Szimpatizánsaitól kér pénzt az ÁSZ-büntetés miatt nehéz helyzetbe került Párbeszéd

Publikálás dátuma
2019.02.06 12:44

Fotó: MTI/ Mónus Márton
A pártnak a rászorulóknak osztott tűzifa programját is fel kellett függesztenie a befagyasztott állami pénzek miatt. Most 7-8000 ezer támogatóra lenne szükségük, akik fejenként néhány ezer forinttal is segíthetnék őket.
Szerda délben tartott sajtótájékoztatót a Párbeszéd Magyarországért, amelyen Karácsony Gergely társelnök bejelentette, az Állami Számvevőszék - szerinte nyilvánvalóan jogellenes - büntetése miatt az idei év fontos kampányait megpróbálják a velük rokonszenvezők kis összegű adományaira alapozni. A teljes esemény az alábbi videóban tekinthető meg:
Ahogy arról korábban beszámoltunk, az ÁSZ januárban felfüggesztette a Párbeszéd állami támogatását. A pártnál akkor úgy nyilatkoztak, "a Párbeszéd legutóbb októberben kapta meg az állami támogatását, csaknem 23 millió forintot. Nagyjából ezt az összeget kellett volna az Államkincstárnak elutalnia első negyedéves támogatásként is , ez azonban nem érkezett meg." Már akkor sem számítottak rövid procedúrára, hiszen az ÁSZ akkor bekérte tőlük azokat a dokumentumokat, „amelyekkel tudják igazolni, hogy kialakították a közpénzek felhasználására vonatkozó törvényes kereteket”, és erre április 30-ig kaptak határidőt.
Márpedig a befagyasztott pénzek híján veszélybe kerül a párt gazdálkodása, Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd pártigazgatója a mai sajtóeseményen meg is jegyezte, hogy már most fel kellett függeszteniük a Tenni kell! kampányukat, amelynek keretében többek közt tűzifát osztottak rászorulóknak.
"Sok embertől kérni egy keveset" - foglalta össze az ötletüket Karácsony, aki elmondta, idehaza szerkesztőségek, médiaműhelyek esetén már van pozitív példa arra, hogy a szimpatizánsok adományaiból fent tudják tartani magukat azok, akik a kormány ellenszenve miatt nem számíthatnak egyéb segítségre.


A pártoknak juttatott közösségi mikroadományoknak a nyugati demokráciákban már jelentős hagyományuk van, így úgy fest, hogy Karácsonyék az előválasztás intézménye után egy újabb vívmányt igyekeznek meghonosítani Magyarországon.
A pártnál úgy számolnak, 7-8000 ezer támogatóra lenne szükségük, akik akár 1-2 ezer forintos befizetéssel is sokat lendíthetnek azon, hogy a Párbeszéd hamarosan elkezdje az intenzív kampányát az európai parlamenti választásokra, majd pedig a felkészülést az őszi önkormányzati voksolásra.
A cél érdekében létrehozták a http://tamogasdaparbeszedet.hu internetes oldalt is.
Frissítve: 2019.02.06 12:47

Elbocsátják a Ledina Kft. dolgozóit

Publikálás dátuma
2019.03.20 21:58

Fotó: MTI/ Sóki Tamás
Újabb drámai eseménnyel folytatódott a Zsolnay Porcelánmanufaktúra sikertelen einstandjának története: megszűnt a gyártótevékenység a Zsolnay ellencégeként létrehozott Ledina Kft. pécsi üzemében.
A történet előzménye – mint arról többször írtunk – az volt, hogy egy, a kormányhoz közel álló befektetői kör meg akarta szerezni a Zsolnayt, s ennek részeként a fideszes vezetésű pécsi önkormányzat létrehozta a Ledinát, amelybe átcsalták a Zsolnay dolgozóinak 80 százalékát. A Zsolnay bekebelezése azonban nem sikerült, így a Ledina funkciótlanná vált. Az értékesítési gondokkal küszködő – és többször tulajdonost váltó – Ledina alig termelt, s 120 dolgozóból mostanra 60 maradt. A tulajdonosok végelszámolással akarták megszüntetni a perspektívátlan céget, ám az általuk felkért végelszámoló, Megay Róbert úgy látta, ennek az eljárásnak nincsenek meg a feltételei, ugyanis a Ledina adóssága lényegesen meghaladja a kft. vagyonát, ráadásul a cég iratai pótolhatatlanul hiányosak. Ezért Megay – mint azt lapunknak elmondta – felszámolást kezdeményezett a Ledina ellen. Megay mindezt kedden közölte a dolgozókkal, s döntést hozott arról is, hogy leáll a Ledina termelése. Hogy mi lesz a cég és sorsa, az már a felszámolás során dől el, ám aligha várható, hogy valaki megveszi a piac nélküli, saját gépekkel és épülettel nem rendelkező kft.-t. Az érdemi bevételt nem termelő Ledina fenntartása az elmúlt két és fél évben hozzávetőleg egymilliárd forintba kerülhetett. Hogy kik és miért finanszírozták a cég működését, arról az érintettek sosem nyilatkoztak. A folyamatosan leépülő dolgozói állomány bérét – ami 20 hónap alatt 5-600 millióra rúgott - megfizették a tulajdonosok, a bérek terheinek százmilliós nagyságrendű tételével viszont elmaradtak. Hogy pontosan mekkora tartozást halmozott fel a Ledina, azt Megay nem árulta el. A dolgozók felmondási időre járó bérét és végkielégítését a bérgarancia alapból lehet majd kifizetni. Ismert, hogy a Zsolnayból a Ledinába átcsalt dolgozók pert veszítettek volt munkaadójuk ellen, mivel azonnali felmondásuk jogtalan volt, s emiatt egyhavi bérüknek megfelelő kártérítést kell fizessenek. A bérgarancia alap azonban erre a dolgozói kötelezettségre már nem nyújthat fedezetet.

Csaknem kétmilliárdot ad a kormány a határon túli sajtóra

Publikálás dátuma
2019.03.20 21:44
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ebből 950 millió forintot azonnal utalnia kell a Pénzügyminisztériumnak.
Szerda este megjelent a Magyar Közlöny, melyben az áll, hogy a kormány egyetért a Kárpát-medencei magyar nyelvű média működésének támogatásával, ezért támogatást nyújt, méghozzá 1,9 milliárd forintot – vette észre a hvg.hu. A pénzt a Bethlen Gábor Alapon keresztül juttatják el, a felét – 950 millió forintot – azonnal utalnia kell a Pénzügyminisztériumnak. A kedvezményezett az Erdélyi Médiatér Egyesület. A közlönyből az is kiderül, hogy Pomázi Gyula Zoltán, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára távozik, és Nagy Ádám veszi át a helyét. Pomázi a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke lett.