„...akkor a beteg halála esetén ki lesz a felelős a történtekért?”

Publikálás dátuma
2019.01.28. 10:03

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Újabb adalékok a Honvédkórház drámájához. Még novemberben egy orvos állásfoglalást kért feletteseitől, miként kezelje a letehetetlen, már betegbiztonságot veszélyeztető körülményeket a Honvédkórház sürgősségijén. Választ máig nem kapott.
Csak az az egyetlen kérdés, hogy miért nem zárták be az ellátásra alkalmatlan és törvénytelenül működő osztályt kórházat? - teszi fel a kérdést Kunetz Zsombor Facebook-oldalán annak kapcsán, hogy egy a Honvédkórház sürgősségi osztály állopatairól szóló belső orvosi segélykérést. Az orvos- egészségpolitikus a posztján teljes terjedelmében közli azt a levelet, amelyben egy orvos a feletteseitől és egyben munkatársaitól is állásfoglalást vár, hogy mi a teendő, amikor a lehetetlen körülmények már veszélyeztetik a beteget. A Népszava úgy tudja, noha a levél még november elején született, választ eddig nem kapott senkitől a feladója. A levélben leírtak szerint: • az osztályon egyre vállalhatatlanabbak a munkakörülmények • a kellő számú orvos, szakdolgozó hiánya miatt a bennfekvők későn kapnak terápiát, vagy a vizsgálat későn történik meg a betegek pedig a fektetőbe ragadnak „Ez nyilvánvaló betegveszélyeztetés, és ha bármelyik ilyen betegellátásból bírósági ügy lesz, akkor biztosan fel fog merülni kérdésként, hogy ha ennyire nem volt ellátó kapacitás, akkor miért nem történt meg a készenlétes behívása, vagy az osztály lemondása.” - írja az orvos. Noha hivatalos kommunikáció szerint „kaptunk új felszerelést”, a fektetőben a kis kórteremben nincsenek monitorok, és a III/3-as vizsgáló betegellátásra alkalmatlan, semmilyen szükséges felszerelés nincs benne, senki nem tölti fel a kifogyott készletet. Így a hosszú hétvége valamelyik napján nem volt benne EKG, vérnyomásmérő mandzsetta, infúzió, Heparin, branül ragasztó, lázmérő, és még pár dolog, ami most nem jut hirtelen eszembe. Csak pont az i-re, hogy a vérnyomásmérő és a pulzoximéter egyszerre nem használható. Ennek ellenére úgy csinálunk, mintha használható lenne, és rendszerint be van osztva oda valaki…” Hozzáteszi: egy egyszerű kézi vérnyomásmérő az osztályon jelentősen megkönnyítené a fekvő betegek vérnyomás kontrollját – nem kéne mindenkit ki-be tologatni a vizsgálóból paraméter kontroll céljából. A levélíró azt is tudakolta, hogy „Hol van az a pont, amikor ki lehet mondani, hogy válsághelyzet van az osztályon, az ellátandó betegekre egyértelműen kevés az ellátókapacitás (és a felszerelés)?” Végül azzal zárja az orvos a levelét: „Szóval kérdem én: hol a határ? Meddig felelünk mi a betegeinkért, és mikortól tehető felelőssé a kórházvezetés, akinek számos alkalommal jeleztük a működésképtelenségünket, de mégis lényegileg változatlan (vagy romló) feltételek mellett működésre kényszerít? Ha egy sebész szakorvos nekiáll operálni műtősnő helyett egy fogászati asszisztenssel, anesztes helyett egy frissen végzett aneszt-intenzívesnek készülő orvossal, műtőssegéd helyett egy betegszállítóval és második szakorvos helyett egy hatodéves orvostanhallgatóval, akkor a beteg halála esetén ki lesz a felelős a történtekért? Mert ha azt gondoljuk, hogy a sebész is felelősségre vonható, akkor jelenleg mindannyian nagy bajban vagyunk!!! " 
Szerző
Frissítve: 2019.01.28. 12:26

