Képviselők az MTVA-ban: Pintér Sándor újra kitért Hadházy Ákos kérdése elől

Publikálás dátuma
2019.02.04. 16:59

Fotó: Szél Bernadett Facebook oldala
A belügyminiszter ismét nem válaszolta meg, hogy ha az országgyűlési képviselők - törvény adta jogukkal élve - bemennének egy közintézménybe, de nem engedik be őket, akkor kihez fordulhatnak.
Még mindig jócskán akadnak tisztázatlan részletek az MTVA székházánál decemberben történtek körül. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő például nem adta fel, hogy egyszer majd megtudja Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy ha a törvényben benne van, hogy az országgyűlési képviselők bemehetnek a közintézményekbe, és ennek biztosítása – ahogy az Pintér egy korábbi válaszából kiderült – nem a rendőrség feladata, akkor mégis kihez fordulhatnak, ha nem engedik be őket? - teszi fel a kérdést a hvg.hu

Nos, a megoldáshoz hétfőn sem kerültünk közelebb, a belügyminiszter ugyanis a válaszában csupán megismételte, hogy "ha egy közintézmény az országgyűlési képviselő megítélése szerint nem – vagy nem maradéktalanul – biztosítja a belépést vagy az épületben tartózkodást, a megsértett jogosultság érvényesítésére, annak kikényszerítésére a rendőrség hatáskörrel nem rendelkezik", illetve azt is, hogy mivel a rendőrségnek nincs semmilyen hatásköre az ügyben, ezért az eseményekkel kapcsolatos feljelentések az ügyészségre kerültek.

Az ügyészség pedig korábban azt közölte, a mintegy 1000 órányi felvétel alapján úgy döntöttek, hogy az országgyűlési képviselők decemberben az MTVA székházában nem hivatalos személyként jártak el, ezért az ő feljelentéseik miatt nem nyomoznak. A velük szemben durván fellépő biztonsági őrök eszerint jogszerűen jártak el, nem úgy a képviselők, akik az ügyészség szerint "támadólag léptek fel", így esetükben felvetődik a közérdekű üzem megzavarásának gyanúja. A döntés kapcsán Hadházy és Szél Bernadett múlt héten jelezték, bele akarnak tekinteni az ügyészségi iratokba, a hírek szerint pedig most szerdára kaptak időpontot.
Szerző

A fideszes médiaszörny kuratóriumi elnöke szerint is "a másik oldalon" van igényes újságírás

Publikálás dátuma
2019.02.04. 16:30
Varga István
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A KESMA-t a "keresztény-nemzeti-konzervatív újságírás megteremtéséért" hozták létre, és ezért indítják újra a Magyar Nemzetet is.
"Én a Népszavával kezdem - mert most még nincs Magyar Nemzet - hogyha én jó tollú cikket, glosszát akarok elolvasni" - nyilatkozta Varga István, a 476 médiatermékből, köztük a Ripostból és a Lokálból is álló fideszes sajtó-szörny, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) kuratóriumi elnöke a Behir.hu-nak.
"Igényes, jó tollú újságírókat, és nem kell megsértődni, nyugodtan mondhatom, inkább a másik oldalon látok"

- idézi Vargát az interjút kiszúró 444.hu. A fideszes képviselőből lett kuratóriumi elnök azt is elmondta, járatja a Magyar Narancsot, és az Origó helyett az Indexet olvassa el. A köztévét sem nézi: mint fogalmazott, "ez nem propaganda, ez nem sajtó, ez valami egészen más". És miközben a műsorvezető dermedten hallgatta, Varga kifejtette, hogy a rémisztgetés mellett "talán" a jövővel is foglalkoznia kéne a kormány-hű újságíróknak.
Bár bőven esett szó a kormánysajtó igénytelenségéről, Varga elsősorban a KESMA-ról nyilatkozott a Behir-nek. Mint elmondta, az alapítvány létrehozásának célja a "keresztény-nemzeti-konzervatív újságírás megteremtése" a rendre liberálisnak bélyegzett független sajtóval szemben. A Magyar Nemzetet is ezért indítják újra. Varga a szembeállításra épülő kormánypárti háborús retorikát azzal a hamis, de unalomig ismételt állítással is megtámogatta, hogy az alapítvány a "médiaegyensúly" létrehozására törekszik.
Ezzel az "egyensúllyal" kapcsolatban tavaly decemberben a Nézőpont Intézet médiakutatója, a Médianéző is kiadott egy igen sajátos kutatást. A független sajtót ismét csak balliberálisnak bélyegezve állították szembe a majd minden megyei és országos lapot elnyelő fideszes médiaóriással, osztottak, szoroztak, és megállapították a "baloldali médiatúlsúlyt". Érvelésüket az Átlátszó ízekre szedte szét.
Szerző

Technikai részleteken bukhat el az ellenzéki előválasztás második fordulója

Publikálás dátuma
2019.02.04. 15:41

Fotó: Lakos Gábor
Puzsér Róbert csak akkor vesz részt az ellenzéki főpolgármester-előválasztás második körében, ha az online szavazáshoz nem kell majd személyesen regisztrálni. Jogos követelés vagy kibúvó?
Az ellenzéki főpolgármester-előválasztás első fordulója után Puzsér Róbert a Népszaván keresztül is gratulált Karácsony Gergelynek a szerinte meggyőző, bár nem is feltétlenül meglepő győzelméhez. Az LMP által támogatott médiaszemélyiség az eredeti tervek szerint az EP-választás után egy második fordulóban mérkőzne meg Karácsonnyal (és esetleges további indulókkal), ám most úgy fest, egy technikai jellegű probléma keresztbe tehet ennek - írja az azonnali.hu.

