikálás dátuma
2019.01.27. 09:43

Több szabálytalanságot is megállapított az Állami Számvevőszék a Magyar Kétfarkú Kutya Párt állami támogatásának felhasználásával kapcsolatban, miután a szervezet leadta az elszámolását.
Elképzelhető, hogy a Párbeszéd és a Momentum után a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) lehet az a szervezet, amelyikre rászáll az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Az MKKP ugyanis a honlapján azt írja, "úgy tűnik, mi leszünk a következő ÁSZ-károsult". Egyben idézik a számvevőszék megállapításait a párt elszámolásával kapcsolatban: „A Magyar Kétfarkú Kutya Párt a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatást nem szabályszerűen használta fel. A választási kampány költségeire vonatkozó kortlátozás betartása tekintetében nem volt átlátható és elszámoltatható. A tiltott támogatásra vonatkozó finanszírozási tilalmak betartása nem volt átlátható és elszámoltatható. Az egyéni jelöltek által a párt javára lemondott költségvetési támogatás felhasználása szabályszerű volt." Erről több sajtóorgánum is beszámolt.
Az Index cikkben például az olvasható, 
arról egyelőre nincs szó, hogy a párt büntetést kapna, vagy megvonnák a támogatását, mint ahogy azt tette az ÁSZ a Momentum és a Párbeszéd esetében, de az MKKP arra számít, hogy ők is hasonló sorsra jutnak majd.

„Ezt ugye mind azért, mert 5 nap helyett csak 8 nap alatt tudtuk leadni a 176 430 oldalas elszámolást, az Állami Számvevőszék pedig úgy tesz, mintha nem kapott volna tőlünk semmit. Az ÁSZ-al (sic!) beszélni fél éve nem sikerül: emailekre nem válaszolnak, telefont nem veszik fel és iwiw-en is elérhetetlen a szervezet. Úgyhogy esélyes, hogy úgy járunk majd, mint a Példabeszéd és a Momentán" - írja az MKKP.
Az esetet először megíró hvg.hu felidézi: az ÁSZ jelentéstervezetét tilos nyilvánosságra hozni, de a kétfarkúak elérhetővé tették az arra adott válaszaikat, pontosabban „a Magyar Kétfarkú Kutya Párt Háttéroligarchájának Egyik Ismerősének Megállapításait és a Pártelnök Véleményét az Állami Számvevőszék EL-0939-002/2018 sz. Ellenőrzési Eljárásáról és a Számvevőszéki jelentéstervezetéről. Ugyanakkor a már fél éve nyilvános elszámolásukat is ismét közzétették. Az ÁSZ kért továbbá olyan nyilatkozatokat, amiben a nem pénzbeli támogatásokról nyilatkoznak, a nem pénzbeli támogatások értékeléséről, a vagyonhasznosítási szerződésekről. Ilyenek a párt szerint nem voltak, ezért ezekre nemleges nyilatkozatot adtak le. Majd hosszasan ismertetik a Magyar Államkincstárral és a Közbeszerzési Hatósággal folytatott procedúrát, mégpedig „Elképesztő titkok a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és háttérsimogatói által ellopott kampánypénz sorsáról II. rész” címmel.
Az ÁSZ MKKP-vel szembeni azért nagyon különös, mert a Momemtumhoz és a Párbeszédhez is kísértetiesen hasonló módon viszonyul a számvevőszék. Lapunk december végén írta meg: az ÁSZ továbbra sem hajlandó tudomást venni arról, hogy a Párbeszéd és a Momentum már hetekkel korábban megküldte a kampányfinanszírozásukról szóló dokumentumokat. A két pártnak először felfüggesztették az állami támogatását, aztán ezt feloldották, majd újra felfüggesztették, a következő lépésben pedig feljelentették a két ellenzéki pártot. Az ÁSZ buzgóságának köszönhetően most már az adóhatóság vizsgálódik az ügyben.
Szerző

Ritka nap a mai az időjárásban

Publikálás dátuma
2019.01.27. 08:42
Fotó: Shutterstock
A lassan mögöttünk hagyott hét csapadékos, szeles időjárása után vasárnap egyetlen megyére sem adott ki figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat.
A hét utolsó napján nyugat, délnyugat felől fokozatosan elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet, csupán fátyolfelhők maradhatnak az égen. Északkeleten ugyanakkor erősen felhős marad az ég, ott továbbra is előfordulhat hószállingózás, gyenge havazás, de ebből jellemzően csak 1-2 centiméter friss hó hullhat.
A délkeleti szél megélénkül, az Észak-Dunántúlon meg is erősödik. A csúcshőmérséklet a Dunától keletre -2 és +4, a Dunántúlon 3 és 8 fok között várható. Késő estére +4 és -4 fok közé hűl le a levegő, ekkor is a nyugati országrészben lesz magasabb a hőmérséklet.

Hétfőre virradóra aztán az átmeneti felhőzetcsökkenést követően nyugat felől ismét erősen megnövekszik a felhőzet. A Dunántúlon, illetve a Duna vonalában egyre többfelé várható csapadék: jellemzően eső, de a Dunántúl keleti felében ónos eső is hullhat. Utóbbi miatt hétfőre az OMSZ három megyére (Komárom-Esztergom, Pest és Nógrád) is elsőfokú figyelmeztetést adott ki.
Szerző
Frissítve: 2019.01.27. 08:46

Több mint kétmilliárd a tét - Ellenőrizte már a lottószelvényét?

Publikálás dátuma
2019.01.26. 19:50
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 45 (negyvenöt) 67 (hatvanhét) 79 (hetvenkilenc) 86 (nyolcvanhat) 88 (nyolcvannyolc) Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 42 darab, nyereményük egyenként 1.506.625 forint; 3 találatos szelvény 2410 darab, nyereményük egyenként 28.005 forint; 2 találatos szelvény 74.812 darab, nyereményük egyenként 1975 forint. Joker: 183258
Frissítve: 2019.01.26. 20:11