Előfizetés

Európa kedvenc turista-célpontjának választották Budapestet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.05. 16:37
Budapest - Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A nyertes egy éven keresztül használhatja a „legjobb európai úti cél” címet és logót.
Az év turisztikai célpontjának választották Budapest a European Best Destinations szavazáson, írja közleményében a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK). A magyar főváros – megelőzve Athént, Bragát, Berlint, Bécset, Brüsszelt, Dinant, Londont, Genfet, Párizst, Pozsonyt, Metzet, Sainte-Maximet, Cavtatot, Monte Isolát, Firenzét, Kotort, Malagát, Rigát, Poznant – 62 128 szavazattal került az élre. Összesen nagyjából félmillióan szavaztak. Az EBD arra hívja fel a figyelmet:
korábban egyik díjnyertes európai úti cél sem részesült ilyen nemzetközi támogatásban.

A Budapestre voksolók szavazatainak 77%-a Magyarországon kívüli országból származik, főként az Egyesült Királyságból, USA-ból, Németországból, Franciaországból, Ausztriából és Olaszországból.
A European Best Destinations – amelynek célja az európai turizmus és kultúra népszerűsítése – már 10 éve dolgozik turisták tízmillióinak útbaigazításán, szorosan együttműködve a kontinens turisztikai hivatalaival és az Európai Bizottság által létrehozott EDEN hálózattal. A nyertes egy éven keresztül használhatja a „legjobb európai úti cél” címet és logót.

A "legjobb európai úti cél"

A Budapestre lelkesen szavazó turisták vélhetően nem tudják, de egyébként 2019. július elsejétől a magyarországi szállásadónak rögzítenie kell a megszálló vendég nevét, születési adatait, nemét, anyja nevét, személyazonosításra alkalmas okmányának számát (külföldieknél útlevél), valamint a várható tartózkodás idejét, mely személyes adatok végül a kormány egy cégénél fognak kikötni. Vagyis a kormány adatbázist épít arról, hogy ki, mikor és kivel nyaral az országban.
Azt már nagyobb eséllyel tudják, hogy a turisztikai ipar fejlődése komoly szerepet játszik a Budapesten az utóbbi években kialakult lakhatási válságban. A probléma ugyanis Európa összes nagyobb városában jelen van: az elérhető árú lakásokat befektetők vásárolják fel, akik többek közt szálláshelyekké alakítják őket, a lakók pedig szép lassan kiszorulnak városaikból. Budapesten csak néhány önkormányzat foglalkozik valamennyit a problémával, kerületi szinten.

Újragondolta az orvosi kamara, azonnali tárgyalásokat követel a kormánnyal

D. A.
Publikálás dátuma
2019.02.05. 16:32
Népszava fotó
Megértő politikájának kudarcaként értékeli az orvosi kamara az egészségügy elmúlt egy évében történteket, ezért újra fogalmazza követeléseit, és azonnal tárgyalni akar a kormánnyal. Az erről szóló közleményüket teljes terjedelmében idézzük:

Felhívás felelős döntéshozóknak

A Magyar Orvosi Kamara hosszú évek óta az egészségügyi kormányzat korrekt szakmai tárgyalópartnere. A 2016-2017-ben elért eredmények rámutattak a tárgyalásos módszer eredményességére. Az elmúlt, napjainkig tartó egy esztendő viszont sajnos rácáfol erre. A sorra jelentkező orvosi és fogorvosi csoportok közzétett megnyilvánulásai, kritikái az egészségügy állapotával kapcsolatban megalapozottak. Követeléseik jogosak! Az általuk vázolt problématérkép minden egyes elemét a Magyar Orvosi Kamara testületi dokumentumaiban, tanulmányokban deklarálta, nyilatkozataiban, tárgyalási alkalmai során kivétel nélkül rögzítette, sürgősen megoldandó feladatként. Immár 15 éve! Úgy tűnik, mindhiába. Az egészségügyben a munkaerőhelyzet továbbra is kritikus. A mindennapi gyógyításban és ápolásban nélkülözhetetlen, nyugdíjasként is munkát vállaló kollégáink megalázott helyzetét nemhogy nem orvosolják, de január 1-től példátlan anyagi diszkrimináció is sújtja őket. Éppen kétszer annyi közterhet vonnak a bérükből, mint a más területen dolgozó nyugdíjasoktól. Mindeddig hiába minden írásos és szóbeli tiltakozásunk! A mindenkit sújtó paraszolvenciahelyzet megszüntetésére tett többszöri határozott indítványunk rendre érdemi visszhang nélkül marad, hangzatos szólamokon túl érdemi intézkedésre mutató jelet nem látunk. A korábban elért bérfejlesztés eredményeit rohamosan emészti fel az évenkénti jelentős minimálbér-emelés. A kompenzáció elmarad, orvosi bérfelzárkóztatásról már gyakorlatilag szó sem esik. A következő esztendőkre nyilvánosságra került költségvetési számok az egészségügy további mellőzését jelzik, holott az alapvető problémák végleges és rendszerszerű orvoslására a megfelelő gazdasági-pénzügyi helyzet adott. Az egészségügyi ágazat hazai közállapotokhoz mérten elfogadhatatlan lemaradása nemcsak európai mércével mérve, de a környező országokhoz képest is jelentős. A haladéktalan felzárkóztatás nemzeti közérdek! Tárgyalási készségünk fenntartása mellett követelünk: 
 • a Magyar Orvosi Kamara Országos Küldöttközgyűlésének 2018. novemberi határozatában foglaltak végrehajtásáról haladéktalan és érdemi tárgyalásokat
 • a tárgyalások lebonyolításához a szükséges politikai és gazdasági kompetenciával felruházott kormányzati tárgyalófelet
 • a nyugdíjas munkavállalóink számára valamennyi korlátozás haladéktalan megszüntetését, az MT hatálya alá tartozókkal mindenben azonos bánásmódot és feltételeket
 • az egészségügy valamennyi munkásának – beleértve a teljes alapellátást és a gazdasági-műszaki háttérszemélyzetet is – a társadalmi megbecsülés rangsorában elfoglalt helyüknek megfelelő méltó bérezést
 • az, hogy az ágazat méltatlan helyzetének rendezése elmarad, politikai szempontból több mint bűn, hiba – írták végül

Hat óra - avagy a fideszes médiavezér bukása és a bajuszos Yoda

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.05. 16:22

Fotó: Tóth Gergő
Nem Varga István, a fideszes médiumokból álló sajtómonstrum exelnöke, az első a történelemben, aki belebukik abba, hogy elmondta őszinte véleményét. Az esete talán mégis mindennél többet elmond a rendszerről.
Hétfő 14:36. A vezető hírportálok közül elsőként a 444.hu-n jelenik meg, majd szélsebesen terjedni kezd a hír, miszerint dr. Varga István, a kormányközeli médiumokat tömörítő Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (Kesma) kuratóriumi elnöke a Behir.hu-nak adott interjújában több, a jobboldali sajtó számára meglehetősen kínos - és ami talán "még rosszabb": az ellenzéki médiát méltató - megállapítást tett.

Hétfő 20:28. Az MTI közli: Varga István lemondott a Kesma kuratóriumi elnöki posztjáról.

Hat óra. A Google keresőjébe beírva a legnépszerűbb találatok között olyanokat találni, mint hogy ennyi idő alatt:


 • egy olasz cég képes volt felépíteni egy lakóházat
 • egy debreceni tetoválóművész felvarrta valakire a "Dalí-bajszos Yodát"
 • egy srác a nulláról megtanulta a hátra szaltót
 • és tavaly egy vonatnak ennyi időre volt szüksége a Budapest és Albertirsa közti 50 kilométeres táv megtételéhez
Nos, ha utóbbi járat utasait kérdeznénk, valószínűleg más lenne a véleményük, de egyébként lássuk be, hat óra azért nem olyan nagy idő. Most mégis elég volt ahhoz, hogy megszülessen a döntés valaki olyannak a távozásáról, akit alig két hónapja teljes bizalmat élvezve neveztek ki egy nemzetstratégiai jelentőségű óriásszervezet élére.
Persze lehet, hogy igazából egy perc is elég volt hozzá - a többi már csak az "átfutási idő" volt.

