Csapadékos lehet a jövő hét, szokatlanul meleg hétvégével

Hétfőn csapadékos napunk lesz, főként az ország középső részein ónos eső is lehet. Jövő héten is többször eshet, majd hétvégére felmelegedés jöhet, és akár 10 fok feletti hőmérsékletet is mérhetünk.
Vasárnap este, éjjel délnyugat felől fokozatosan beborul az ég, és az éjszaka második felében a Dunántúlon, hétfőn már másutt is sokfelé várható csapadék: a keleti, délkeleti megyékben esőre, másutt kezdetben vegyes halmazállapotú csapadékra, majd egyre inkább havazásra kell számítani. A reggeli, délelőtti órákban főként a középső területeken átmenetileg intenzív ónos eső is lehet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyére másod-, Veszprém és Nógrád megyére pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki az ónos eső miatt.
Elsősorban a Dunántúlon és a középső országrészben kiadós mennyiségű csapadék valószínű. Az eleinte délkeleti szél, hétfőn északira, északnyugatira fordul és megélénkül, az Észak-Dunántúlon helyenként meg is erősödik.

Hétfőre virradóra a legalacsonyabb hőmérséklet általában +2 és -6 fok között alakul, de északkeleten a kezdetben kevésbé felhős tájakon ennél hidegebb is lehet. Fagypont feletti hőmérsékletre elsősorban a Nyugat-Dunántúlon lehet számítani. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire 0 és +7 fok között várható, ekkor délkeleten lesz a legenyhébb az idő.

Ami a jövő hét további napjait illeti, többször lehet csapadék, de a hétvégére melegedés várható, ekkor akár 10 Celsius-fok feletti maximumokra is számítani lehet.

Kedden számottevő csapadék még nem valószínű. A leghidegebb órákban mínusz 5 és 0, napközben 0 és plusz 6 fok között alakul a hőmérséklet.

Szerdán a keleti határnál előfordulhat kisebb eső, ónos eső, nyugaton néhol gyenge havazás. A minimum hőmérséklet többnyire mínusz 8 és mínusz 3 fok között, a kevésbé felhős, havas tájakon mínusz 8 fok alatt alakul. A legmagasabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 5 fok között valószínű.

Csütörtökön többfelé várható csapadék; nyugaton hó, másutt vegyes halmazállapotú. Néhol megerősödik a szél is. A leghidegebb órákban mínusz 6 és mínusz 1, napközben mínusz 1 és plusz 5 fok között alakul a hőmérséklet.

Február első napján, péntek reggel párás, foltokban zúzmarás idő várható, majd feloszlik a köd és változóan felhős lesz az ég. Reggel a ködös tájakon hószállingózás, ónos szitálás előfordulhat, este nyugaton lehet eső, záporeső. A szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 6 és 0, a maximum plusz 1 és 6 fok között alakul.

Jövő szombaton és vasárnap többfelé várható eső, zápor, és erős lesz a szél is. Szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 3 és plusz 2, vasárnap 0 és plusz 6 fok között alakul. A nappali maximumok szombaton plusz 3 és 10, vasárnap 4 és plusz 13 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben.

Hú, de izgalmas: vajon a Fidesz-KDNP-t is megbünteti az ÁSZ?

Publikálás dátuma
2019.01.27. 16:05

Fotó: Németh András Péter
Az Állami Számvevőszék a tavalyi országgyűlési választások kampánypénzeit ellenőrzi hét szervezetnél, köztük a kormánypártoknál.
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) honlapján vasárnap megjelent egy közlemény, amely szerint az Országgyűlés legfőbb pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerve a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek törvényben előírt ellenőrzése kapcsán hét jelölő szervezet ellenőrzését végzi el. A listán – az MSZP, a DK, a Jobbik, az LMP, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata mellett – a Fidesz-KDNP neve is szerepel - szúrta ki a 168óra. Az ÁSZ, mint írják, a 2018. április 8-i országgyűlési választásokat követő egy éven belül ellenőrzi a jelöltek és jelölő szervezetek választásra fordított pénzeszközeinek felhasználását, és mindenben a vonatkozó törvényi előírások szerint, a jogállam védelme, a törvényi előírások betartása érdekében jár el.

Kérdés, hogy az ÁSZ mindent rendben talál-e annál a Fidesznél, amelynek Domokos László elnök 2010-ig az országgyűlési képviselője volt...

Közleményében egyébként az Állami Számvevőszék arra is felhívja a figyelmet, hogy az ellenőrzött szervezeteknek elküldött jelentéstervezetek, valamint az abban lévő számvevőszéki megállapítások még tervezetek és nem nyilvánosak, a jelentéseket kizárólag az Állami Számvevőszék jogosult nyilvánosságra hozni, így a jelentéstervezetekben lévő megállapítások és egyéb információk nyilvánossá tétele jogosulatlan adatkezelést valósít meg, ami veszélyezteti a jogállam működését. Ezt valószínűleg azért került bele a dokumentumba, mert, ahogy arról mi is írtunk, nemrég részletek jelentek meg arról a jelentéstervezetről, amely szerint a Kétfarkú Kutya Párt nem szabályszerűen használta fel a neki járó költségvetési támogatást.

„Öt nap helyett csak 8 nap alatt tudtuk leadni a 176 430 oldalas elszámolást, az Állami Számvevőszék pedig úgy tesz, mintha nem kapott volna tőlünk semmit. Az ÁSZ-al beszélni fél éve nem sikerül: e-mailekre nem válaszolnak, telefont nem veszik fel és iwiw-en is elérhetetlen a szervezet” – írta az eset kapcsán viccpárt.
Szerző
Frissítve: 2019.01.27. 16:31

Ónos eső miatt lehet nehezebb a közlekedés hétfőn reggel

Publikálás dátuma
2019.01.27. 15:05
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Várhatóan hosszabb menetidővel kell számolni hétfőn reggel a közúti közlekedésben, mivel a csúcsforgalom idején ónos eső eshet az ország több területén.
A Magyar Közút tájékoztatása szerint főként a középső országrészben kell intenzív ónos esőre számítani, míg a Dunántúlon úgynevezett tapadó hó (magas víztartalmú hó), Budapesten és környékén pedig havas eső, fagyott eső és hó eshet. "A közlekedők az ónos esővel és intenzívebb havazásban érintett területeken várhatóan hosszabb menetidővel számolhatnak" - írták a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.
A síkosságmentesítési munkákat az előírások szerint az egyes útszakaszok forgalomnagysága és az úthálózatban betöltött szerepük szerint látják el: először az autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást, ezt követik a településeket összekötő mellékutak, illetve alacsony forgalmú bekötőutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítése. Ónos eső esetén a lehetséges helyszíneken megelőző sószórást végeznek a szakemberek. Ez ugyanakkor csak ott lehet hatásos, ahol kisebb mennyiségű fagyott eső hull, ugyanis az intenzívebb csapadék könnyen lemoshatja a burkolatról a megelőzésképpen kijuttatott síkosságmentesítő anyagokat is, így az ónos eső azonnal a burkolatra tud fagyni. Az ónos eső ideje alatt ezért a szükséges beavatkozások is több időt vehetnek igénybe - közölték.
Szerző