Szimpatizánsaitól kér pénzt az ÁSZ-büntetés miatt nehéz helyzetbe került Párbeszéd

Publikálás dátuma
2019.02.06. 12:44

Fotó: Mónus Márton / MTI
A pártnak a rászorulóknak osztott tűzifa programját is fel kellett függesztenie a befagyasztott állami pénzek miatt. Most 7-8000 ezer támogatóra lenne szükségük, akik fejenként néhány ezer forinttal is segíthetnék őket.
Szerda délben tartott sajtótájékoztatót a Párbeszéd Magyarországért, amelyen Karácsony Gergely társelnök bejelentette, az Állami Számvevőszék - szerinte nyilvánvalóan jogellenes - büntetése miatt az idei év fontos kampányait megpróbálják a velük rokonszenvezők kis összegű adományaira alapozni. A teljes esemény az alábbi videóban tekinthető meg:
Ahogy arról korábban beszámoltunk, az ÁSZ januárban felfüggesztette a Párbeszéd állami támogatását. A pártnál akkor úgy nyilatkoztak, "a Párbeszéd legutóbb októberben kapta meg az állami támogatását, csaknem 23 millió forintot. Nagyjából ezt az összeget kellett volna az Államkincstárnak elutalnia első negyedéves támogatásként is , ez azonban nem érkezett meg." Már akkor sem számítottak rövid procedúrára, hiszen az ÁSZ akkor bekérte tőlük azokat a dokumentumokat, „amelyekkel tudják igazolni, hogy kialakították a közpénzek felhasználására vonatkozó törvényes kereteket”, és erre április 30-ig kaptak határidőt.

Márpedig a befagyasztott pénzek híján veszélybe kerül a párt gazdálkodása, Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd pártigazgatója a mai sajtóeseményen meg is jegyezte, hogy már most fel kellett függeszteniük a Tenni kell! kampányukat, amelynek keretében többek közt tűzifát osztottak rászorulóknak.

"Sok embertől kérni egy keveset" - foglalta össze az ötletüket Karácsony, aki elmondta, idehaza szerkesztőségek, médiaműhelyek esetén már van pozitív példa arra, hogy a szimpatizánsok adományaiból fent tudják tartani magukat azok, akik a kormány ellenszenve miatt nem számíthatnak egyéb segítségre.


A pártoknak juttatott közösségi mikroadományoknak a nyugati demokráciákban már jelentős hagyományuk van, így úgy fest, hogy Karácsonyék az előválasztás intézménye után egy újabb vívmányt igyekeznek meghonosítani Magyarországon.

A pártnál úgy számolnak, 7-8000 ezer támogatóra lenne szükségük, akik akár 1-2 ezer forintos befizetéssel is sokat lendíthetnek azon, hogy a Párbeszéd hamarosan elkezdje az intenzív kampányát az európai parlamenti választásokra, majd pedig a felkészülést az őszi önkormányzati voksolásra.
A cél érdekében létrehozták a http://tamogasdaparbeszedet.hu internetes oldalt is.
Szerző
Frissítve: 2019.02.06. 12:47

A talpnyalás is fájhat: fideszes képviselők fakadtak ki a kormánymédiára

Publikálás dátuma
2019.02.06. 12:28
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Nem csak a fél napra felemelt Varga István kritizálta a NER sajtóját: kormánypárti politikusok mondták el a HVG-nek, mennyire idegesítő a baráti lapok szervilizmusa.
„Most mondjam el, hányszor, hányan küzdünk-küzdöttünk ehhez hasonló gondolatokkal?” – válaszolta egy fideszes képviselő kedden a hvg.hu-nak, amikor arról kérdezték, hogyan látja a korábbi frakciótársával, Varga Istvánnal történteket. A hírportál négy fideszest kérdezett meg a témában, akik - természetesen névtelenül – egymásra licitálva bírálták a kormánypárti sajtót. 

Ostoba, bántó szervilizmus

Egyikük bevallotta, hogy előbb olvassa az őt megszólaltató lapot és az Indexet, mint az Origót, ha valóban tájékozódni akar. Társa pedig úgy fogalmazott, hogy tudatosan kerüli azokat az orgánumokat, amelyekben

„azért is megdicsérnek minket, amit még meg se tettünk, vagy még csak ki se gondoltunk.”

Volt politikus, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy „a kormányzati mantrát visszabüfögő ostoba egyoldalúság” a nézők, vagyis a választók széles rétege előtt hitelteleníti még azt is, ami a nem kormánypártiak szemszögéből is pozitív lehetne. Hozzátette:

„Nemcsak unom, hanem bánt, bosszant is az a még a mi oldalunkról is megmagyarázhatatlan mértékű propaganda és mérhetetlen szervilizmus és kritikanélküliség, amire Pista is utalt.”

Ha van is véleménye, ne mondja ki

A nyilatkozó politikusok ugyanakkor egybehangzóan „nagy hülyeségnek” nevezték, hogy Varga István a kormány által összegrundolt Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) frissen megválasztott kuratóriumi elnökeként nyíltan kritizálta a kormánybarát lapokat. 

