Szakmája becsületéért lép fel 56 orvos

Publikálás dátuma
2019.02.04. 19:19
Illusztráció - Fotó: Vajda József, Népszava
Megújítaná az orvoskamarát, s ezzel új lendületet adna a magyar egészségügy megmentésének egy új, magát Újratervezés csoportnak nevező orvosközösség.
Első lépésként körlevélben arra buzdítják kollégáikat, hogy jelöltessék magukat küldöttnek az orvoskamara tisztújítására, és a köztestület megújításával lássanak hozzá az ágazat megmentéséhez. Kérdésünkre Kincses Gyula egészségpolitikus – a csoport egyik tagja – lapunknak megerősítette: az Újratervezés csoport az „1001 orvos hálapénz nélkül néven” ismertté vált közösség „aktív magjából” alakult. A csoport hétfőn közzétett felhívásában egyebek mellett az áll, hogy olyan egészségügyért dolgoznak, „ahol a betegek és az orvosok is biztonságban érezhetik magukat”, és ahol az egészségügyi rendszer egy normálisan működő társadalom alappillérét jelenti. Szerintük az egészségügy rendre hátrasorolódik a kormányzatok prioritási listáin, az orvostársadalom pedig csak egészségét kockáztató önkizsákmányolással tudja életfeltételeit biztosítani. Mindehhez – írták – az intézményrendszer szétesése, szabályozási, irányítási és etikai válsága társul. „A változáshoz vissza kell szereznünk az orvosi hivatás társadalmi rangját és az egészségpolitikában a szakmai szempontok elsődlegességét. Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy orvosként nem éltünk megfelelően az érdekérvényesítési lehetőségeinkkel, pedig alapvetően csak magunkra számíthatunk. Az orvostársadalomnak saját kezébe kell vennie a sorsát, és élnie kell önigazgatási, önkormányzati lehetőségeivel. Ehhez egy erős, megújult, és bővített jogosultságokkal rendelkező orvos-kamarára van szükség” – írták felhívásukban.


Szerző

Még három nap, és elnémul a Music FM

Publikálás dátuma
2019.02.04. 18:41
Illusztráció
Fotó: pexels.com
Hiába próbálkoztak, a Médiatanács döntése értelmében február 7-én lejár az adó médiaszolgáltatási jogosultsága.
Nem talált megoldást a Music FM-et működtető Prodo Voice Zrt. arra a helyzetre, hogy a Médiatanács tavaly novemberben úgy döntött: nem hosszabbítja meg a rádió 2019. február 7-én lejáró médiaszolgáltatási jogosultságát - írja a Media1. Az adó így február 7-én, csütörtökön elhallgat.
A Music FM hétfőn meg is kezdte a búcsúzást a Facebookon. Mint írják, az utolsó pillanatig bíztak benne, hogy ez elkerülhető lesz:
az adó tulajdonosa és vezetése mindent megtettek azért, hogy valamilyen formában az éterben maradhasson a brand, de sajnos nem jártak sikerrel.

A Médiatanács korábban azzal indokolta elutasító döntését, hogy a grémium szerint ennek törvényi kizáró okai lettek volna: a szolgáltató a működése alatt több alkalommal is súlyosan vétett a gyermekek védelmére vonatkozó szabályok ellen, adatszolgáltatási kötelezettségét több ízben megsértette és médiaszolgáltatási díjtartozása is volt kérelme előterjesztésekor.
A Budapesten és 100 kilométeres körzetében fogható rádió annak ellenére váltott tulajdonost január végén, hogy már lehetett látni a végét. A rádiós cég legújabb tulajdonosa a CERES MANUFAKTÚRA Kft. lett. Ez rövid időn belül a második tulajdonosváltás: tavaly december elején a Pentavia Kft. és a Hung-Ister Zrt. is kiszállt, és átadta a rádiós céget a CERES-céggel egyébként azonos székhelyen működő ABRAHAM Goldmann Bizalmi Vagyonkezelőnek. Ez azt jelenti, hogy a cég kikerülhetett Nyerges Zsolt – azaz a Fidesz-közeli, Orbán Viktorral és korábban Simicska Lajossal is jó kapcsolatot ápoló üzletember – környezetéből.
Szerző

