Többen meghaltak, amikor lakóházra zuhant egy kisrepülő Kaliforniában

Publikálás dátuma
2019.02.04. 07:58
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Legalább két ember életét vesztette. A sérülteket a helyi kórházba szállították.
Legalább két ember életét vesztette és ketten megsérültek, amikor lakóházra zuhant egy kisrepülő vasárnap Kaliforniában – írja a CNNMás források szerint 5 ember halt meg a balesetben, közülük 4-en a házban tartózkodtak.    A balesetről az Orange megyei tűzoltóság a Twitter-oldalán tett közzé egy tájékoztatást, eszerint két sérültet a helyi kórházba szállítottak. 
A Cessna414A típusú gép nem sokkal felszállás után zuhant le, ami miatt a ház kigyulladt. A baleset pontos körülményeit még vizsgálják.
Szerző

Irán megfigyeléséről és a venezuelai beavatkozásról beszélt Trump

Publikálás dátuma
2019.02.03. 21:23

Fotó: Brendan Smialowski / AFP
Az amerikai elnök csak azért tartana katonákat Irakban, hogy szemmel tartsa a gonosz országnak tartott Iránt – ráadásul amúgy is egy kisebb vagyont költöttek a helyi katonai bázisukra, kár lenne feladni.
Donald Trump fenn akarja tartani az amerikai katonai jelenlétet Irakban, hogy Washington szemmel tudja tartani Iránt. Erről a CBS amerikai televízió Face the Nation (Szemben a nemzettel) című, szokásos vasárnapi vitaműsorának adott interjújában beszélt az amerikai elnök.  „Hihetetlen és költséges katonai bázist építettünk ki Irakban, tökéletes helyen fekszik ahhoz, hogy inkább onnan figyeljük a zaklatott Közel-Kelet különböző részeit, semmint kivonuljunk” - fogalmazott az elnök.  Trump az interjúban hosszasan bírálta az Egyesült Államok iraki szerepvállalását, mondván, "az egyik legnagyobb hiba volt", amit az ország valaha elkövetett. Ugyanakkor kijelentette: az Egyesült Államok Irakban egy vagyont költött a nyugat-iraki el-Aszad légi támaszpontra, ezért országának ragaszkodnia kéne hozzá. A műsorvezető kérdésére, hogy az amerikai csapásmérő-képességgel áll-e összefüggésben az amerikai jelenlét iraki fenntartása, az elnök azt mondta: nem, csak rajta akarja tartani a szemét Iránon.   Iránt „sok embert meggyilkoló gonosz országnak” nevezte, és kitartott korábbi álláspontja mellett, miszerint helyesen cselekedett, amikor egyoldalúan felmondta az Iránnal kötött 2015-ös többhatalmi nukleáris egyezményt. A műsorvezető emlékeztetett arra, hogy a hét elején az amerikai hírszerzés vezetői a szenátusban tartott meghallgatásukon közölték: Irán tartja magát az atomalkuban foglaltakhoz. Trump erre azt mondta az interjúban, hogy nem ért velük egyet.  

Afganisztánban elég lesz egy kisebb csapat

Donald Trump bírálóan nyilatkozott a Szíriában és Afganisztánban folyó "végtelen háborúkról", és közölte, hogy csökkenteni akarja az általa költségesnek tartott amerikai katonai jelenlétet ezekben az országokban. Mint mondta, az afganisztáni fejleményeket a hírszerzés révén is követni tudják, ugyanakkor nyitottnak mondta magát arra, hogy maradjon egy kisebb amerikai kontingens Afganisztánban. A szíriai helyzet alakulására pedig, mint mondta, az Egyesült Államok az iraki bázisról is tud reagálni -írja az MTI.