„Én is hasonlókat gondolok a jobboldali sajtóról, sőt, egyes lapokról és újságírókról talán még durvábbakat, de ha jobbá akarnám tenni a munkájukat, nem biztos, hogy azzal kezdeném, hogy lehülyézem őket”

- jegyezte meg a nyilatkozók egyike. Eközben L. Simon László is megszólalt Varga István lemondása ügyében. A volt kulturális államtitkár kedden, a Klubrádióban a barátjának nevezte a fideszes sajtóholding lemondott vezetőjét, ám azt is hangsúlyozta, hogy Varga szerinte hibázott. Azt tanácsolta neki, forgassa a Figyelőt, és más jobboldali lapot, és akkor majd megtalálja bennük az értéket.
„Én Varga Istvánnal régi barátságban vagyok. Ma reggel beszélgettem vele, és azt mondtam neki, hogy szerintem hibát követett el. És nem azért, mert nem lehet az embernek szabad véleménye a sajtó ilyen vagy olyan részének a működéséről, hanem azért, mert ha valaki elvállalja egy ilyen, javarészt kormánypárti médiaalapítvány vezetését, akkor nyilván ennek megfelelően kell nyilatkoznia. Ráadásul, még egy hibát elkövetett, ami szakmai hiba. Olyan ítéletet mondott, ami szakmailag nem volt megalapozott, hiteles”   - idézi L. Simon László nyilatkozatát honlapján az ATV.
Szerző

Nem is egyszer utazna idén a magyar

Publikálás dátuma
2019.02.06. 12:25
Illusztráció
Fotó: pexels
Összesen 2-3 hétre, autóval, belföldre és hotelben megszállva – ezt tervezik a legtöbben 2019-re. A tendencia nem változott, tavaly is az ilyen utazások voltak a legnépszerűbbek – derült ki a Bónusz Brigád és a GKI Digital kutatásából.
2018-ban a válaszadók 78 százaléka többször is utazott valahová. Ennél is nagyobb arányban utaztak többször egy évben a fővárosiak, közülük 82 százaléknak volt egynél több alkalma utazni. A kérdőív készítői összefüggést találtak az iskolai végzettség és az utazások száma között: az általános iskolai végzettségűeknek mindössze ötöde utazott egynél többször, egyszer a 60 százalékuk, míg a felsőfokú végzettséggel rendelkezők 87 százaléka utazott több alkalommal is.
Magyarország vonzó úti célnak bizonyult, ugyanis a legtöbben (82 százalék) az országhatárokon belül maradtak. A szomszédos országokba való utazást – egy-egy belföldi kirándulás mellett – a válaszadók több mint fele engedhette meg magának, 44 százalék európai, de nem szomszédos országban járt. Amerika a 18-29 évesek, míg Afrika az 50 éven felüliek körében volt különösen népszerű a GKI Digital és a Bónusz Brigád adatai szerint. 
Úgy tartják, a kikapcsolódáshoz legalább két hétre van szükség, de valódi pihenést és kikapcsolódást három hét alatt lehet elérni. Ezt azonban kevesen tehetik meg; a válaszadók negyede utazott egész évben összesen 21 napnál többet. A legtöbben (31 százalék) egy-két hetet töltöttek összesen pihenéssel. Ha tehetné minden harmadik ember több mint három hetet töltene távol az otthonától, de erre reális esélyt csak minden ötödik válaszadó lát.
Aki egyszer belekóstol az utazás ízébe, rá is kap. Így vannak ezzel a kérdőív kitöltői is: 65 százalékuk nem is csak egyszer, hanem többször is szeretne idén útra kelni. A célpontokat tekintve kétféle irányt mutatott a kutatás: a többség (66 százalék) "bakancslistás" helyre menne, a többiek pedig újra elutaznának oda, ahol jól érezték magukat.  A 30-39 évesek még nagyobb arányban (62 százalék) térnének vissza ismerős helyre, a 18-29 éves fiatalok 76 százaléka pedig inkább új helyet fedezne fel.
A válaszadók 81 százaléka azt tervezi, idén belföldön fog pihenni, de 58 százalékuk európai, nem szomszédos országba is tervez utazást. A kutatásban részt vevők fele szomszédos országba megy. A városlátogatás, a wellnessezés és a vízparti nyaralás továbbra is a három legnépszerűbb programelem – mindháromra 60 százalék körüli arányban voksoltak a megkérdezettek.  A válaszadók több mint fele oda menne, ahová jó ajánlatot kap, azaz nincs konkrét elképzelése arról, hol tölti majd a szabadságát.

„Mindegy, csak pihenjek végre!”

- válaszolta a válaszadók 14 százaléka a programot firtató kérdésre.

A megkérdezettek kétharmada hotelben, 56 százaléka apartmanban, minden ötödik válaszadó pedig magánházban tervez megszállni. Három emberből kettő a párjával utazik, arra a kérdésre, hogy ha nyerne egy nyaralást, az emberek harmada vinné csak el a családját is, a legtöbben kettesben mennének. A nyereményút célpontja a válaszadók 28 százaléka számára európai ország lenne, de közel ugyanennyien választanának ingyenes amerikai utazást is. 
A rengeteg fapados járat ellenére továbbra is legszívesebben autóval kelnek útra az emberek. Sokak számára ez biztosít kellő szabadságot: nem kell menetrendekhez igazodni, reptereken várakozni, és nem csak egy bőröndbe lehet csomagolni. A válaszadó 73 százaléka autós útra készül, repülős útra pedig 64 százalék vállalkozna. Nem tűnnek népszerűnek az utazási irodák szervezett útjai: csupán minden negyedik ember bízza magát rájuk, a válaszadók 68 százaléka mindent maga szervez: önállóan keres programokat. Az információk beszerzésének fő forrásai a blogok, internetes turisztikai oldalak. A válaszadók 10 százaléka lazán utazik: a helyszínen dönt mindenről.
Szerző