Orbán pálfordulásától tart Amerika

Publikálás dátuma
2019.01.28. 11:00
David Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete és Orbán Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda
Fontos katonai megállapodást halasztgat másfél éve az Orbán-kormány, hiába tett feléjük több baráti gesztust is az Egyesült Államok. Többen is a miniszterelnök Moszkva felé sodródásától tartanak.
Az amerikai kormány magas rangú diplomatái egyre jobban aggódnak amiatt, hogy Orbán Viktor egyre határozottabban Oroszország felé irányítja Magyarországot, és hogy próbálja hazánkat fokozatosan függetleníteni az amerikai szövetségesi kapcsolatoktól, írja az Átlátszó. Az aggodalom egyik oka, hogy a magyar kormány közel másfél évnyi tárgyalássorozat után sem hajlandó aláírni az amerikai és a magyar kormány közötti, úgynevezett védelmi együttműködési megállapodás (Defense Cooperation Agreement, DCA) megújítását. 

Orbán semlegességet akar - vagy Kelet felé fordul?

Az is feltűnt Washingtonban, hogy a magyar fegyverbeszerzésekből az amerikaiaknak nem jutott: decemberi bejelentés szerint helikoptereket az európai Airbustól, tankokat a németektől, mobil repülőgép-hangárt pedig a svédektől vesz Magyarország. Eközben az amerikai kormány viszont több gesztust is tett az Orbán-kormány felé, mutatva, hogy vége az Obama elnöksége alatt jellemző kritikáknak. A vidéki magyar sajtó támogatására ígért kétszáz millió forintos pályázatot eltörölték, Mike Pompeo pedig fogadta Szijjártó Pétert tavasszal. David Cornstein nagykövet pedig még a CEU elkergetése után is úgy nyilatkozott a 168 Órának: bízik Orbán Viktorban. A védelmi együttműködési megállapodás aláírása mindezek miatt egy fontos jelzés lett az amerikai külügyi vezetés számára: annak elfogadása magyar részről azt mutatná, hogy Orbán Viktor elkötelezett az ország nyugati és amerikai szövetségi kapcsolatai iránt, és nem mozdul tovább Moszkva irányába. Orbán és a magyar tárgyaló felek az elmúlt másfél évben többször megígérték, hogy aláírják a megállapodást, majd visszatáncoltak és olyan kifogásokat említettek, amelyek meglepték az amerikai diplomatákat és amelyeket nem is tudtak minden alkalommal hitelesnek elfogadni. Az egyik ilyen az volt: az európai uniós szabályok teszik lehetetlenné a DCA aláírását. Egy másik magyarázat, amelyet Orbán adott: a Fidesz-képviselők egy csoportja ellenzi a DCA egyes pontjait, és mivel nincs hatalma e képviselőcsoport felett, nem tudja őket meggyőzni.
Tavaly decemberben pedig három, a beszélgetés részleteit ismerő forrás szerint
Orbán Viktor azt mondta David Cornstein nagykövetnek: olyan országot akar, mint Ausztria. Ausztria katonailag semleges, nem NATO-tagország.

