Képviselők az MTVA-ban: Pintér Sándor újra kitért Hadházy Ákos kérdése elől

Publikálás dátuma
2019.02.04 16:59

Fotó: Szél Bernadett Facebook oldala/
A belügyminiszter ismét nem válaszolta meg, hogy ha az országgyűlési képviselők - törvény adta jogukkal élve - bemennének egy közintézménybe, de nem engedik be őket, akkor kihez fordulhatnak.
Még mindig jócskán akadnak tisztázatlan részletek az MTVA székházánál decemberben történtek körül. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő például nem adta fel, hogy egyszer majd megtudja Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy ha a törvényben benne van, hogy az országgyűlési képviselők bemehetnek a közintézményekbe, és ennek biztosítása – ahogy az Pintér egy korábbi válaszából kiderült – nem a rendőrség feladata, akkor mégis kihez fordulhatnak, ha nem engedik be őket? - teszi fel a kérdést a hvg.hu

Nos, a megoldáshoz hétfőn sem kerültünk közelebb, a belügyminiszter ugyanis a válaszában csupán megismételte, hogy "ha egy közintézmény az országgyűlési képviselő megítélése szerint nem – vagy nem maradéktalanul – biztosítja a belépést vagy az épületben tartózkodást, a megsértett jogosultság érvényesítésére, annak kikényszerítésére a rendőrség hatáskörrel nem rendelkezik", illetve azt is, hogy mivel a rendőrségnek nincs semmilyen hatásköre az ügyben, ezért az eseményekkel kapcsolatos feljelentések az ügyészségre kerültek.

Az ügyészség pedig korábban azt közölte, a mintegy 1000 órányi felvétel alapján úgy döntöttek, hogy az országgyűlési képviselők decemberben az MTVA székházában nem hivatalos személyként jártak el, ezért az ő feljelentéseik miatt nem nyomoznak. A velük szemben durván fellépő biztonsági őrök eszerint jogszerűen jártak el, nem úgy a képviselők, akik az ügyészség szerint "támadólag léptek fel", így esetükben felvetődik a közérdekű üzem megzavarásának gyanúja. A döntés kapcsán Hadházy és Szél Bernadett múlt héten jelezték, bele akarnak tekinteni az ügyészségi iratokba, a hírek szerint pedig most szerdára kaptak időpontot.
2019.02.04 16:59

Itt a bűvös hatos: nézze meg lottószelvényét!

Publikálás dátuma
2019.02.17 16:37
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 7. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 6 (hat) 15 (tizenöt) 34 (harmindnégy) 35 (harmincöt) 39 (harminckilenc) 44 (negyvennégy) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; az 5 találatos szelvényekre 469 315; a 4 találatos szelvényekre 9620; a 3 találatos szelvényekre 1990 forintot fizetnek.
Szerző
2019.02.17 16:37

Meghalt Györgyi Kálmán

Publikálás dátuma
2019.02.17 15:42

Fotó: Shutterstock/
A volt legfőbb ügyész életének 80. évében hunyt el.
Életének 80. évében vasárnap meghalt Györgyi Kálmán volt legfőbb ügyész – közölte a Legfőbb Ügyészség kommunikációs és sajtóosztálya az MTI-vel. Györgyi Kálmán 1939-ben született Budapesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát 1964-ben, utána ott kezdett oktatni. 1979 és 1985 között a kar dékánhelyettese, 1989 és 1990 között a dékánja volt. A rendszerváltástól, 1990-től újraválasztását követően, 2000 tavaszáig töltötte be a legfőbb ügyészi posztot. Később az igazságügyi tárcánál az új büntető törvénykönyv előkészítésének miniszteri biztosává, majd miniszteri főtanácsadóvá nevezték ki. Györgyi Kálmán az Európai Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) felügyelőbizottsági tagja is volt. 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét a Csillaggal, emellett magas állami kitüntetésben részesült Németországban és Ausztriában is. Györgyi Kálmánt az ügyészi szervezet saját halottjának tekinti – áll a Legfőbb Ügyészség közleményében.
Szerző
2019.02.17 15:42