média;kormánysajtó;Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány;

A fideszes médiaszörny kuratóriumi elnöke szerint is "a másik oldalon" van igényes újságírás

A KESMA-t a "keresztény-nemzeti-konzervatív újságírás megteremtéséért" hozták létre, és ezért indítják újra a Magyar Nemzetet is.

"Én a Népszavával kezdem - mert most még nincs Magyar Nemzet - hogyha én jó tollú cikket, glosszát akarok elolvasni" - nyilatkozta Varga István, a 476 médiatermékből, köztük a Ripostból és a Lokálból is álló fideszes sajtó-szörny, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) kuratóriumi elnöke a Behir.hu-nak.

"Igényes, jó tollú újságírókat, és nem kell megsértődni, nyugodtan mondhatom, inkább a másik oldalon látok"

- idézi Vargát az interjút kiszúró 444.hu. A fideszes képviselőből lett kuratóriumi elnök azt is elmondta, járatja a Magyar Narancsot, és az Origó helyett az Indexet olvassa el. A köztévét sem nézi: mint fogalmazott, "ez nem propaganda, ez nem sajtó, ez valami egészen más". És miközben a műsorvezető dermedten hallgatta, Varga kifejtette, hogy a rémisztgetés mellett "talán" a jövővel is foglalkoznia kéne a kormány-hű újságíróknak.

Bár bőven esett szó a kormánysajtó igénytelenségéről, Varga elsősorban a KESMA-ról nyilatkozott a Behir-nek. Mint elmondta, az alapítvány létrehozásának célja a "keresztény-nemzeti-konzervatív újságírás megteremtése" a rendre liberálisnak bélyegzett független sajtóval szemben. A Magyar Nemzetet is ezért indítják újra. Varga a szembeállításra épülő kormánypárti háborús retorikát azzal a hamis, de unalomig ismételt állítással is megtámogatta, hogy az alapítvány a "médiaegyensúly" létrehozására törekszik.

Ezzel az "egyensúllyal" kapcsolatban tavaly decemberben a Nézőpont Intézet médiakutatója, a Médianéző is kiadott egy igen sajátos kutatást. A független sajtót ismét csak balliberálisnak bélyegezve állították szembe a majd minden megyei és országos lapot elnyelő fideszes médiaóriással, osztottak, szoroztak, és megállapították a "baloldali médiatúlsúlyt". Érvelésüket az Átlátszó ízekre szedte szét.