Az üggyel kapcsolatban az Átlátszó megkereste Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárt, ám kérdéseikre a cikk megjelenéséig nem kaptak választ. Egy magas rangú, névtelenséget kérő magyar kormányzati illetékes azonban úgy fogalmazott a portál kérdésére: Orbán nagyra értékeli a NATO-tagság nyújtotta védelmet és továbbra is részt vesznek magyar katonák a NATO-missziókban, de nem szívesen csatlakozna Washingtonhoz az egyre feszültebb kínai, illetve orosz viszonyt illetően. „Az a lényeg, hogy Orbán üzletelni akar Oroszországgal” mondta. „Mi akkor lázadunk, amikor megpróbálnak minket kioktatni arról, mi a helyes viselkedés Kínával szemben. Hogy kínai ügynökök vagyunk, és hasonlók.” A védelmi együttműködési megállapodásról szóló tárgyalások elhúzódása, illetve Orbánnak a katonai semlegességre tett utalása egyre inkább aggasztja a magas rangú amerikai diplomatákat, és egyre kiemeltebb helyet kap a két ország közötti párbeszédben. A héten Mike Pompeo amerikai külügyminiszter felhívta Orbán Viktort. A beszélgetésről az amerikai külügyminisztérium által kiadott rövid közlemény azt írja: a telefonhívás témája az amerikai-magyar stratégiai együttműködés megerősítésének fontossága volt, beleértve a „bilaterális védelmi kapcsolatokat.”A közlemény nyelvezete azt sugallta, hogy a téma a DCA volt, és a lap forrásai megerősítették, hogy valóban szóba került a megállapodás az amerikai külügyminiszter és a magyar miniszterelnök beszélgetése során. A magyar kormánynak a beszélgetésről kiadott közleménye valamivel bőbeszédűbb volt, eszerint a politikusok „kifejezték szándékukat, hogy a közeljövőben személyes találkozón is egyeztetnek majd.” A tényfeltáró portál információi szerint Mike Pompeo még februárban Magyarországra látogathat.

Mi az a DCA?

A most újratárgyalandó megállapodást az 1997. évi XLIX. törvény tartalmazza. Ebből kiderül, hogy a DCA a hazánk területén tartózkodó fegyveres erőkre vonatkozó szabályokat fekteti le. Ide tartozik például, hogy bűncselekmény gyanúja esetén mely ország hatóságai járnak el (amerikai katona esetében alapvetően az amerikaiak), mi történik, ha az amerikai fegyveres erők tagja közlekedési balesetben értintett. Ez a megállapodás alapján hordhatnak fegyvert és egyenruhát az amerikai katonák Magyarország területén, és ez biztosítja az amerikai fegyveres erők által a hazánk területére behozott eszközök, berendezések és egyebek adó- és vámmentességét.

Szerző

„...akkor a beteg halála esetén ki lesz a felelős a történtekért?”

Publikálás dátuma
2019.01.28. 10:03

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Újabb adalékok a Honvédkórház drámájához. Még novemberben egy orvos állásfoglalást kért feletteseitől, miként kezelje a letehetetlen, már betegbiztonságot veszélyeztető körülményeket a Honvédkórház sürgősségijén. Választ máig nem kapott.
Csak az az egyetlen kérdés, hogy miért nem zárták be az ellátásra alkalmatlan és törvénytelenül működő osztályt kórházat? - teszi fel a kérdést Kunetz Zsombor Facebook-oldalán annak kapcsán, hogy egy a Honvédkórház sürgősségi osztály állopatairól szóló belső orvosi segélykérést. Az orvos- egészségpolitikus a posztján teljes terjedelmében közli azt a levelet, amelyben egy orvos a feletteseitől és egyben munkatársaitól is állásfoglalást vár, hogy mi a teendő, amikor a lehetetlen körülmények már veszélyeztetik a beteget. A Népszava úgy tudja, noha a levél még november elején született, választ eddig nem kapott senkitől a feladója. A levélben leírtak szerint: • az osztályon egyre vállalhatatlanabbak a munkakörülmények • a kellő számú orvos, szakdolgozó hiánya miatt a bennfekvők későn kapnak terápiát, vagy a vizsgálat későn történik meg a betegek pedig a fektetőbe ragadnak „Ez nyilvánvaló betegveszélyeztetés, és ha bármelyik ilyen betegellátásból bírósági ügy lesz, akkor biztosan fel fog merülni kérdésként, hogy ha ennyire nem volt ellátó kapacitás, akkor miért nem történt meg a készenlétes behívása, vagy az osztály lemondása.” - írja az orvos. Noha hivatalos kommunikáció szerint „kaptunk új felszerelést”, a fektetőben a kis kórteremben nincsenek monitorok, és a III/3-as vizsgáló betegellátásra alkalmatlan, semmilyen szükséges felszerelés nincs benne, senki nem tölti fel a kifogyott készletet. Így a hosszú hétvége valamelyik napján nem volt benne EKG, vérnyomásmérő mandzsetta, infúzió, Heparin, branül ragasztó, lázmérő, és még pár dolog, ami most nem jut hirtelen eszembe. Csak pont az i-re, hogy a vérnyomásmérő és a pulzoximéter egyszerre nem használható. Ennek ellenére úgy csinálunk, mintha használható lenne, és rendszerint be van osztva oda valaki…” Hozzáteszi: egy egyszerű kézi vérnyomásmérő az osztályon jelentősen megkönnyítené a fekvő betegek vérnyomás kontrollját – nem kéne mindenkit ki-be tologatni a vizsgálóból paraméter kontroll céljából. A levélíró azt is tudakolta, hogy „Hol van az a pont, amikor ki lehet mondani, hogy válsághelyzet van az osztályon, az ellátandó betegekre egyértelműen kevés az ellátókapacitás (és a felszerelés)?” Végül azzal zárja az orvos a levelét: „Szóval kérdem én: hol a határ? Meddig felelünk mi a betegeinkért, és mikortól tehető felelőssé a kórházvezetés, akinek számos alkalommal jeleztük a működésképtelenségünket, de mégis lényegileg változatlan (vagy romló) feltételek mellett működésre kényszerít? Ha egy sebész szakorvos nekiáll operálni műtősnő helyett egy fogászati asszisztenssel, anesztes helyett egy frissen végzett aneszt-intenzívesnek készülő orvossal, műtőssegéd helyett egy betegszállítóval és második szakorvos helyett egy hatodéves orvostanhallgatóval, akkor a beteg halála esetén ki lesz a felelős a történtekért? Mert ha azt gondoljuk, hogy a sebész is felelősségre vonható, akkor jelenleg mindannyian nagy bajban vagyunk!!! " 
Szerző
Frissítve: 2019.01.28. 12:26

