Előfizetés

Tízmilliókból házal amerikai befektetőknél a magyar kormány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.06. 15:54
Az Egyesült Államok Capitoliuma - illusztráció
Fotó: Alex Edelman / Consolidated News Photos / DPA
Újabb lobbistával kötött szerződést a kormány, ezúttal 60 ezer dollár értékben. Tavaly egymilliárdnyi közpénz ment el az amerikai kapcsolatok javítására, bármi látványos eredmény nélkül.
A novemberben felfogadott három washingtoni lobbicég mellett december óta egy negyediket is fizet a magyar kormány, így már közel 59 millió forintra emelkedett az az összeg, amelyet pár hónap alatt az amerikai-magyar kapcsolatok kapcsán szór el a kormány - szúrta ki az Átlátszó.
Az újabb lobbicéggel tavaly december 21-én kötött szerződést a washingtoni magyar nagykövetség, ám a dokumentum a Trump-féle kormányzati leállás miatt csak a minap került fel az amerikai igazságügy-minisztérium honlapjára. A megállapodás három hónapra szól, 2018. december 21-től 2019. március 31-ig, értéke pedig 60 000 dollár, azaz körülbelül 16,7 millió forint. A szerződő fél az Interlink Capital Strategies nevet használja, feladata pedig hogy amerikai vállalatokat győzzön meg arról, hogy fektessenek be Magyarországon.
Az alvállalkozók körül NER-közeli magyar figurák is feltűnnek.

A dokumentumok szerint például a lobbicég magyarországi partnere a Berényi & Társai Ügyvédi Iroda, mely honlapján az “együttműködő ügyvéd kollégák” között feltűnik Ifj. Lomnici Zoltán neve is. Lomnici az Orbán-kormány "civil" szervezetének, a CÖF-nek a szóvivője, kérésre pedig azt nyilatkozza a köztévének, amit hallani akarnak tőle.
Az Átlátszó korábban ismertetett három szerződést, amelyet novemberben kötött a kormány három lobbicéggel. Mindhárom cég 50-50 000 dollárt, nagyjából 14 millió forintot kap körülbelül két és fél hónap munkáért. Az egyiknek a Fehér Házban, a másiknak a Szenátusban, a harmadiknak pedig az amerikai külügyben kell javítania a magyar kormány nem túl rózsás megítélését. A három szerződés értéke együttesen 42 millió forint.
2018-ban egyébként közel egymilliárd forintot költött a magyar kormány az adófizetők pénzéből arra, hogy jobb véleménnyel legyen róla az amerikai kormány.

Az eredmények nem feltűnőek, legfeljebb csak azt lehet említeni: Washington elnézte a CEU elűzését. De amerikai külügyi diplomaták továbbra is kritizálták, hogy Orbán nem hajlandó ellenállni az orosz és a kínai nyomulásnak, továbbá akadályozza a NATO és Ukrajna miniszteri szintű tárgyalásait, illetve azt, hogy lassan másfél éve húzódnak a tárgyalások az új védelmi együttműködési megállapodásról a két ország között.

"Átsegítették a korláton a képviselőt": Kafka is írhatta volna az MTVA-botrány jegyzőkönyvét

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.02.06. 15:35

Fotó: Facebook / Hadházy Ákos
Egyetlen, tévészékházból kidobott politikust sem hallgatott meg tanúként az ügyészség, jegyzőkönybe kerültek viszont mellbimbófájdalomról, harapásról beszélő őrök panaszai.
Veszélyben volt a képviselő, az őrök csak átsegítették a korláton – nyilatkozta a tévészékház egyik biztonsági vezetője, miközben egy ország látta, hogy Hadházy Ákost nagydarab szekuritisek több méteres magasságban is visszatartották, próbálták lépcsőn kívül tartani a tévészékházban.
Az MTVA-botrányban nyomozó Központi Nyomozó Ügyészség ilyen és ehhez hasonló nyilatkozatok alapján döntött úgy, hogy a fegyveres izomemberek jogszerűen jártak el tavaly december 16-án, sőt, az ellenzéki képviselők voltak a rendbontók. Ez a rendszerváltás utáni évek egyik leggyalázatosabb döntése – mondta Hadházy Ákos, aki szerdán Szél Bernadett-tel és Varju Lászlóval (DK) tartott sajtótájékoztatót az ügyészség székháza előtt.

Fájt a mellbimbója, jegyzőkönyvbe került

A három képviselő betekintést kapott az ügyészségi iratanyagokba, ez alapján meséltek az abszurd és ijesztő eljárásról. Mint mondták, a nyomozás során sem őket, sem a székház őreit nem hallgatták meg, viszont felhasználták a tévészékház biztonsági főnökeinek nyilatkozatát, és az őrök abban feltüntetett állításait. 
A kafkai dokumentumban például olyan megjegyzések szerepeltek, hogy egy őr mellbimbófájdalomra panaszkodott, kilenc nappal a történtek után – társa pedig állította, hogy megharapta őt valamelyik képviselő; hogy ki, az nem világos. Az az álláspont is simán belefért az ügyészségnek, hogy Hadházyt az őrök kivezették a tévészékházból, Szél pedig követte őt – miközben mindenki láthatta, hogy mindkettőjüket szabályosan kilökdösték az épületből.
„Mintha egy párhuzamos valóságban írták volna a jegyzőkönyvet”

- jegyezte meg Szél is, aki szerint röhejes, hogy őket vádolják közérdekű üzem megzavarásának kísérletével, mintha a tévészékház sminkszobájában ülve bármit is meg tudtak volna zavarni. Varju László – akit székházban a földre tepertek, rá is ültek – pedig arról beszélt, hogy ez már nyílt diktatúra,  és az ügyészségi eljárás alapot ad rá, hogy állami intézmények fogjanak össze az ellenzéki politikusokkal szemben. 

