Előfizetés

Félidőben az előválasztás

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2019.01.31. 20:29

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A főváros – és egyben az ország – első előválasztása előtti hétvégén a két induló, a szocialista Horváth Csaba és a párbeszédes Karácsony Gergely már annak is örült volna, ha ötezren elmennek az egy héten át tartó voksolásra.
Ehhez képest túl a félidőn, a szervező MSZP szerint már több mint 16 ezren nyilvánítottak véleményt arról, hogy a két induló közül kit küldjenek Tarlós István kormánypárti főpolgármester kihívójának. Délelőtt a Széll Kálmán téri fűtött sátornál sor kígyózott – többségében idősebbek várták, hogy leadhassák voksukat, de akadtak fiatalok is. Egyikük kérdésünkre azt mondta, hogy „finoman szólva sem volt eddig politikailag aktív”, de ez szerinte nem az ő hibája, hanem a „rendszeré.” – Nem mondom, hogy Karácsony, vagy Horváth a nagy kedvencem lenne, de így, hogy van lehetőségem kiválasztani közülük a szimpatikusabbat, úgy látom, van értelme megmozdulnom – jelentette ki az egyetemista. A sátor előtt tartott sajtótájékoztatót a szocialisták budapesti elnöke, Molnár Zsolt, aki úgy vélte: a vasárnapi urnazáráskor az előválasztásnak két győztese lesz. A politikus egyébként biztos abban, hogy Karácsony vagy Horváth közül kerül majd ki Tarlós kihívója, hiába lesz még egy forduló nyáron. A tervek szerint ugyanis a mostani győztes megmérkőzik majd a független, de LMP-támogatással versenybe szálló Puzsér Róberttel. Rajta kívül még elindulhat a liberális Sermer Ádám, valamint – ha lesz ilyen – akkor a Momentum jelöltje. A második fordulóról szólva Molnár sejtelmesen annyit mondott, hogy „a politikában fél év alatt sok minden változhat.” A Nyugati téren késő délelőtt sorokkal már nem találkoztunk, de sátor itt is tele volt. A belvárosi helyszínen összefutottunk a szocialisták egyik elnökségi tagjával, Bihal Dáviddal, aki úgy vélte: a külső kerületekben főképp idősek voksolnak, viszont a centrumban rengeteg a fiatal is szavazott. A politikus abban például nem volt biztos, hogy a XV. kerületben kell-e sátrat állítani, ehhez képest az a helyszín is meglepően népszerű. Míg az előválasztás első napján csupán 68-an adták le Újpalotán a voksukat, kedden már 300-an nyilvánítottak véleményt.

Ellenséges hangulat Amerikában a magyar külpolitika miatt

Kósa András
Publikálás dátuma
2019.01.31. 18:59
MTI FOTÓ: Marjai János
„Kezd elfogyni a levegő azok körül, akik hisznek az amerikai-magyar kapcsolatokban, eredményt kell felmutatnunk” – egy a Direkt36 oknyomozó portál birtokába jutott távirat szerint ezt mondta tavaly decemberben Washingtonban Wess Mitchell, az amerikai külügyminisztérium közelmúltban lemondott európai ügyekért felelős helyettes államtitkára Magyar Leventének, a Külügyminisztérium államtitkárának.
A washingtoni magyar nagykövetségről küldött távirat szerint Mitchell arról beszélt, az amerikai kongresszusban egyenesen ellenséges hangulat alakult ki Magyarországgal szemben, főleg azért, mert katonai és energetikai ügyekben nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy azt a Trump-adminisztráció szeretné.
Arról az Átlátszó írt néhány napja, hogy komoly bizalomvesztés tapasztalható amerikai részről, amiért Orbán Viktor nyíltan lavírozni szeretne Moszkva, Peking és Washington között, és egyelőre nem hajlandó aláírni a régóta tárgyalt kétoldalú védelmi megállapodást az amerikai kormánnyal. Azt pedig lapunk írta meg először, mi ennek a legfőbb oka. Az egyezményben az amerikai fél azt szeretné, hogy gyakorlatilag magyar jóváhagyás nélkül mozgathassa csapatait Magyarország területén, ebbe azonban Orbán Viktor nem akar belemenni. Azt, hogy az energetikai ügyek mennyire fontosak Washingtonnak, jól jelzi: tavaly az amerikai kormány különmegbízottja személyesen látogatott Budapestre az amerikai érdekekért lobbizni. A horvátországi Krk szigetén tervezett folyékonygáz-terminálról Magyar Levente azt mondta, onnan 20 százalékkal drágábban kapnánk a gázt, ami nem érné meg Magyarországnak. A sors iróniája, hogy a magyar kormány ugyanakkor szívesen venne az amerikai Exxon által a Fekete-tengerből kitermelt gázt, de ez egyelőre román belpolitikai okok miatt csúszik. Washingtonban elégedetlenek azzal is, ahogy az ukrán nyelvtörvény ügyét kezeljük, mint ismert, Magyarország blokkolja az ukrán NATO-integrációt segítő csúcstalálkozókat. A Népszava információi szerint eközben például Románia – melynek ugyancsak kifogásai vannak a nyelvtörvény román kisebbségeket is érintő részeivel – inkább a csendes lobbizást választotta, így próbálja elérni, hogy az Egyesült Államok gyakoroljon nyomást Ukrajnára a törvény megváltoztatása érdekében. Mint azt a Direkt36 megjegyzi, a táviratból kitűnik, hogy a CEU, vagy a civilek ügye már nem számít kardinális kérdésnek az amerikai kormányzat számára. Egy kormányzati forrásunk – nem tagadva a távirat létét – ugyanakkor azt mondta a Népszavának, a következő két hétben komoly pozitív fordulat jöhet a magyar-amerikai kapcsolatokban.

Várhatóan 2021-re lesz kész az M1-es autópálya bővítése

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.31. 18:36
Illusztráció
Fotó: Népszava
A tervek szerint két éve múlva már kétszer három sávban haladhat majd a forgalom Budapesttől Győrig. A miniszter azt ígéri, a munkálatok idején igyekeznek majd könnyíteni a közlekedést.
A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. most közölte, az M1-es autópálya felújításának keretén belül előkészítik a második - Tatabányától Győrig tartó - szakasz bővítését - írja a napi.hu. Ez, ha elkészül, 46 kilométeren jelent majd három-három sávot az autósoknak. A terveket Főmterv Zrt. és a Roden Kft. készíti, a pénzt pedig az állam adja.

A portál emlékeztet, Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter még tavaly augusztusban az M1-es fejlesztéséről azt mondta: ez Magyarország legterheltebb autópályája, hiszen az országon átmenő forgalom az osztrák határ és Budapest között lényegében ezen az egyetlen úton bonyolódik le,
tervezésekor pedig nem számítottak ennyi, az Európai Unióba tartó járműre.

Mostanra már a tűréshatáron van a forgalom, lényegesen több járművet már nem bír el. A miniszter akkor azt is elmondta, az M1-es autópálya három sávossá bővítése 2021-ben kezdődhet meg, a felújítási és bővítési munkálatok idejére pedig akciótervet dolgoztak ki a forgalom könnyítésére.