Schwarzenegger búcsúztathatja Andy Vajnát

Publikálás dátuma
2019.01.28. 08:46
Arnold Schwarzenegger
Fotó: Facebook
A világsztár régi jó barátja volt a producernek, ő mondhat beszédet Vajna gyászszertartásán is.
Arnold Schwarzenegger búcsúztathatja csütörtökön Andy Vajnát Budapesten, a Fiumei úti sírkertben – írja a Blikk. A bulvárlap értesülései szerint a filmsztár igent mondott a felkérésre, hogy beszédet mondjon a szertartáson – jelenleg úgy áll, hogy Schwarzenegger valóban itt is lesz a szertartáson. A lap úgy tudja, hogy a kormány képviselője szintén jelen lesz, valamint a filmszakmai részéről is méltatják majd a múlt vasárnap elhunyt producert.  Arnold Schwarzenegger hamarosan Budapestre utazik. Felkérték, hogy mondjon beszédet a temetésen. Ők nem csak kollégák voltak, hanem majdnem 30 évig nagyon jó barátok is, így érthető, hogy őt kérték fel – mondta a lapnak Vajna egyik jó barátja. Vajna korábban több interjúban is elmondta, hogy Hollywoodban több, életre szóló  barátságot is kötött. Schwarzeneggerrel az 1990-es Total Recall – Az emlékmás című film forgatásán ismerkedtek meg, barátságukon pedig sem az évek, sem a távolság nem változtatott. A színész többször meglátogatta Magyarországon Vajnát, tavaly ősszel a producernél vendégeskedett, halálhíre megdöbbentette a sztárt. „Andy nagyon jó barátom volt, egyben Hollywood egyik forradalmasítója. Ő bebizonyította, hogy nincs szükség nagy stúdiókra ahhoz, hogy olyan filmeket hozzon össze, mint például a Terminátor 2 vagy a Total Recall. Andynek hatalmas szíve volt, ő volt az egyik legnagylelkűbb ember, akit valaha ismertem. Hiányozni fog. Mélyen együtt érzek a családjával” - írta korábban Facebook-oldalán a világhírű színész.
Szerző