Schwarzenegger búcsúztathatja Andy Vajnát

Publikálás dátuma
2019.01.28. 08:46
Arnold Schwarzenegger
Fotó: Facebook
A világsztár régi jó barátja volt a producernek, ő mondhat beszédet Vajna gyászszertartásán is.
Arnold Schwarzenegger búcsúztathatja csütörtökön Andy Vajnát Budapesten, a Fiumei úti sírkertben – írja a Blikk. A bulvárlap értesülései szerint a filmsztár igent mondott a felkérésre, hogy beszédet mondjon a szertartáson – jelenleg úgy áll, hogy Schwarzenegger valóban itt is lesz a szertartáson. A lap úgy tudja, hogy a kormány képviselője szintén jelen lesz, valamint a filmszakmai részéről is méltatják majd a múlt vasárnap elhunyt producert.  Arnold Schwarzenegger hamarosan Budapestre utazik. Felkérték, hogy mondjon beszédet a temetésen. Ők nem csak kollégák voltak, hanem majdnem 30 évig nagyon jó barátok is, így érthető, hogy őt kérték fel – mondta a lapnak Vajna egyik jó barátja. Vajna korábban több interjúban is elmondta, hogy Hollywoodban több, életre szóló  barátságot is kötött. Schwarzeneggerrel az 1990-es Total Recall – Az emlékmás című film forgatásán ismerkedtek meg, barátságukon pedig sem az évek, sem a távolság nem változtatott. A színész többször meglátogatta Magyarországon Vajnát, tavaly ősszel a producernél vendégeskedett, halálhíre megdöbbentette a sztárt. „Andy nagyon jó barátom volt, egyben Hollywood egyik forradalmasítója. Ő bebizonyította, hogy nincs szükség nagy stúdiókra ahhoz, hogy olyan filmeket hozzon össze, mint például a Terminátor 2 vagy a Total Recall. Andynek hatalmas szíve volt, ő volt az egyik legnagylelkűbb ember, akit valaha ismertem. Hiányozni fog. Mélyen együtt érzek a családjával” - írta korábban Facebook-oldalán a világhírű színész.
Szerző

Élesbe fordul a főpolgámester-jelöltek csatája

Publikálás dátuma
2019.01.28. 08:45

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Hosszú évekig csak beszéltek róla a politikusok és elemzők, ma viszont elstartolt az ország első előválasztása.
– Jó, hogy végre eljutottunk a XXI. századba – így fogalmazott lapunk érdeklődésére Virág Andrea, a Republikon Intézet elemzője arról, hogy ma elkezdődött Budapest és egyben Magyarország első előválasztása. A procedúráról hosszú éveken át beszéltek szakértők és ellenzéki politikusok, de eddig egyszer sem hirdették meg ezt a procedúrát. A Republikon Intézet már 2015-ben nyilvánosságra hozta javaslatát a miniszterelnök-jelölti előválasztásról. Ez négy éve elmaradt és a tavaly április országgyűlési voksolás előtt sem sikerült megszervezni, pedig akkor is többen javasolták. Nem véletlen ugyanakkor, hogy a hétfőn kezdődő és vasárnapig tartó történelmi voksolásra ennyit kellett várni, hiszen az előválasztás megannyi gyakorlati kérdést vet fel. Virág Andrea szerint is nehéz pontosan megmondani, hogy mire lehet számítani, hiszen hiába jól működő példa mondjuk az amerikai előválasztási rendszer, egy az egyben azt nem vehette át Budapest. Az viszont fontos – folytatta a szakértő –, hogy elindult a procedúra, és voltak, akik mertek új utat választani.
A közös ellenzéki főpolgármester-jelöltet kereső előválasztását az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Szolidaritás rendezi. A két induló: a szocialista Horváth Csaba, és a párbeszédes Karácsony Gergely. Voksolni többféleképpen lehet, az az 1400 ember, aki előzetesen regisztrált, online is leadhatja a szavazatát. Az, aki nem regisztrált, a hagyományos módon, hét utcai szavazósátorban továbbá a Párbeszéd valamint az MSZP összesen huszonöt irodájának egyikében szavazhat. A Republikon Intézet szakértője az első előválasztás gyenge pontjairól szólva azt említette: az időzítése biztosan nem volt tökéletes, mert már tavaly ősszel meg kellett volna tartani procedúrát. Az is jobb lett volna talán, ha egy időben, egyszerre vesz benne részt mindenki, azaz nem kétfordulós a verseny – utalt Virág Andrea arra, hogy a Horváth-Karácsony meccs győztesével vív majd meg a nyáron Puzsér Róbert, akit az LMP támogat. Legalábbis elviekben. A szakértő szerint ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy lesz második forduló: az önkormányzati voksolást megelőző EP-választás és az addigi események ugyanis sok mindent megváltoztathatnak. Itt érdemes felidézni, hogy a szocialista főpolgármester-jelölt, Horváth Csaba szerint sem lesz második kör, a lapunknak adott interjúban azt mondta: "Puzsér Róbertnek addigra nem lesz érdemi támogatottsága." (Erre nem reagált Puzsér, de arra igen, hogy Horváth trollnak nevezte őt. Szerinte ezerszer inkább tekinthetők trollnak, azok a főpolgármester-jelöltek, "akiknek betartható ígéret nem hagyta el a száját az elmúlt hetekben".)
Arra a felvetésünkre, hogy a Horváthra és Karácsonyra összesen 12 ezer ajánlást adtak le a majd kétmilliós városban, Virág azt mondta: egy átlagszavazó inkább nem mozdul meg kétszer. – Tehát az ajánlások számából nem jósolhatjuk meg, hogy mennyien fognak az urnákhoz járulni. Márpedig ez a nagyobb kérdés – jelezte. Kérdésünkre a szakértő azt nem tudta megmondani, hogy mi az a határ, ami alatt sikertelen lenne az előválasztás. Virág Andrea annyit mondott csupán: ha tízezres nagyságrendben mennek el voksolni az emberek, akkor az már elfogadható lenne – hiába alacsony ez a szám is a választóképes budapesti polgárokhoz képest. Abban egyébként Karácsony Gergely és Horváth Csaba is egyetértett, hogy akár már egy ötezres részvételű előválasztásnak is nagyobb értelme van, mint annak, hogy öt ember válasszon ki valakit egy szobában.