Puzsér decemberben több feltételhez kötötte, hogy részt vegyen az előválasztáson, például azt akarta elérni, hogy lehessen csak és kizárólag online is intézni a szavazást, vagyis hogy ehhez személyes regisztrációra se legyen szükség. Kampányfőnöke, Zaránd Péter szerint a szocialistákkal folytatott tárgyalások során erről meg is egyeztek (Puzsért a hírt közzé is tette közösségi oldalán), ám úgy fest, a felek máshogyan értelmezték a megállapodást. A portálnak Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke nyilatkozott, és leszögezte, nyitottak Puzsér feltételeire, azonban
"egy olyan pont van, amelytől a bizonyossággal határos módon nem fogunk eltérni: hogy egyszeri személyes találkozóra szükség van a választókkal vagy a regisztrációs időszakban, vagy a szavazáskor”.

Az indoklás szerint erre azért van szükség, hogy kiszűrjék azt, ha valakik kívülről akarnak beleavatkozni a választásba. Ez alighanem olyan kormánypárti szavazóknak szól, akik direkt a népszerűtlenebb jelöltre voksolnának, hogy végül az kerüljön szembe az általuk favorizált Tarlós Istvánnal. Ezeket a "trollokat" pedig a személyes regisztráció, valós adataik megadása talán jobban visszatartja, mint ha minden online zajlana.

Puzsérék mindenesetre most megüzenték,
"ha nem lehet online regisztrálni az előválasztás második fordulójában az online szavazáshoz, úgy Puzsér Róbert nem fog rajta részt venni.”

Ez azt jelentené, hogy az előválasztáson való részvétel nélkül is megmérettetné magát az őszi főpolgármester-választáson, ám így előállhatna az a helyzet, hogy ő és Karácsony Gergely is elindulnak Tarlós István ellen. Mindez meglehetősen kellemetlenül érintené a teljes ellenzéki összefogásban reménykedőket, és egyúttal csökkentené a regnáló városvezető legyőzésének esélyét.

Pedig Karácsony Gergely vasárnap kihirdetett sikere után többen úgy gondolták, jó esély van az "egy az egy elleni harc" előállítására, hiszen a két induló közül Horváth Csaba volt az, aki provokatív megjegyzéseket tett Puzsérra (interjúnkban többek közt trollnak nevezte, akinek lehet, hogy nyárra már nem is lesz érdemi támogatottsága), míg Karácsony a kezdettől fogva legitim kihívónak tekintette a publicistát. Sőt, a Párbeszéd társelnöke mai sajtótájékoztatóján is megerősítette, úgy készül, lesz második forduló, és azon Puzsérral is megmérkőzhet majd.

Kérdés, meg tudnak-e állapodni a közeljövőben az esetleges második forduló pontos részleteiről, azaz enged-e valamelyik fél a saját álláspontjából?
A helyzet megoldásában kulcsfontosságú lehet, hogy Puzsérék most napvilágra került kifogásait a másik fél kibúvóként értelmezi-e, vagyis úgy vélik-e, hogy az első forduló meggyőző eredményét látva csak el akarja kerülni a biztosnak tűnő vereséget.

Puzsér "politikusi oldala" ráadásul egyelőre kevésbé ismert, nehéz tehát kiszámítani, hogy ha ellenfelei arra célozgatnak, hogy megfutamodik, akkor végképp megszakítja velük a tárgyalásokat, vagy önérzetességről tanúbizonyságot téve épphogy "meg akarja mutatni", és csak azért is ott lesz a második fordulóban.

Puzsér kampánycsapata: megállapodtunk az online regisztrációról

Az azonnali.hu cikkére Puzsér Róbert kampánycsapatának Facebook-oldala, a Sétáló Budapest 2019 is reagált, mint írják: "az online regisztráció és szavazás módjában megállapodtunk: Karácsony Gergely informatikusának a megoldási javaslatát fogadtuk el." Szerintük Molnár Zsolt budapesti MSZP-elnök ezt most letagadta, és úgy tesz, mintha Puzsér akarna kiszállni az előválasztásból, holott - mint fogalmaznak - éppen a szocialisták ijedtek meg. " Attól félnek, hogy az online előválasztás akkora érdeklődést generál majd, hogy ott már nem a régi baloldal törzsszavazói lesznek többségben" - írják bejegyzésükben Puzsérék.

Szerző
Frissítve: 2019.02.04. 17:39