ÁSZ: "a Fidesz és a KDNP biztosította a közpénzek felhasználásának átláthatóságát"

Publikálás dátuma
2019.01.29. 11:10

"Az ÁSZ megállapította, hogy a két párt gazdálkodásának törvényessége biztosított volt, a könyvvezetés és a gazdálkodás során betartották a jogszabályi előírásokat" - ezt közölte az Állami Számvevőszék, miután lezárult a Fidesz és a KDNP 2016-17-es gazdálkodásának vizsgálata.
A számvevőszék szerint mindkét párt biztosította a közpénzek felhasználásának átláthatóságát és elszámoltathatóságát. Az ellenzéki pártokat rendre megregulázó, legújabban a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot egrecíroztató Állam Számvevőszék (ÁSZ)a Fidesszel és a KDNP-vel szemben elég nagyvonalú volt: a nagyobbik kormánypártnál mindössze annyi kifogásolnivalót találtak, hogy a párt a két évvel ezelőtti alapszabály-módosításkor nem gondoskodott felügyelő bizottság létrehozásáról. Az ÁSZ honlapján közzé tett kommüniké szerint a Fidesz 
a 2016. és 2017. évi pénzügyi kimutatásait a jogszabályi előírások alapján készítette el, azok közzétételéről határidőben gondoskodott, ezzel biztosítva gazdálkodásának átláthatóságát. Működéséhez a forrásokat – köztük a költségvetésből juttatott és az egyéb támogatásokat, adományokat – szabályszerűen használta fel, tiltott vagyoni hozzájárulást nem fogadott el. A párt a vagyonnal való gazdálkodás szabályait meghatározta, működése során a vagyont a törvényi előírásoknak eleget téve használta.

A KDNP-ről hasonló szépeket és jókat állapított meg az ÁSZ. Hibát náluk is mindössze a felügyelő bizottság létrehozásának hiányában talált. A Fidesznek egy, a KDNP-nek két javaslatot tett a számvevőszék, amelyre 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.
Szerző

Horváth Csaba visszaléptetését kéri Puzsér stábja

Publikálás dátuma
2019.01.29. 10:51

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Szerintük az MSZP főpolgármester-jelöltje megkérdőjelezte az előválasztás második fordulójának szükségességét. Cserébe a Sétáló Budapest az első fordulót vette célkeresztjébe.
Puzsér Róbert stábja nekiment a budapesti főpolgármesteri jelöltségért tartott előválasztások első fordulójának, derül ki közösségi oldalukról. Teszik mindezt válaszul arra, hogy Horváth Csaba egy a Népszavának adott interjúban megkérdőjelezte a második forduló szükségességét. Az első körben az MSZP-s Horváth méri össze magát Karácsony Gergellyel, a Párbeszéd jelöltjével, a második körben pedig a nyertes Puzsérral verseng majd, illetve azzal, aki még idő közben úgy dönt, ringbe kíván szállni. Ám az MSZP-s politikus múlt héten úgy nyilatkozott:
"amúgy nem gondolom, hogy lesz második forduló".

Szerinte addigra Puzsérnak nem lesz érdemi támogatása - amit egyébként pont az előválasztás hivatott lemérni. "Ez a nyilatkozat szöges ellentétben áll annak a megállapodásnak a szellemével, amit az MSZP nevében Ön, a Párbeszéd nevében Karácsony Gergely és Puzsér Róbert kötött december elején" - olvasható a Sétáló Budapest közleményében, melyet az MSZP budapesti elnökének, Molnár Zsoltnak címez. Mint az azt fogalmazó kampányfőnök felhívja rá a figyelmet, a felek előzetesen úgy egyeztek meg: nem fogják vitatni az egyes fordulókat. Ám Puzsér stábja szerint Horváth épp ezt tette, ami nyílt hadüzenet a teljes ellenzéki együttműködésnek: "ez az a mentalitás és arrogancia, ami az elmúlt években is ellehetetlenítette a hatékony ellenzéki együttműködést Orbán rendszerével szemben". Ezután azt írják: 
"tisztelettel kérjük, hogy jó szándékuk jeleként vonják vissza Horváth jelölését, ne indítsák az előválasztás első fordulójában, mert a viselkedése, nyilatkozatai morálisan elfogadhatatlanok és szembe mennek a megállapodásunkkal".

Mindezzel persze ők maguk is vita tárgyává teszik az előválasztás első fordulójának létjogosultságát, ha ugyanis a megállapodást szerintük felrúgó Horváth visszalép, úgy Puzsér potenciális ellenfele úgy esne ki a versenyből, hogy esélyt sem kapna.
Szerző

Újabb 16,6 milliárdot csoportosít át a kormány a vadászati világkiállításra

Publikálás dátuma
2019.01.29. 10:12

Fotó: Vörös Szilárd
Az előkészítés és a felvezető események támogatására kell a közpénz, aminek az Innovációs és Technológiai Minisztérium kerít majd helyet.
Újabb 16,6 milliárd forint közpénzt csoportosít át a kormány Semjén Zsolt álmának, a budapesti 2021-es vadászati világkiállításnak előkészítésére, derül ki a hétfői Magyar Közlönyből. A kiállításhoz kapcsolódó beruházások végösszege - melyekre legutóbb decemberben csoportosítottak át 7 milliárd forintot - még az optimista becslés szerint is legalább 50 milliárd forintra rúg majd. Az előkészület ennek most már majdnem a felét, 23,6 milliárdot teszi ki. Ráadásul nemrég az is kiderült, a rendezvényt nem vette fel a világkiállítások sorába az illetékes nemzetközi hivatal, így az nem is számít majd "világkiállításnak".
A mostani 16,6 milliárdot a vadászati kiállítás előkészítésének és felvezető eseményeinek támogatása jogcímcsoporttal csoportosítja át a kormány a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból. Az átcsoportosítás tekintetében Varga Mihály pénzügyminiszter a felelős. A pénzt a mostanában leginkább az MTA vegzálásával elfoglalt, Palkovics László-féle Innovációs és Technológiai Minisztérium költi majd el.
Szerző