egészségügy;orvosi kamara;„1001 orvos hálapénz nélkül”;

Szakmája becsületéért lép fel 56 orvos

Megújítaná az orvoskamarát, s ezzel új lendületet adna a magyar egészségügy megmentésének egy új, magát Újratervezés csoportnak nevező orvosközösség.

Első lépésként körlevélben arra buzdítják kollégáikat, hogy jelöltessék magukat küldöttnek az orvoskamara tisztújítására, és a köztestület megújításával lássanak hozzá az ágazat megmentéséhez. Kérdésünkre Kincses Gyula egészségpolitikus – a csoport egyik tagja – lapunknak megerősítette: az Újratervezés csoport az „1001 orvos hálapénz nélkül néven” ismertté vált közösség „aktív magjából” alakult.

A csoport hétfőn közzétett felhívásában egyebek mellett az áll, hogy olyan egészségügyért dolgoznak, „ahol a betegek és az orvosok is biztonságban érezhetik magukat”, és ahol az egészségügyi rendszer egy normálisan működő társadalom alappillérét jelenti. Szerintük az egészségügy rendre hátrasorolódik a kormányzatok prioritási listáin, az orvostársadalom pedig csak egészségét kockáztató önkizsákmányolással tudja életfeltételeit biztosítani. Mindehhez – írták – az intézményrendszer szétesése, szabályozási, irányítási és etikai válsága társul. „A változáshoz vissza kell szereznünk az orvosi hivatás társadalmi rangját és az egészségpolitikában a szakmai szempontok elsődlegességét. Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy orvosként nem éltünk megfelelően az érdekérvényesítési lehetőségeinkkel, pedig alapvetően csak magunkra számíthatunk. Az orvostársadalomnak saját kezébe kell vennie a sorsát, és élnie kell önigazgatási, önkormányzati lehetőségeivel. Ehhez egy erős, megújult, és bővített jogosultságokkal rendelkező orvos-kamarára van szükség” – írták felhívásukban.