Nem vicc, jéglábon áll a tojás: a nyári sütős teszt didergős verziója Minnesotában (videó)

Publikálás dátuma
2019.02.05. 14:19

Fotó: YouTube/Minnesota Cold
A múlt heti, mínusz 32 Celsius-fokban egy minnesotai férfi megmutatja, mi történik a tojással a hidegben. A látványos videót feltöltötte a videómegosztó oldalra.
Kánikula idején sokszor mondják, sőt van, aki ki is próbálja: olyan meleg van, hogy pillanatok alatt megsül a tojás egy autó motorházán vagy az aszfalton. A múlt héten Minnesotában mért mínusz 32 Celsius-fokos hidegben a Minnesota Cold nevű YouTube-csatorna szerkesztője úgy döntött, megnézi, mi történik a tojással a hidegben – vette észre a hvg.hu
A férfi két kísérletet végzett, az egyikben kenyerek között törte fel a tojást, a másikban pedig egy serpenyőbe ütötte. Az eredmény nem meglepő: a tojás mindkét esetben hamar megfagyott.
Szerző

Hatalmas üreget találtak egy antarktiszi gleccser alatt

Publikálás dátuma
2019.02.04. 18:18

Fotó: NASA
Gyorsan növekvő, hatalmas üreget fedeztek fel egy gleccser alatt az Antarktiszon. A jég nagy része az elmúlt évben, a betörő tengervíz miatt olvadhatott meg.
Rekordsebességgel növekvő, hatalmas üreget fedeztek fel egy gleccser alatt az Antarktiszon. A tíz kilométer hosszú és négy kilométer széles üreg mintegy 350 méter magas – írta az Érdekes Világ a NASA bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory-nak közlése alapján, amelyet a Science Advances című szaklapban tett. Most, mint írták, azt kell kideríteni, hogyan befolyásolta az olvadási folyamat a tengerszintet.
Az üreg, amely egykor 14 milliárd tonna jeget foglalt magában, az Antarktisz nyugati részén, a Thwaites-gleccser alatt található. A kőzet itt jóval alacsonyabban fekszik a tengerszintnél. A jég nagy része az elmúlt évben, a betörő tengervíz miatt olvadhatott meg.
“A gleccser alatti üreg mérete fontos tényező az olvadásban. Ha több meleg levegő és víz jut be a gleccser alá, az gyorsabban olvad”

– fejtette ki Pietro Milillo, a kutatás fő szerzője.

A teljes Thwaites-gleccser akkora, mint Florida, és jelenleg a tengerszint-emelkedés négy százalékáért felelős. Ha a teljes gleccser elolvadna, a világ óceánjai mintegy 65 centiméterrel megemelkednének.  
“Évek óta gyanítjuk, hogy a Thwaites nincs szilárd összeköttetésben a talajjal”

– mondta Eric Rignot, a tanulmány társszerzője.

Új műholdak segítségével azonban most először lehetségessé vált pontosan megmérni a gleccserek változásait és az üreg kiterjedését. A NASA műholdjai 2010 óta nagyfelbontású radarokkal figyelik a gleccsereket.
Szerző

Varjak segíthetnének összeszedni a cigicsikkeket

Publikálás dátuma
2019.02.04. 11:11
Illusztráció
Fotó: SEBASTIEN SALOM GOMIS / AFP
Egy holland cég szerint varjak segíthetnének összeszedni a súlyosan környezetszennyező cigarettacsikkeket.
Egy holland cég szerint varjak segíthetnének összeszedni a városban eldobott cigarettacsikkeket, hiszen ezek a madarak rendkívül jól alkalmazkodtak a városi élethez, ráadásul meglepően intelligensek is. A Crowded Cities nevű (az elnevezés szójáték, a „crow” szó varjút jelent, míg a „crowded” zsúfoltat) cég olyan kis helyeket – Crowbarokat – akart létrehozni, ahol a varjak a felszedett csikket ételre cserélhetik. A varjaknak egy tölcsérébe kellene dobniuk a cigarettavéget, ha a kamera igazolja, hogy a madár tényleg csikket hozott, kap egy kis darab ételt - írta a Hulladékvadász. A cég szerint a varjak tovább is adják egymásnak az „üzlet” hírét.
Az ötlet azután született meg, hogy a cég dolgozói hallottak egy amerikai férfiról, Joshua Kleinről, aki pénzérmék gyűjtésére tanította a varjakat. A Crowded Cities egy évig kísérletezett: szakértőkkel, cégekkel és közintézményekkel egyeztettek, de arra jutottak, hogy túl keveset tudnak arról, hogy milyen hatásai lennének a projektnek a varjakra és a környezetre, ezért végül felfüggesztették a munkát. 
Hollandiában évente mintegy hatmilliárd cigarettacsikket dobálnak el az emberek az utcán, a világon is ez az egyik leggyakrabban eldobott hulladék, a Föld lakói évente 4,5 trillió csikket dobnak el. A szűrők legalább tíz évig nem kezdenek el lebomlani. A cigarettafilterek 98 százaléka műanyag rostokból (cellulóz acetátból készül).
Mivel hazánkban is sok az eldobott csikk, a JÖN Alapítvány Cigicsikkmentes február elnevezésű akciót hirdetett, hogy minél kevesebben pöcköljék el a cigarettavéget. Megoldási javaslatuk szerint a csikket például egy, zsebbe rakható, légmentesen zárható fémdobozba gyűjti a dohányos .
Szerző
Frissítve: 2019.02.04. 11:40