Előfizetés

Az EP-választások miatt szigorít a Facebook

MTI
Publikálás dátuma
2019.01.28. 16:35

Fotó: AFP/European Parliament
Az új szabályokat március végén kezdik majd alkalmazni Európában.
A politikai hirdetésekre vonatkozó szabályok szigorítását jelentette be hétfőn a Facebook, hogy megnehezítse a külföldi beavatkozásokat a közelgő európai parlamenti (EP-) választásokba. A tavaly kirobbant Cambridge Analytica-botrány óta megnőtt a nyomás a közösségi oldalon, hogy változtatásokat eszközöljön a szabályzatában.
„A politikai és a különböző ügyekhez kapcsolódó hirdetéseket engedélyeztetni kell majd, és azt is fel fogjuk tüntetni, hogy ki fizetett ezekért”

– mondta Nick Clegg, a Facebook globális kommunikációs részlegének vezetője brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta, hogy a módosítások nem csak a nyíltan egyes jelölteket vagy pártokat támogató hirdetésekre fognak vonatkozni, hanem azokra is, amelyek olyan, rendkívül átpolitizált témákról szólnak, mint például a bevándorlás. Mint mondta, ezen új szabályokat mintegy két hónappal az EP-választások előtt, március végén kezdik majd alkalmazni Európában, globálisan pedig még június vége előtt. Hozzátette, hogy Indiában, Izraelben és Ukrajnában ugyancsak nem várnak nyárig, hanem már a tavaszi választások előtt életbe lépnek a szóban forgó előírások. Minden politikai hirdetés hét éven keresztül megtalálható lesz egy nyilvánosan hozzáférhető adatbázisban. Tudható lesz, hogy ki és mennyit fizetett értük, valamint az is, hogy hányan látták őket, és milyen korú, nemű, lakóhelyű emberekről van szó. A vállalat hasonló átláthatósági szabályokat vezetett be az Egyesült Államokban is a tavaly év végi félidős választások előtt. Clegg arról is beszámolt, hogy új regionális központokat hoznak létre Dublinban és Szingapúrban, amelyekben a választásokhoz kapcsolódó tartalmakat elemzik majd. Az alelnök tagadta azokat a vádakat, amelyek szerint a Facebook árulná a felhasználói adatait a hirdetőknek.
„A felhasználói adatok áruba bocsátása nemcsak helytelen lenne, de az üzleti modellünket is aláásná, mivel csökkentené a szolgáltatásunk egyedi értékét”

– emelte ki.

A botrány azután robbant ki, hogy kiderült: közel 90 millió Facebook-felhasználó adatait oszthatták meg a Cambridge Analytica nevű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó céggel, amely ezek feldolgozásával próbált képet alkotni a célba vett amerikai választók politikai beállítottságáról az előző elnökválasztás előtt, és így személyre szabott üzenetekkel próbálta befolyásolni őket, tudtuk nélkül.

Összedőlt a szálloda - Sokan meghaltak egy perui lakodalomban (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.28. 13:14

Fotó: AFP/Peruvian National Civil Defense Institute
Legalább tizenöten meghaltak, amikor a heves esőzések következtében kialakuló földcsuszamlás elsodorta a lakodalom helyszínéül szolgáló szálloda egy részét.
Bár a meredek szikla közelében épült hotel leomlott falának éppen az volt a célja, hogy megvédje az épületet a lezúduló sártól, a heves esőzések következtében kialakuló földcsuszamlás nagy nyomása miatt összedőlt. A nagyjából száz esküvői vendég közül legalább tizenöten meghaltak, harmincan megsérültek, közülük öt ember állapota válságos. Sokakat a törmelékek alól kellett kimenteniük a hatóságoknak - írta az Euronews.

Halálra szekálta beosztottját: lemondott a szlovén kulturális miniszter

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.28. 12:02

Fotó: JURE MAKOVEC / AFP
Minisztériumi dolgozók szerint Dejan Presicek nap mint nap megalázta a családi problémákkal küzdő futárt. A tárca alkalmazottja végül az öngyilkosságba menekült.
Marjan Sarec szlovén kormányfő hétfőn elfogadta Dejan Presicek kulturális miniszter lemondását, aki munkahelyi zaklatás és hivatali visszaélés miatt távozott a tárca éléről - közölte a helyi sajtó. A kormányfő szerint nagyon ártott ez az emberi kapcsolatoknak a kulturális minisztériumban, és nehéz elképzelni, hogy ugyanaz a csapat folytassa ott tovább a munkát. A botrány azután tört ki, hogy két hete öngyilkos lett a minisztérium futára. A sajtóban olyan hírek láttak napvilágot, hogy a magánéleti problémákkal is küzdő férfi lelkileg megtört a munkahelyi pszichikai terror miatt.  Egy háromgyermekes apáról van szó, akinek a felesége daganatos beteg.
A minisztérium dolgozói szerint a férfit folyamatosan megalázta a miniszter, legközelebbi munkatársai is követték példáját. Sajtóhírek szerint a futárnak a miniszter és családtagjai privát ügyeit kellett intéznie, eközben zaklatták, megalázták és fenyegették.

Presicek tavaly szeptemberben lett miniszter. Sokan azonban felrótták neki, hogy csak azután lépett be a szociáldemokrata pártba (SD), miután megválasztották a kulturális tárca élére. A miniszter korábbam a ljubljanai zene- és balettművészeti konzervatóriumnak volt az igazgatója. Előző munkahelyén is több panasz érkezett rá.  Bár a miniszter mindvégig tagadta a vádakat, és a szociáldemokraták is kiálltak mellette, a kormányfőre bízták a döntést, hogy végül elfogadja-e a tárcavezető lemondását, aki a nyilvánosság nyomására hozta meg döntését. Az ötpárti, kisebbségi kormánykoalíció második legerősebb pártja a SD, amelynek három minisztere van a kabinetben.  Az MTI idézi a Vecer című napilap megjegyzését is, miszerint a Presicek-botrány néhány dologra felhívta a figyelmet: a 160 embert alkalmazó minisztériumban 74 bejelentést tettek zaklatásról, ami borzasztó képet fest a szlovén közszférában uralkodó viszonyokról.
Ha Ön vagy a környezetében valaki krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!