Á, nem kell feljelentést tenni

Az ügyben komoly mulasztás terheli a rendőrséget – már abban is, hogy tétlenül és törvénysértően nézték végig Hadházyék kilökdösését – de a politikusok sem tudták egyértelműen, hogy mit kell tenniük egy ilyen helyzetben. Hadházy Ákostól például megtudtuk, hogy nem tett feljelentést az őt, mint hivatalos személyt érő bántalmazás miatt: a székháznál nem is foglalkoztak panaszával, a Teve utcában pedig azt mondta neki egy nyomozó, hogy erre nincs is szükség; elég ha Szél Bernadett feljelentést tesz, és abban Hadházy sértettként szerepel majd. Varju László testén ugyan látható zúzódásokat is okozott a biztonsági őrök „munkája”, de lapunknak azt mondta, hogy erről nem vetetett fel orvosi látleletet. Csak néhány fotót csatoltak a rendőrséghez benyújtott feljelentésükhöz, aminek viszont nincs olyan bizonyító ereje, mint a hivatalos látleletnek. Persze valószínűleg az sem lett volna elég, ha mindenben előrelátóan járnak el: ott, ahol egy mentelmi joggal rendelkező országgyűlési képviselőt rongybabaként vonszolhat a földön egy biztonsági őr, és ebben sem az ügyészség, sem a rendőrség nem lát problémát, felesleges jogorvoslatra várni.

Nem a kamat, hanem "zughitelezés" miatt büntette meg a jegybank az Altust

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.06. 15:25

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Az Magyar Nemzeti Bank szerint a Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó cég engedély nélküli pénzkölcsönnyújtás miatt kapott bírságot tavaly.
Közleményben reagált a jegybank Gyurcsány Ferenc Facebook-bejegyzésére amelyben azt írta, az ÁSZ és a Magyar Nemzeti Bank is megbírságolta a DK-t, de épp ellentétes indokkal. A poszt szerint az ÁSZ problémája a túl alacsony, az MNB-é túl magas kamatú hitel volt.

"A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) pártelnökének hamis állításával ellentétben – nem azért tiltotta el az Altus Portfólió Kft.-t (Altus) a további jogosulatlan pénzkölcsönnyújtási tevékenységtől, mert a társaság „túl magas kamattal hitelezett” volna a DK-nak, hanem mert az Altusnak semmiféle engedélye sem volt pénzügyi tevékenység végzésére" - áll az MNB szerkesztőségünkhöz eljutott közleményében.

Mint írják, a jegybank piacfelügyeleti eljárása azt állapította meg, az Altus Portfólió Kft. a vizsgált időszakban összesen 390,8 millió forint összegben nyújtott pénzkölcsönt, vagyis visszafizetési kötelezettséggel bocsátott pénzösszegeket – jellemzően kamat ellenében – több magán- és jogi személy részére. Ezt – a vizsgálat megállapításai szerint – üzletszerűen, azaz rendszeresen, nyereség- illetve vagyonszerzési céllal, előre egyedileg meg nem határozott ügyletek megkötése céljából tette. A megállapítás tehát független a kamat mértékétől. Az MNB ennek megfelelően most határozottan visszautasítja, hogy "szakmai – a pénzügyi rendszer stabilitását és a fogyasztók védelmét szolgáló – intézkedéseit bárki pártpolitikai célok érdekében próbálja meg meghamisítani, félremagyarázni. A pénzügyi tárgyú törvények betartása Magyarországon nem csak minden pénzügyi intézmény és fogyasztó, de – pontosan ugyanolyan mércével mérve – a DK elnökének vagy a családi köréhez tartozó társaságoknak is egyaránt kötelessége." Az Altus bírósági pert indított az MNB intézkedésével szemben, amely az elsőfokú tárgyalásnál tart. A jegybank, mint írják, természetesen a bíróság előtt is képviseli szakmai álláspontját, mivel meg van győződve annak helyességéről.

Reagált az ÁSZ is

Az Állami Számvevőszék is közleményt adott ki Gyurcsány Ferenc szóban forgó Facebook-bejegyzése kapcsán. A volt miniszterelnök abban úgy fogalmazott, "az Állami Számvevőszék megbírságolta a Demokratikus Koalíciót, mert szerintük a kampányban cégünk, az Altus, túl alacsony kamattal hitelezett számára." Az ÁSZ viszont most ízt írta, "Gyurcsány Ferenc valótlan állításával szemben az Állami Számvevőszék nem „bírságolta meg” a Demokratikus Koalíciót, hanem az ÁSZ a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek törvényben előírt ellenőrzése során feltárta, hogy a DK törvénysértő módon tiltott támogatást fogadott el."

A szervezet a dokumentumban ismét leszögezte, "az ÁSZ független a pártpolitikától és nem kíván részt venni a DK választási kampányában. Az ÁSZ felhívja a figyelmet, hogy a Demokratikus Koalíció gazdálkodásában az elmúlt években feltárt sorozatos törvénysértésekért, szabálytalanságokért, illetve azok törvényben rögzített jogkövetkezményeiért a pártnak, illetve annak elnökének kell vállalnia a felelősséget."