Előzetesben marad a karcagi álbróker

Publikálás dátuma
2019.02.04. 18:19
MTI Fotó: Mészáros János
További fél évvel meghosszabbította a sajtóban csak Bróker Marcsiként emlegetett D. Sándorné előzetes letartóztatását a Szegedi Ítélőtábla – tudta meg lapunk.
A nem jogerős döntés szerint így a Kun-Mediátor Kft. egykor külföldre szökött vezetőjének – aki a vád szerint több mint 12 milliárd forint kárt okozott ügyfeleinek – július végéig rács mögött kell maradnia, hacsak közben meg nem születik az elsőfokú ítélet. A vádhatóságot azért is sürgeti az idő, mert a jogszabályok szerint az előzetes legfeljebb három évig tarthat, a büntetőügyet tárgyaló Szolnoki Törvényszéknek tehát 2019 vége előtt ítéletet kell hoznia, különben szabadlábra kerül a karcagi nő.
A Szegedi Ítélőtáblán érdeklődésünkre közölték: D. Sándorné az előzetes mostani felülvizsgálatakor azt kérte, hogy a jövőben a „bűnügyi felügyeletét nyomkövetővel határozza meg a bíróság”. Vagyis ahogy fél évvel ezelőtt, ezúttal is szabadulni akart az előzetes letartóztatásból, csakhogy a bíróság ennek fenntartását indokoltnak látta. Arra egyébként nem érkezett indítvány, hogy D. Sándorné óvadék ellenében kerüljön szabadlábra.
A Kun-Mediátor Kft. egykori vezetője a botrány 2015. tavaszi kirobbanása után szökött külföldre, a magyar hatóságok ezután nemzetközi elfogató parancsot adtak ki ellene. Végül a közép-amerikai Belize-ből hozták haza 2016 decemberében. A nő ellen az ügyészség 767 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat. A csalássorozat lényege a vádirat szerint az volt, hogy a Kun-Mediátor, amely „kifelé” utazási irodát üzemeltetett, valójában tiltott betétgyűjtést folytatott, és miközben az ügyfelek azt hihették, hogy betétekbe, értékpapírokba kerül a pénzük, nem ezt történt. Állítólag voltak olyanok, akik egész vagyonukat D. Sándornéra bízták, aki a piacinál jóval magasabb éves hozamot ígért, amit az ügyészség szerint nem a cég eredményéből, hanem a friss befizetésekből fizetett ki. A sértetteket ért károk között nagy a szóródás, volt köztük több száz millió forintos és 100 ezer forint körüli is.
Elképzelhető, hogy a tényleges kárösszeg a vádiratban szereplő 12 milliárdnál nagyobb, csak sokan nem jelentkeztek károsultként. Korábban 15-20 milliárdos összegekről is lehetett hallani, bár ezek csak becslések. D. Sándorné az egyik korábbi tárgyaláson azzal érvelt, hogy az ügyfelek hosszú időn át meg voltak elégedve a teljesítményével, és mint kifejtette, „a megtévesztés, a károkozás, a tisztességtelen haszonszerzés szándéka” nem vezérelte.
Egyelőre nem tudni, mikor hoznak ítéletet a Szolnoki Törvényszéken. Korábban úgy tűnt, hogy már 2018 őszén, de a rengeteg tanú és az időigényes meghallgatások miatt ez az idei évre csúszott. Januárban négy tárgyalási napot tartottak, amelyekre 21 sértettet idéztek be. Mindeddig ugyanakkor kevesebb mint száz tanút tudtak meghallgatni, miközben a vádirat 767 rendbeli csalásról szólt.
Szerző
Témák
álbróker
Frissítve: 2019.02.04. 18:24