Előfizetés

A tervezettnél 3,2 milliárddal drágábban épít uszodát Mészáros cége Zalaegerszegen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.01. 19:08

Fotó: Népszava
... pedig már az eredetileg tervezett 5,6 milliárd forintos összeg sem volt éppen alacsony. A munkát elnyerő ZÁÉV hivatalosan január óta tartozik Magyarország leggazdagabb emberének érdekeltségébe.
Az eredetileg becsült 5,6 milliárd forint helyett 8,8 milliárd forintért épül fel az új uszoda Zalaegerszegen - szúrta ki az Átlátszó az uniós közbeszerzési értesítőben. A portál emlékeztet, a Modern Városok Program keretében megvalósuló beruházást az immár Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Építőipari Zrt. nyerte el.

A tervek szerint a munkát a ZÁÉV a kültéri medence bontásával kezdi, majd a második ütemben elbontja a meglévő uszodaépület, és felhúzza az új létesítményt. Amíg ez el nem készül, a kültéri medence működését ideiglenes sátorfedéssel és ideiglenes öltözőkkel biztosítják. A beruházás harmadik ütemében pedig a strandépületet újítják fel. A ZÁÉV a munkálatok egy részét alvállalkozók bevonásával végzi majd el.

Az eljárás eredményéről szóló tájékoztatóban az áll, hogy
az új fedett sportuszoda megfelel majd a FINA előírásainak, és nemzetközi sportesemények lebonyolítására is alkalmas lesz.

Az új uszodában helyet kap egy 10 pályás versenymedence, egy merülő medence, egy melegvizes tanmedence, és egy kültéri medence is. A létesítményhez egy háromszintes, 270 fős lelátó is tartozik majd. Az Átlátszó korábban a közbeszerzések alakulását nyomon követve úgy számolt, hogy 2017-ben a ZÁÉV 430 milliárd forint értékű tendert nyert el, ezzel abban az évben a második lett a "kormányközeli vállalkozók közbeszerzési versenyén". 2018-ban azonban visszaesett a hatodik helyre, így most örülhetnek a január óta hivatalosan is a volt felcsúti polgármester érdekeltségébe kerülő cégnél, hogy 2019-et egy ilyen jól, sőt egyre jobban, fizető munka elnyerésével indították.

Több mint 28 ezer voks az előválasztáson, és még nincs vége

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.01. 19:01

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A fővárosiak 70 százaléka tudja, hogy dübörög a főpolgármesterjelölt-válogatás.
Immár több mint 28 ezer ember gondolta úgy, érdemes részt vennie a párbeszédes Karácsony Gergely és az MSZP-s Horváth Csaba főpolgármester-jelöltségéről döntő előválasztáson. A szervezők úgy számolnak, a vasárnap déli uranazárásig összesen 30-35 ezren adják le voksukat. A Pulzus reprezentatív fővárosi mérése azt mutatja, hogy a budapestiek 32,9 százaléka (mintegy 460 ezer ember) halott az "előmeccsről", és követi az eseményeket. (Az ellenzéki szavazók körében 44,8 százalék ez az arány, a pártnélküliek között pedig 18,8 százalék.) A fővárosi szavazók további 37,2 százaléka pedig tudja, hogy zajlik az előválasztás, de nem követi azt részletesen.

Orbán Viktor fogadja a pápát Csíksomlyón, legalábbis egy román lap ezen háborog

MTI
Publikálás dátuma
2019.02.01. 18:19
MTI Fotó: Mohai Balázs
És azonnal előkerült az izmosodó magyar befolyás is.
Az Adevarul című román napilap blogrovatában George Simion aktivista azt írja, hogy június elején Orbán Viktor magyar miniszterelnök fogja fogadni Ferenc pápát Csíksomlyón. George Simion - aki Románia és Moldova egyesülését szorgalmazza és jelöltként akar indulni a májusi európai parlamenti választáson - a székelyföldi románok egy szombati találkozójára hivatkozik, ahol ortodox püspökük, Andrei Moldovan azt állította: tudomása szerint sem Klaus Iohannis román államelnök, sem Viorica Dancila miniszterelnök nem vesz részt a csíksomlyói eseményen, így Orbán Viktor fogadja majd a pápát. A blogger felszólította a román hatóságokat, hogy a pápa romániai látogatásának valamennyi helyszínén a román állam kompetens vezetői fogadják a római katolikus egyházfőt. A Hargita, Kovászna és Maros Megyei Románok Civil Fóruma elnevezésű szervezet hétvégi ülésén - ahol a blogger szerint a román püspök nyilatkozata elhangzott - egy nyílt levelet is közzétettek. Ebben a részt vevő székelyföldi román szervezetek azt kérték a román államtól, hozzon olyan konkrét intézkedéseket, amelyek gátat szabnak Magyarország törekvésének, hogy kiterjessze szuverenitását Székelyföldre a Budapest által finanszírozott erdélyi beruházások révén.

Az Index megkérdezte a miniszterelnök sajtófőnökét, igaz-e, hogy június elején Orbán Viktor fogja fogadni Ferenc pápát Csíksomlyón. A reakció mindössze annyi volt: "sajtókacsával nem foglalkozunk."