Változik a világ vizeinek színe a klímaváltozás miatt

Publikálás dátuma
2019.02.06. 06:42
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ vizeinek színe egyre kékebb lesz a kutatók szerint.
A melegedés hatására megváltozik a fényt elnyelő és visszaverő fitoplanktonok, vagyis a tengerek és óceánok apró organizmusainak összetétele. A következő évtizedekben egyre kevesebb lesz belőlük a vizekben, ami 2100-ra a világ vizeinek 50 százalékában színváltozást okoz - írta a BBC hírportálja.
A fitoplanktonok kiemelt szerepet játszanak az óceánokban. A napfényt kémiai energiává alakítják, szén-dioxidot nyelnek el, ezek a tengeri tápláléklánc alapját is képezik. Abban is jelentős szerepük van, hogyan látja az emberi szem az óceánokat. Minél több fitoplankton van a vízben, az annál kevésbé látszik kéknek és annál inkább zöldnek tűnik. Korábbi kutatások szerint a melegedő óceánokban több helyen a fitoplanktonok mennyiségének csökkenése várható. A cambridge-i Massachusetts-i Műszaki Egyetem (MIT) kutatóinak új vizsgálata a lehetséges változások hatásait modellezte.
"Arra jutottunk, hogy megváltozik a szín, nem feltétlenül annyira, hogy szabad szemmel látható legyen, az érzékelők azonban biztosan jelezni tudják, hogy változás történt. Valószínűleg ez lesz az egyik legkorábbi jele annak, hogy megváltoztattuk az óceán ökológiáját"

- mondta Stephanie Dutkiewicz, az MIT kutatója, a tanulmány szerzője.

A szakértők kiemelték: a változás a globális felmelegedés egyik közvetlen következménye, a klímaváltozás ugyanis hatással van a tengervíz áramlataira, ami megváltoztatja a fitoplanktonok számára elérhető táplálék mennyiségét. A korábbi kutatásokkal szemben az MIT szakértői kizárólag a fitoplanktonok által visszavert fény műholdas méréseit vették figyelembe. Korábbi esetekben a tudósok a klorofill műholdas méréseit használták a klímaváltozás hatásainak megértéséhez. A klorofill a zöld növények - így a fitoplanktonok - fényelnyelő anyaga.
Nehéz volt eldönteni, hogy a változásokat természetes ingadozás vagy az ember által előidézett melegedés okozta. A szakértők úgy vélik, 30-40 év múlva lesz csak megállapítható, pontosan milyen hatása van a klímaváltozásnak a klorofillra. Az Atlanti-óceán északi része lesz az egyik első terület, ahol láthatóvá válik a változás - írták a Nature Communications című szaklapban megjelent tanulmányukban.
A kutatócsoport azt is modellezte, mi történik, ha az évszázad végére a világ 3 Celsius-fokkal felmelegszik. 
"A világ óceánjai 50 százalékának észrevehetően megváltozik a színe a 21. század végére"

- mondta Dutkiewicz.

Szerző

Flamingófiókákat mentenek egy kiszáradó vízgyűjtőből Dél-Afrikában

Publikálás dátuma
2019.02.05. 15:00
Illusztráció
Fotó: Juan-Carlos Munoz/Biosphoto / AFP
Flamingófiókák ezreit menekítik ki légi úton egy szárazság miatt apadó vízgyűjtő medence területéről a Dél-Afrikai Köztársaságban. A kontinens déli részének egyik legnagyobb flamingópopulációja nehéz helyzetbe került az aszály miatt.
Eddig háromezer flamingófiókát szállítottak el a Kimberleyhez közeli vízgyűjtő vízgyűjtőtől, ahol további 6-8 ezer fiatal madár maradt, amelyek már aktívak, de még mindig túl fiatalok a repüléshez. A szakértők szerint, ha a vízszint tovább csökken, a szülők magukra hagyhatják a fiókákat, hogy mentsék a saját életüket. A helyi gyémántbányák üzemeltetői fizették annak a mentőrepülőnek a bérlését, amellyel az első 900 fiókát átszállították Pretoriába, majd Fokvárosba – írta az Érdekes Világ
Az új otthonokba került fiókák szüleit tollas portörlők helyettesítik, a melegen tartásukról infravörös fény gondoskodik, speciális étrendjüket pedig gabona, szardínia, tojás, garnéla és vitaminos étrend-kiegészítők alkotják. 
Szerző

Nem vicc, jéglábon áll a tojás: a nyári sütős teszt didergős verziója Minnesotában (videó)

Publikálás dátuma
2019.02.05. 14:19

Fotó: YouTube/Minnesota Cold
A múlt heti, mínusz 32 Celsius-fokban egy minnesotai férfi megmutatja, mi történik a tojással a hidegben. A látványos videót feltöltötte a videómegosztó oldalra.
Kánikula idején sokszor mondják, sőt van, aki ki is próbálja: olyan meleg van, hogy pillanatok alatt megsül a tojás egy autó motorházán vagy az aszfalton. A múlt héten Minnesotában mért mínusz 32 Celsius-fokos hidegben a Minnesota Cold nevű YouTube-csatorna szerkesztője úgy döntött, megnézi, mi történik a tojással a hidegben – vette észre a hvg.hu
A férfi két kísérletet végzett, az egyikben kenyerek között törte fel a tojást, a másikban pedig egy serpenyőbe ütötte. Az eredmény nem meglepő: a tojás mindkét esetben hamar megfagyott.
Szerző