Előfizetés

Befagyott a Balaton, de veszélyes rámerészkedni

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.01.30. 21:24
A jeges Balaton a balatonfenyvesi kikötőnél
Fotó: Varga György / MTI
Összefüggő, 3-4 centiméter vastag jég borítja a tavat, de a nyílt vízen kialakult jégtakaró nem bírja el az embert.
Összefüggő, 3-4 centiméter vastag jégtakaró alakult ki a szerdára a Balaton nagyobb részén, de általában töredezett, a parton helyenként jégtorlaszok is kialakultak - közölte Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője az MTI-vel szerdán. A meteorológus elmondta, főként a Balaton déli partján alakultak ki turzások a törmelékes, összesodródott jégből.  A vékony jégtakaró kifejezetten rossz állagú, töredezett, repedezett, Siófok környékén egészen biztosan alkalmatlan a sportolásra. A nyílt vízen kialakult jégtakaró nem bírja el az embert - tette hozzá. A szakember arról is beszámolt, hogy csütörtök hajnalra tovább hízik a jég, azonban péntektől délies, melegebb levegő érkezik a térségbe. Ez várhatóan még nem töri fel a tó jegét, azonban a szombaton érkező, csapadékot hozó erősebb szél már megteheti. Az előrejelzések szerint a Balaton térségében vasárnaptól hétfőre virradóan hidegfrontra lehet számítani, amelynek a szele - ha a tó jégtakarója feltörik - a déli parton torlaszokat alakíthat ki a jégtáblákból. 

Irányított fény - ahol politikai utasításra égnek a lámpák

Ungár Tamás írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2019.01.30. 21:23

Fotó: Csortos Szabolcs
Az elmúlt hetekben Pécsen egymást érték a tüntetések, de ezekben nem csak az volt a közös, hogy mindegyiket kormányellenes tiltakozók szervezték, hanem az is: majd mindegyik akciónál épp ott és akkor hibásodtak meg közterületi lámpák, amikor a megmozdulásokat tartották.
Legutóbb – mint arról írtunk – város két pontján volt félpályás útlezárás. Az egyik helyszínen a tüntetők a várostáblán belül sorakoztak fel, vagyis ott, ahol van közvilágítás. A demonstráció kezdete után egy órával még sűrű sötét volt, mégis kialudt az a négy lámpa, ami a tüntetők által elfoglalt útszakaszra szórta a fényt. Az utca többi lámpája égett. Másnap újra volt tüntetés és a demonstrálók feje fölött megint kialudtak a lámpák. Megkérdeztük az EON-t az „áramszünet” okáról, s azt a választ kaptuk, hogy a lámpákat be- és kikapcsoló automata berendezés időzítője romlott el, ezért a lámpákat este egy órával hamarabb kapcsolták fel, reggel pedig egy órával hamarabb oltották le. Az EON ígéretet tett arra, hogy kijavítja a berendezést. A cég szóvivője hozzátette, hogy szakembereik szerint nemcsak a tüntetők feletti négy lámpát érintette a hiba, hanem az utca és a környék további negyven fényforrását. A tüntetők viszont állítják, hogy csak a felettük álló négy lámpa aludt ki hajnali hatkor, a többi nem. Emiatt arra gyanakodnak, hogy valaki szándékosan idézte elő a hibát, s a célja vélhetően az volt, hogy az álló konvoj mellett a hajnali sötétben elsuhanó autók utasai ne lássák a tüntetők Orbánt bíráló és szidalmazó tábláit. Nem volt olyan tüntető, aki elhitte volna, hogy a hiba a véletlen műve. Mindez érthető is azok után, hogy Pécsett a túlóratörvény ellen szervezett két tüntetésen, december 14-én és január 4-én este sötétség várta a Barnakán bástyához érkező demonstrálókat. Ott is csak a gyülekező hely négy lámpája nem égett. Azokat a lámpákat a városi önkormányzat cége, a Biokom üzemelteti, s szerintük egy kábelszakadás okozta a bajt, és a hiba okának megállapítását épp az első tüntetés napján rendelték meg egy vállalkozástól. A kábelszakadást azonban – a rossz időjárásra hivatkozva - nem javították ki a következő tüntetésig.

A tavalyi káosz és tiltakozások ellenére idén is lesz Red Bull Air Race Budapesten

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.30. 20:50
A kép illusztrációAFP Fotó: Kisbenedek Attila
Korábban maga Tarlós István főpolgármester mondta, hogy ha minden ugyanúgy lesz, mint legutóbb, nem ad zöld utat a versenynek. Lehet, hogy az élő szerződés közbeszólt.
Idén is lesz Red Bull Air Race Budapesten, méghozzá az energiaital márka honlapjának tanulsága szerint július 13-14-én - szúrta ki az Index. A repülőgépek szokás szerint a Duna felett, a Parlament előtti szakaszon kerülgetik majd az akadályokat és mutatják be trükkjeiket. A hír azért is érdekes, mert a tavalyi hasonló esemény hetekig tartó lezárásokat és káoszt hozott, aminek végén Tarlós István főpolgármester is megszólalt: mint akkor fogalmazott, ha 2019-ben is hasonló feltételekkel akarják megszervezni a versenyt, akkor vétózni fog. Ezt a bejelentést akkor sokan örömmel nyugtázták, hiszen nemcsak az útlezárások, hanem a gépek által keltett zaj is jó néhány fővárosi lakos életét megkeserítik a rendezvény idején. Az LMP akkortájt petíciót is indított, hogy tiltsák be a versenyt, álláspontjuk szerint ugyanis nem elég, hogy elviselhetetlen zajjal jár, ezért a főváros még fizet is. Az Index szerint annak, hogy Budapest mégis szerepel a naptárban, két oka lehet. A kedvezőbb forgatókönyv esetén a szervezők tettek ígéretet arra, hogy ezúttal a lakosok számára zökkenőmentesebb lesz a viadal. Egy másik, aggasztóbb változat szerint viszont a Red Bullnak 2020-ig élő szerződése van a budapesti versenyekre, úgyhogy azt sem lehet kizárni, hogy nem is volt semmiféle egyeztetés, és az idei, sőt a jövő évi verseny is pont ugyanúgy zajlik majd le, mint a tavalyi.