Akárhogy is, talán nem vagyunk egyedül azzal, ha azt írjuk, abban a bizonyos hat órában nagyon szerettünk volna "pók lenni a falon", hogy megtudjuk, ilyen esetben ki és milyen indokok mentén dönt arról: vége. Merthogy utóbbi kérdések tekintetében eddig nem sok támpontot kapott a nyilvánosság. Az MTI fentebb említett közleménye nagyon szűkszavú, csak a lemondás tényére szorítkozik. A kormányközeli Magyar Idők mintegy félórával később tette ki a hírt, annyival kiegészítve, hogy "Varga azt követően távozik posztjáról, hogy a békéscsabai Behir.hu-nak adott interjújában
a valóságtól elrugaszkodó állításokat fogalmazott meg a konzervatív média helyzetéről."

A portál indoklása tehát "állításokról" beszél, holott ha górcső alá vesszük a leköszönő elnök legtöbbet citált mondatait, azokban sokkal inkább csak véleményeket találunk:
 • "igényes, jó tollú újságírókat, és nem kell megsértődni, nyugodtan mondhatom, inkább a másik oldalon látok"
 • "jelen pillanatban nincs a konzervatív oldalnak komoly újságja"
 • "az alapítvány célja, hogy a keresztény oldalon is az ÉS-hez hasonló profi újságírás legyen"
 • "hogy minden szép és jó, és mindenki jól szerepelt, és a kormánynak csak hibátlan döntései vannak (...). Ez nem propaganda, ez nem sajtó, ez valami egészen más."
Csupa-csupa olyan mondat, ami arról szól, Varga szerint mi vagy ki a "jó", a "komoly", a "profi", vagy épp milyen az igazi sajtó. Bizonyára ezekről a Magyar Időknél éppen ellentétesen vélekednek, de Varga szavait annyival lerendezni, hogy "valóságtól elrugaszkodott állítások", éppen annyira nem állja meg a helyét, mint ha valaki azt állítaná, hogy tökéletesen igaza van. Éppen ezért utóbbit nem is tesszük meg - nem keverjük össze az állítást a véleménnyel.

Szigorúan véve talán egy olyan pontja van az ex-kuratóriumi elnök mondandójának, amelyet - ha lennének pontos adatok - lehetne tényszerűen cáfolni vagy igazolni. Varga ugyanis azt fejtegeti, hogy Magyarországon jelenleg az a jellemző, hogy a kormányoldaliak "fogyasztják" a kormánykritikus médiumokat (ő maga pl., mint mondta, Élet és Irodalmat járat, Magyar Narancsot olvas és a Népszavával kezdi a napot, online pedig előbb olvassa el az Indexet, mint az Origót), és nem fordítva.

Ez a fejtegetés már átvezet ahhoz az utóbbi időben sokat emlegetett témához, hogy akkor hogyan is aránylik egymáshoz idehaza a hatalomhoz lojális és a vele kritikus média, tényleg ellenszélben kell-e dolgoznia a miniszterelnöknek, mi igaz a "balliberális médiatúlsúlyból", stb. Nos, ha már Varga István kapcsán jön elő a kérdés, nehéz nem azzal kezdeni, hogy
látva azt a 476 médiaterméket, amelyet tegnapig még ő fogott össze, most már szinte lehetetlen küldetést vállal, aki a "darabszám" mentén akar érvelni az ellenzéki sajtófölény mellett.

Ez persze csak az egyik szempont, és legalább ilyen fontos, hogy az adott médiumok mennyi embert érnek el. A témát ez utóbbi szempontból többen, így az átlátszó.hu is, igyekeztek körüljárni, de rendre azt kellett megállapítaniuk, hogy "a jelenleg nyilvánosan, ingyenesen elérhető, az eladott példányszámokról, nézettségről, hallgatottságról, látogatottságról szóló adatok nem alkalmasak mélyfúrásra." Ennek oka, hogy rengeteg vizsgálandó lapról nincs információ (a Fidesz-párti nyomtatott sajtó zászlóshajói, a Figyelő, a Magyar Idők és a Magyar Hírlap pl. egyaránt nem auditálják a példányszámaikat), mint ahogy a televíziós nézettségekről sem állnak rendelkezésre hitelesnek tekinthető adatok.

Az egyetlen szféra, ahol minden kétséget kizáróan kormánykritikus túlsúly van, a hírportálok világa - úgy is mondhatnánk, sokan vannak úgy, mint Varga, vagyis előbb olvassák el az Indexet, mint az Origót. A Nézőpont friss, némiképp vitatott elemzése 71, míg az átlátszó tavalyi számítása 63%-os fölényt mutatott a hatalommal kritikus online portálok javára.