Erős támogatók

Két volt miniszterelnök, Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc is Karácsony Gergelyt támogatja az előválasztáson. Bajnai szerint Karácsony bizonyította alkalmasságát azzal, hogy Zuglót ellenszélben is jól vezette, ráadásul a felmérések alapján neki van nagyobb esélye legyőzni a „Fidesz emberét.” Gyurcsány azzal indokolta döntésüket: „Mindkét jelöltet alkalmasnak gondoljuk Budapest vezetésére, felszabadítására. Tekintettel arra, hogy meggyőződésünk szerint Karácsony Gergely személyében és programjában nagyobb eséllyel tudja integrálni a természete szerint színes ellenzéki szavazótábort, neki van a legnagyobb esélye a győzelemre."

Karácsony Gergely tíz pontja

A párbeszédes Karácsony Gergely a tíz ponton nyugvó Budapest mindenkié! programját ajánlotta a fővárosiak figyelmébe szombaton. Ő olyan Budapestet akar:
ahol mindenki részt vehet a közös döntéseink meghozatalában
ahol mindenkinek jár a tiszta levegő
amely küzd a klímaváltozás ellen és alkalmazkodik annak hatásaihoz
ahol mindenki érezheti a természet közelségét
ahol a közlekedés nem probléma
ahol a megfelelő lakhatás mindenki számára elérhető
ahol mindenkinek egyenlő esélye van a boldogulásra
ahol virágzik a korszerű, tudásintenzív gazdaság
ahol mindenütt jó élni
amely aktív része a nemzetközi vérkeringésnek

Horváth Csaba öt pontja

A szocialista Horváth Csaba már január elején nyilvánosságra hozta a Szabad Budapestet most! programját, amely öt pontra épül.
Kirabolt és kiszolgáltatott város helyett önálló Budapestet! Elszegényedő város és romló szolgáltatások helyett elegendő pénzt! Budapestnek! Rossz életminőség és hanyatló ellátórendszer helyett egészséges Budapestet! Tízezrével kivágott fák helyett zöld Budapestet! Bűnözés és korrupció helyett biztonságot és rendet Budapestnek!

Szerző
Frissítve: 2019.01.28. 10:26