ellenzék;Karácsony Gergely;előválasztás;Puzsér Róbert;

Technikai részleteken bukhat el az ellenzéki előválasztás második fordulója

Puzsér Róbert csak akkor vesz részt az ellenzéki főpolgármester-előválasztás második körében, ha az online szavazáshoz nem kell majd személyesen regisztrálni. Jogos követelés vagy kibúvó?

Az ellenzéki főpolgármester-előválasztás első fordulója után Puzsér Róbert a Népszaván keresztül is gratulált Karácsony Gergelynek a szerinte meggyőző, bár nem is feltétlenül meglepő győzelméhez. Az LMP által támogatott médiaszemélyiség az eredeti tervek szerint az EP-választás után egy második fordulóban mérkőzne meg Karácsonnyal (és esetleges további indulókkal), ám most úgy fest, egy technikai jellegű probléma keresztbe tehet ennek - írja az azonnali.hu.

Puzsér decemberben több feltételhez kötötte, hogy részt vegyen az előválasztáson, például azt akarta elérni, hogy lehessen csak és kizárólag online is intézni a szavazást, vagyis hogy ehhez személyes regisztrációra se legyen szükség. Kampányfőnöke, Zaránd Péter szerint a szocialistákkal folytatott tárgyalások során erről meg is egyeztek (Puzsért a hírt közzé is tette közösségi oldalán), ám úgy fest, a felek máshogyan értelmezték a megállapodást. A portálnak Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke nyilatkozott, és leszögezte, nyitottak Puzsér feltételeire, azonban

"egy olyan pont van, amelytől a bizonyossággal határos módon nem fogunk eltérni: hogy egyszeri személyes találkozóra szükség van a választókkal vagy a regisztrációs időszakban, vagy a szavazáskor”.

Az indoklás szerint erre azért van szükség, hogy kiszűrjék azt, ha valakik kívülről akarnak beleavatkozni a választásba. Ez alighanem olyan kormánypárti szavazóknak szól, akik direkt a népszerűtlenebb jelöltre voksolnának, hogy végül az kerüljön szembe az általuk favorizált Tarlós Istvánnal. Ezeket a "trollokat" pedig a személyes regisztráció, valós adataik megadása talán jobban visszatartja, mint ha minden online zajlana.

Puzsérék mindenesetre most megüzenték,

"ha nem lehet online regisztrálni az előválasztás második fordulójában az online szavazáshoz, úgy Puzsér Róbert nem fog rajta részt venni.”

Ez azt jelentené, hogy az előválasztáson való részvétel nélkül is megmérettetné magát az őszi főpolgármester-választáson, ám így előállhatna az a helyzet, hogy ő és Karácsony Gergely is elindulnak Tarlós István ellen. Mindez meglehetősen kellemetlenül érintené a teljes ellenzéki összefogásban reménykedőket, és egyúttal csökkentené a regnáló városvezető legyőzésének esélyét.

Pedig Karácsony Gergely vasárnap kihirdetett sikere után többen úgy gondolták, jó esély van az "egy az egy elleni harc" előállítására, hiszen a két induló közül Horváth Csaba volt az, aki provokatív megjegyzéseket tett Puzsérra (interjúnkban többek közt trollnak nevezte, akinek lehet, hogy nyárra már nem is lesz érdemi támogatottsága), míg Karácsony a kezdettől fogva legitim kihívónak tekintette a publicistát. Sőt, a Párbeszéd társelnöke mai sajtótájékoztatóján is megerősítette, úgy készül, lesz második forduló, és azon Puzsérral is megmérkőzhet majd.

Kérdés, meg tudnak-e állapodni a közeljövőben az esetleges második forduló pontos részleteiről, azaz enged-e valamelyik fél a saját álláspontjából?

A helyzet megoldásában kulcsfontosságú lehet, hogy Puzsérék most napvilágra került kifogásait a másik fél kibúvóként értelmezi-e, vagyis úgy vélik-e, hogy az első forduló meggyőző eredményét látva csak el akarja kerülni a biztosnak tűnő vereséget.

Puzsér "politikusi oldala" ráadásul egyelőre kevésbé ismert, nehéz tehát kiszámítani, hogy ha ellenfelei arra célozgatnak, hogy megfutamodik, akkor végképp megszakítja velük a tárgyalásokat, vagy önérzetességről tanúbizonyságot téve épphogy "meg akarja mutatni", és csak azért is ott lesz a második fordulóban.

Puzsér kampánycsapata: megállapodtunk az online regisztrációrólAz azonnali.hu cikkére Puzsér Róbert kampánycsapatának Facebook-oldala, a Sétáló Budapest 2019 is reagált, mint írják: "az online regisztráció és szavazás módjában megállapodtunk: Karácsony Gergely informatikusának a megoldási javaslatát fogadtuk el." Szerintük Molnár Zsolt budapesti MSZP-elnök ezt most letagadta, és úgy tesz, mintha Puzsér akarna kiszállni az előválasztásból, holott - mint fogalmaznak - éppen a szocialisták ijedtek meg. " Attól félnek, hogy az online előválasztás akkora érdeklődést generál majd, hogy ott már nem a régi baloldal törzsszavazói lesznek többségben" - írják bejegyzésükben Puzsérék.