Opció a venezuelai beavatkozás

Az interjúban az amerikai elnök kitért a venezuelai válságra is. Lehetségesnek nevezte az amerikai katonai beavatkozást. "Ezt nem szeretném egyértelműen így kimondani, de bizonyos, hogy ez is egy opció" – fogalmazott. Donald Trump elmondta azt is, hogy Nicolás Maduro venezuelai elnök néhány hónappal ezelőtt találkozót kért tőle, de ő visszautasította. Azt mondta, azért mondott nemet, mert Venezuelában rengeteg „szörnyűséges dolog történik”. Tény ugyanakkor, hogy Venezuelában az oroszok is egyre nagyobb gazdasági, sőt katonai erővel vannak jelen: az euronews.hu még tavaly decemberben számolt be róla, hogy teherszállító gépek kíséretében két TU 160-as orosz harci bombázó érkezett a caracasi Maiquetia repülőtérre, amik nukleáris robbanófejjel ellátott robotrepülők szállítására is alkalmasak. Maduro pedig  Moszkvában járt, ahol több mint 6 milliárd dollárnyi orosz beruházásról született megállapodás.
Szerző

És épül egy újabb kampánykerítés

Publikálás dátuma
2019.02.03. 20:48

Fotó: Lennart Preiss / AFP
Netanjahu egy második "határvédelmi eszközt" is bevetne.
Új kerítés építésébe kezdett Izrael a Gázai övezet határán - jelentette be vasárnap Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő és ideiglenes védelmi miniszter. "A kerítés meg fogja akadályozni a gázai terroristákat, hogy a szárazföldön beszivárogjanak a területünkre". (Megjegyzendő: Izraelben dübörög a választási kampány, és a jelenlegi miniszterelnök kihívója a palesztin terroristák elleni kemény fellépéssel próbálja növelni népszerűségét.)  A védelmi tárca vonatkozó közleménye szerint a zsidó állam és a palesztin enklávé között épülő új kerítés 65 kilométer hosszú és 6 méter magas lesz. A gázai palesztinok folyamatosan átvágják a jelenlegi határkerítést, hogy izraeli területre lépjenek - írta a dpa német hírügynökség. Az izraeli védelmi tárca közlése szerint az építendő akadály hasonló lesz ahhoz a kerítéshez, amelyik az egyiptomi határon húzódik a két ország között. A minisztérium megjegyezte, hogy a falat mintegy 20 ezer tonna galvanizált acélból építik, és - mint fogalmazott - "jelentős újításokkal" látják el. A zsidó állam hadserege ugyancsak vasárnap számolt be arról, hogy több embert letartóztattak, akik gázai oldalról megközelítették a határt. Késeket és drótvágókat találtak náluk. Netanjahu hangsúlyozta: ha nem tartják fent a nyugalmat Gázában, Jeruzsálem nem fog habozni, és megteszi a megfelelő lépéseket még a választási időszak idején is, ha kell. A gázaiak tavaly március óta az övezet izraeli blokádja ellen tüntetnek, s azt is követelik, hogy visszatérhessenek azokra a területekre, ahonnan felmenőiknek el kellett menekülniük a zsidó állam 1948-as megalakulásakor. A tüntetéseken eddig - gázai források szerint - legalább 240 palesztin halt meg és több ezren sebesültek meg. Az izraeli kormányfő Iránt is fenyegető szavakkal illette. "Irán nyíltan kinyilvánította arra vonatkozó szándékát, hogy elpusztítsa Izrael Államot. Világos üzenetem van a teheráni zsarnokok számára: tudjuk hol és mit csináltok. Minden rendelkezésünkre álló eszközzel fellépünk Iránnal szemben annak érdekében, hogy szavatoljuk Izrael biztonságát és jövőjét" - mondta Netanjahu. Irán szombaton közölte, hogy sikeresen tesztelt egy nagy hatótávolságú robotrepülőgépet, amely mintegy 1200 kilométer megtétele után eltalálta az előre meghatározott célpontját. A tárca közlése szerint a Hoveize névre keresztelt fegyver több mint 1350 kilométer hatótávolságú, és fix, földi célpontok elleni csapásmérésre fejlesztették ki.
Szerző