Ha adunk Varga véleményére, vagyis, hogy az igényes újságírókat a - számára - másik oldalon találni, akkor a fentebb kibontakozó látszólagos ellentmondás (vagyis, hogy a "darabszámot" nézve egyre nagyobb és nagyobb fideszes térhódítás nem feltétlenül társul fölénnyel az elérés tekintetében) hátterében akár minőségi okok is állhatnak. De ne feledjük, az csak egy vélemény volt. Egy vélemény, amely azonban összecseng annak a Polgári Szilviának a soraival, akinek a CÖF-höz köthető Polgári Portál újságírójaként anyagi vitája támadt Huth Gergellyel, a Pesti Srácok főszerkesztőjével, és egy nyílt levélben többek között úgy fogalmazott:
"a jobboldali médiába ma jórészt nem a tehetség és a teljesítmény a beugró... olyan emberek kapnak státuszt, akik végzettségük szerint és/vagy teljesítményükben nem felelnek meg a legalapvetőbb elvárásoknak sem. Végzettség, tehetség, és valós teljesítmény nélküli emberek! Nem tudnak a saját anyanyelvükön írni, de még beszélni sem, csupán a dörgölőzéshez értenek."

Apropó Pesti Srácok. Természetesen ez a portál is foglalkozott Varga István lemondásával, ők pedig tovább is merészkedtek a támadásokkal a Magyar Időknél. "A közmédia a propagandánál is rosszabb, a Magyar Idők nem újság, az Origót megnyitni sem érdemes és a jobboldali újságírás nem is létezik" - sorolják - némiképp sarkítva - Varga bűnös gondolatait, majd gúnyosnak tűnően megjegyzik: "úgy tűnik azonban, hogy minden csoda egy napig tart és a médiaholdig leendő újságíróiskolájának eljövendő diákjai mégsem kóstolhatnak bele az Index, az ÉS és a Népszava profizmusába." A cikk érdekessége, hogy a politikus kinevezésekor közzétett írásunkban még dr. Varga Istvánként hivatkoztak rá, mostanra azonban úgy fest, náluk már nem szolgál rá a doktori címre. Mondjuk akár kis betűvel is írhatták volna a nevét, végül is.
A portál cikkét olvasva úgy tűnik, a Pesti Srácoknál nem fogadták meg Varga fentebb idézett kérését, azaz, hogy "nem kell megsértődni".

Ráadásul az írás egy pontján az ember egyenesen elkezd aggódni a szerzőért, az eset kapcsán ugyanis azt írja, "a teljes konzervatív médiaszakmában megütközést kiváltó különös coming outot azóta vezető helyen, nagy élvezettel idézi az ellenzéki média, a 444.hu-tól a HVG-n át az Indexig." Ezek szerint ő is olvassa ezeket a médiumokat. Márpedig, hétfő óta tudjuk, ez arrafelé nagyon könnyen az állásába kerülhet valakinek.

Kocsis a jobboldali fölényről

Kocsis Máté a Pesti Srácoknak reagált Varga István szavaira, és miután leszögezte, méltánytalannak tartja azt, amit egykori képviselőtársa a jobboldali újságírókról mondott, hozzátette: " Mindemellett valótlan, és ezáltal sértő is Varga István állítása, mert az igényesség és az intellektuális fölény már akkor is az Önöké volt, amikor létszámukban messze elmaradtak a posztkommunista és liberális kollégáiktól. Használva Varga úr erőltetett “ideát-odaát” logikáját, ideát mind a “régi nagy öregek”, mind az új generáció tagjai döntő többségükben tanultabb, műveltebb, ha úgy tetszik igényesebb újságírók, mint odaát. Az önök értékalapúságáról már nem is beszélve, amely a nemzeti oldal számára folyamatosan zsinórmértéket, támaszt jelent.Tényleg sok Népszavát, Indexet és Magyar Narancsot olvashat Varga István, talán így ivódott bele a “odaátiak” oktalan felsőbbrendűség-kultusza. Szégyellem magam az általa elmondottak miatt, ezért helyette is bocsánatot kérek Önöktől."